Autonieuws

Citroën verlaat de gebaande paden: Citroën C-Cross

Citroën breidt haar modellengamma uit met de SUV C-Crosser. De SUV is net als de technisch identieke Peugeot 4007 gebaseerd op de Mitsubishi Outlander. De C-Crosser is de allereerste SUV van het merk met de double chevron.

Het heeft even geduurd voordat de Fransen in het SUV-segment zijn gestapt. Maar nu is het dan eindelijk zover. Zowel Peugeot - met de 4007 - als Citroën stappen in het SUV-segment. Citroën presenteert onder de naam C-Crosser een SUV die direct herkenbaar is als een echte Citroën. De opvallend geplaatste, verchroomde double chevron en de opvallend vormgegeven koplampunits zijn herkenbare stylingdetails van recent gepresenteerde modellen van het merk. Het vele chroom en de dikke bumpers en uitgeklopte wielkasten verhogen het SUV-gevoel.

Zevenpersoons en veelzijdig interieur
Ruimte is een belangrijk pluspunt van de moderne SUV. Met een lengte van 4.64 m, een breedte van 1.81 m en een hoogte van 1.73 m is de C-Crosser daarop geen uitzondering. Zoals de meest SUV´s tegenwoordig worden gepresenteerd met plaats voor zeven personen is ook de C-Crosser een zevenpersoons model. De derde zitrij kan daarbij volledig in de vloer worden opgeborgen. De tweede zitrij is over een lengte van 80 cm verschuifbaar. Hierdoor kan worden gekozen voor meer ruimte voor de inzittenden op de tweede zitrij of een grotere bagageruimte. Ook kan hierdoor worden ´gespeeld´ met beenruimte van de inzittenden op de derde zitrij. Verder kan de tweede zitrij met twee schakelaars in de bagageruimte in een verhouding van 2/3-1/3 elektrisch worden neergeklapt. Met alle twee de zitrijen neergeklapt ontstaat een enorme vlakke laadvloer. De achterklep van de C-Crosser opent in twee delen. Het onderste deel is belast op maximaal 200 kg en kan daardoor dienen als een praktisch bankje of als een verlenging van de laadvloer. Zodoende kunnen grote en zware voorwerpen gemakkelijk in de auto worden geladen.

Twee- en vierwielaandrijving of lock
Het onderstel van de C-Crosser is uiteraard grotendeels afgestemd op het gebruik op de verharde weg, maar ook de terreincapaciteiten zijn de Fransen niet uit het oog verloren. De wielophanging bestaat uit MacPherson veerpoten voor de voorwielen en een multi-link constructie voor de achterwielen. De aandrijflijn biedt de bestuurder de keuze tussen drie instellingen; tweewielaandrijving, vierwielaandrijving en een lock-instelling. Met een schakelaar achter de versnellingspook kunnen de diverse standen worden ingeschakeld.

Nieuwe dieselmotor
Bij zijn introductie is de C-Crosser leverbaar met een nieuwe 2.2 HDi dieselmotor. Via een handgeschakelde zesversnellingsbak wordt het vermogen van 156 pk en het koppel van 380 Nm overgebracht op de wielen. De motor is standaard voorzien van een roetfilter en is tevens geschikt om op 30% biobrandstof (Diester) te rijden.

Zomer 2007
In de zomer van 2007 zal de Citroën C-Crosser bij de Europese dealers staan. Wanneer het model precies bij ons leverbaar zal worden is vooralsnog onbekend. Het model zal de concurrentie aangaan met onder andere de Kia Sorento, Hyundai Santa Fe en uiteraard de Peugeot 4007.

Gerelateerde artikelen

Citroën C-Crosser: verfranste Japanner

Autotests
Citroën C-Crosser: verfranste Japanner
> Artikel lezen

Cobra accessoires voor Citroën C-Crosser

Tuning & styling
Cobra accessoires voor Citroën C-Crosser
> Artikel lezen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Citroën Berlingo leeft op grotere voet

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.