Autonieuws

Officieel: de nieuwe Smart Fortwo

Na eerder uitgelekte foto´s is dit de eerste officiële informatie van de geheel nieuwe Smart Fortwo. Het model is in alle opzichten flink gegroeid, maar qua design vooral een evolutie van zijn voorganger. In het voorjaar van 2007 staat de nieuwe Fortwo bij de dealers.

In 1998 werd de wereld verrast door de komst van een compleet nieuwe automerk; Smart. Het idee om Smart op te richten komt bij de Zwitserse horlogefabrikant Swatch vandaan. Om de auto daadwerkelijk te ontwikkelen en bouwen werd Mercedes (DaimlerChrysler) als partner aangetrokken. Smart is dan ook een samentrekking van Swatch Mercedes Art. Het eerste model dat op de markt verscheen was de CityCoupé. De compacte tweezitter wordt aangedreven door een kleine motor die achter de inzittenden ligt. Wat dan nog overbleef was een kleine bagageruimte. De Smart werd mateloos populair om in te zetten als reclame-auto en als vervoersmiddel in de grote steden. Smart, ofwel Mercedes, zag brood in de kleine stadsauto en wilde het concept verder uitbouwen. Behalve de CityCoupé kwam er ook een cabrio-versie en later werden de Roadster, RoadsterCoupé en Forfour ontwikkeld. Die laatste drie zijn inmiddels verleden tijd. De verkoopresultaten vielen behoorlijk tegen en Smart kwam in zwaar weer terecht. Moederbedrijf DaimlerChrysler besloot zich volledig te gaan richten op een opvolger voor de CityCoupé die tegenwoordig Fortwo heet. En dit is ´em dan; de opvolger van de Fortwo (Cabriolet).

Bijna 20 cm gegroeid
De compleet nieuwe Fortwo is in alle opzichten gegroeid, maar vooral de lengte nam aanzienlijk toe. De Fortwo is bijna 20 cm gegroeid en dat is vooral ten goede gekomen aan de bagageruimte. Die nam toe van 150 naar 220 liter. Daarmee is er eindelijke een fatsoenlijke bagageruimte beschikbaar.

Nieuwe motoren
Als het op betrouwbaarheid aan komt staan de motoren van Smart niet erg hoog aangeschreven. Reden genoeg om de nieuwe Fortwo te voorzien van compleet nieuwe motoren. Op benzinegebied levert Smart een 1.0 liter driecilinder met respectievelijk 61, 71 en 84 pk. De CDI-dieselmotor is goed voor 45 pk. Ten opzichte van het vorige model is de topsnelheid gestegen van 135 naar 145 km/h. Alle motoren worden standaard gekoppeld aan een semi-automaat met 5 versnellingen. Wie meer vermogen wenst moet nog even geduld hebben totdat de Brabus-versie komt.

Voorjaar 2007
In het voorjaar van 2007 staat de compleet nieuwe Fortwo bij de dealers. Over prijzen en exacte uitvoeringen is op dit moment nog niets bekend.

Gerelateerde artikelen

JBL propt Smart Fortwo tjokvol met carfi

Autonieuws
JBL propt Smart Fortwo vol met carfi
> Artikel lezen

Smart Vision EQ Fortwo: smart van jou, smart van mij

Autonieuws
> Artikel lezen

Giftig stadskikkertje: Brabus Fortwo

Autonieuws
Giftig stadskikkertje: Brabus Fortwo
> Artikel lezen

Selfies van nieuwe Smart Fortwo Brabus

Tuning & styling
Smart Fortwo Brabus
> Artikel lezen

Elke 1,4 seconden wordt ergens een car2go gehuurd

Autonieuws
Elke 1,4 seconden wordt ergens een car2go gehuurd
> Artikel lezen

Smart presenteert drie elektrische modellen

Autonieuws
Smart presenteert drie elektrische modellen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.