Autonieuws

Alfa Romeo 147 & GT

Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel

Alfa Romeo gaat een sperdifferentieel leveren op de 147 en GT. Onder de naam Q2 wordt een speciale versie van zowel de 147 als de GT op de markt gebracht. Het self-locking front differential wordt alleen geleverd in combinatie met de 150 pk sterke JTDm-dieselmotor.

Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel

We kennen allemaal het probleem van een voorwielaangedreven auto met relatief veel vermogen en vooral veel koppel. In bochten, op nat wegdek en vooral ook onder winterse omstandigheden hebben de wielen de neiging door te slippen. Vooral uitaccelereren in een snelle bocht heeft met relatief veel koppel onderstuur tot gevolg. Alfa Romeo onderkent dat zowel de 147 als de GT ook met dit ´probleem´ kampen. De oplossing is het Q2-systeem.

Werking van het Q2-differentieel
In tegenstelling tot het Q4-systeem van Alfa hebben we hier niet te maken met vierwielaandrijving. Het differentieel is puur bedoeld voor de voorwielen. Het belangrijkste stuk techniek van het Q2-systeem is het limited slip differentieel van het Torsen-type. Het differentieel verdeeld de aandrijfkrachten tussen het linker- en rechtervoorwiel. Het systeem zorgt ervoor dat het wiel met de meeste grip ook de meeste aandrijfkrachten moet verwerken. Dankzij Q2 kunnen in de bochten hogere snelheden worden bereikt en bovendien zorgt het voor een veiliger weggedrag.

Designkenmerken Q2-modellen
Alfa Romeo levert zowel van de 147 als van de GT een versie met het Q2-systeem. Beide modellen zijn aan de buitenzijde herkenbaar aan wat subtiele details. Zaken als andere lichtmetalen wielen, donker getinte koplampen en andere spiegelkappen bepalen het grootste verschil. Ook het interieur is speciaal voor de Q2-modellen aangepast. Binnenin zien we onder meer lederen bekleding met rood stiksel, een Q2-logo en aluminium pedalen. Zoals gezegd worden de 147 Q2 en GT Q2 alleen geleverd in combinatie met de 150 pk sterke 1.9 JTDm.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel
Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel
Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel
Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel
Alfa 147 & GT met Q2 sperdifferentieel

Zoeken

Merk- & modeldossiers