Autonieuws

Vernieuwde Porsche Cayenne vooral sportiever

Porsche presenteert de tweede generatie van de SUV Cayenne. Vier jaar na de succesvolle presentatie van de sportieve SUV begint Porsche nu aan een nieuw hoofdstuk. De Cayenne, Cayenne S en Cayenne Turbo zijn voorzien van een vernieuwd uiterlijk, krachtigere motoren en verbeterde prestaties.

Vier jaar na de presentatie van de Cayenne, komt Porsche nu met een vernieuwde versie van de succesvolle SUV. Het model heeft een grondige facelift ondergaan. Het front is in alle opzichten vernieuwd en wordt gekenmerkt door nieuwe koplampen en een gewijzigde grille en bumper. Ook de achterzijde werd door Porsche aangepakt. Niet alleen de vorm van de achterlichten werd licht aangepast, maar ook de achterbumper werd opnieuw vormgegeven. Een leek zal het verschil niet zien, maar voor kenners zijn de verschillen best groot. Vooral het front lijkt meer in balans en de SUV oogt sportiever dan ooit te voren.

Meer vermogen, minder verbruik
En die sportiviteit vertaalt zich niet alleen in het design van de Cayenne. Ook onderhuids werd op sportief vlak behoorlijk wat winst geboekt. Alle motoren zijn voortaan voorzien van directe brandstofinjectie, bij Porsche Direct Fuel Injection (DFI) genoemd. Daardoor steeg niet alleen het vermogen, maar werd ook het verbruik gereduceerd. Het instapmodel verruilde zijn 3.2 liter zescilinder (250 pk / 310 Nm) voor een compleet nieuwe 3.6 liter zescilinder met een vermogen van 290 pk en 385 Nm. Daardoor verbeterden de prestaties met een flinke stap. De nieuwe Cayenne sprint in 8,1 seconden naar 100 km/h en behaalt een topsnelheid van 227 km/h. Het vorige model had 9,1 seconden nodig en behaalde een top van 214 km/h.

Cayenne S
De Cayenne S wordt aangedreven door een vernieuwde, atmosferische V8-motor met een cilinderinhoud van 4.8 liter. Dankzij DFI en de variabele kleppentiming VarioCam Plus nam de trekkracht toe van 420 tot 500 Nm. Het vermogen bedraagt 385 pk - dat is 45 pk meer dan voorheen. De Cayenne S accelereert in 6,6 seconden naar 100 km/h en heeft een topsnelheid van 252 km/h (voorheen 6,8 seconden en 242 km/h).

Cayenne Turbo
Het vermogen van het topmodel, de Cayenne Turbo is ten opzichte van dat van zijn voorganger met maar liefst 50 pk gestegen. De nieuwe achtcilindermotor met twee uitlaatgasturbo´s produceert 500 pk en 700 newtonmeter (was 620 Nm). De sprint van 0 naar 100 km/h duurt slechts 5,1 seconden; de Cayenne Turbo bereikt bovendien een topsnelheid van 275 km/h. Het vorige model had 5,6 seconden nodig en bereikte 266 km/h.

PASM
Porsche Active Suspension Management (PASM), het actieve onderstel van Porsche, behoort samen met luchtvering tot de standaarduitrusting van de Cayenne Turbo. Als uitbreiding op PASM is het nieuwe Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) leverbaar, dat op de Cayenne voor het eerst in actie komt. Deze continu actieve voorziening gaat het overhellen van de auto in bochten tegen en zorgt er in bijna elke situatie voor dat de auto horizontaal blijft. PDCC komt bovendien het weggedrag, de stabiliteit van de auto en het rijcomfort ten goede. Bij rijden in ruig terrein maakt het systeem een maximale uitslag van de beide assen mogelijk en daardoor verbetert de tractie. PDCC is ook als optie leverbaar voor de Cayenne en Cayenne S.

Actieve bochtenverlichting
Alle Cayenne-varianten zijn standaard uitgerust met het Porsche Stability Management (PSM) met remassistent, een doorontwikkeling van het stabiliteitscontrolesysteem voor een aanhanger en offroad-ABS. Deze functies zorgen voor een verbeterde reactietijd van het remsysteem, een merkbaar verminderde slingerneiging van de auto-aanhangercombinatie en voor een betere remwerking op een losse ondergrond. Voor nog meer actieve veiligheid zorgt de bi-xenon verlichting (standaard op de Cayenne Turbo). De koplampen zijn niet alleen voorzien van statische, maar ook van actieve bochtverlichting die bij een snelheid van 3 km/h geactiveerd wordt. Voor de Cayenne en Cayenne S is deze verlichting een optie.

Prijzen
De vernieuwde Cayenne is direct bestelbaar en is vanaf 24 februari bij de zeven officiële Porsche dealerbedrijven te bewonderen. De basisprijs van de Cayenne bedraagt € 71.600,-; voor de Cayenne S en Cayenne Turbo is dat respectievelijk € 92.500,- en € 151.650,-.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Porsche Cayenne legt de lat extreem hoog

Autonieuws
Nieuwe Porsche Cayenne legt de lat extreem hoog
> Artikel lezen

Gelekt: dit is de nieuwe Porsche Cayenne

Autonieuws
Gelekt: dit is de nieuwe Porsche Cayenne
> Artikel lezen

Porsche Mission E Cross Turismo: elektrische Cayenne Coupé

Autonieuws
> Artikel lezen

Dit kun je maar beter weten over de nieuwe Porsche Cayenne

Autonieuws
> Artikel lezen

Porsche Cayenne Turbo krijgt 550 pk: gassen maar!

Autonieuws
Porsche
> Artikel lezen

Pijnlijk: Porsche eist enorme schadevergoeding van zustermerk Audi

Autonieuws
Pijnlijk: Porsche eist enorme schadevergoeding van zustermerk Audi
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.