Autonieuws

Onthuld: BMW 3-serie Coupé-Cabriolet

Dit is de compleet nieuwe generatie van de BMW 3-serie Cabriolet. Voor het eerst in de geschiedenis levert BMW het model als Coupé-Cabriolet. De nieuwe 3-serie Cabriolet is voorzien van moderne motoren die allen zijn voorzien van directe brandstofinjectie.

Als eerste premium autofabrikant kwam BMW in 1986 met een vierpersoons cabriolet op de markt. Dat model kreeg in 1993 een opvolger in de vorm van een dynamischer gelijnde cabriolet die eveneens was gebaseerd op de 3-serie. In 2000 werd het voorgaande model gepresenteerd. Dat model kreeg een aantal jaren later een facelift. Toen BMW begin 2006 de nieuwe Coupé presenteerde kon de Cabriolet niet lang meer op zich laten wachten.

Inklapbare hardtop
Voor het eerst in de geschiedenis beschikt een BMW Cabrio over een inklapbare hardtop. De dakconstructie van de 3-serie Cabrio bestaat uit drie delen en kan elektrohydraulisch en volledig automatisch worden geopend of gesloten. Met een druk op de knop voltrekt het schouwspel zich in 23 seconden. Om ruimte te maken voor het dak scharniert het kofferdeksel van deze cabriolet ook aan de achterzijde. Uniek aan de 3-serie Cabrio is het feit dat het dak ook probleemloos kan worden geopend na een zware regenbui. Het regenwater loopt dan niet in het interieur zoals bij veel andere cabrio´s wel het geval is. Bovendien levert BMW een afstandsbediening om het dak op maximaal 4 meter afstand te openen en te sluiten. Dankzij het gebruik van een hardtop dakconstructie kon BMW de geluidsisolatie op een zeer hoog niveau brengen. Zo is met de kap dicht nauwelijks verschil merkbaar tussen de Coupé en de Cabriolet.

SunReflective bekleding
BMW heeft veel aandacht besteed aan de ultieme open-air sensatie. De voorruit staat op een relatief grote afstand van de inzittenden en daardoor kan het zonlicht en een lichte bries ongehinderd doordringen tot het interieur. Ook de lage taillelijn en de opstelling van de zitplaatsen dragen hieraan bij. Innovatief is de lederen bekleding die speciaal voor een cabriolet werd ontwikkeld. Elke cabriorijder met lederen bekleding kent het probleem van de gloeiend hete bekleding wanneer de auto in de volle zon heeft gestaan. In de 3-serie Cabrio is de bekleding voorzien van SunReflective technologie waardoor een deel van de UV-straling wordt afgestoten. Hierdoor is de temperatuur van de bekleding in de volle zon tot wel 20 graden minder warm. Ook een speciaal voor de cabrio ontwikkelde climate control draagt bij aan het comfort van de inzittenden.

Interieur
Het interieur van de 3-serie Cabriolet biedt plaats aan vier personen. De middenconsole die van vóór tot achterin de auto loopt scheidt de achterste zitplaatsen van elkaar. In Coupé-stand is er 350 liter bagageruimte beschikbaar. Wanneer het dak is geopend blijft er nog altijd 210 liter over. Wie de 3-serie Cabrio wil gebruiken om wat meer bagage te vervoeren kan de bank omklappen of het optionele (40 cm brede) skiluik openen. Verder zien we binnenin de 3-serie Cabrio een luxe interieur waarbij kwaliteit en afwerking hoog in het vaandel staan. Het iDrive systeem is van de nieuwste generatie en de monitor past automatisch zijn helderheid aan aan de lichtsterkte. Handig met open rijden!

Motoren; 320i, 325i, 330i, 335i & 330d
BMW levert de 3-serie Cabrio met een serie moderne motoren. Alle motoren zijn voorzien van directe brandstofinspuiting (High Precision Injection). Compleet nieuw is de 2.0 liter viercilinder die eveneens werd voorzien van directe brandstofinspuiting. De motor ligt in het vooronder van de 320i Cabrio en vormt het instapmodel van het gamma. Met 170 pk en 205 Nm is de motor goed voor een 0-100 sprint in 9,2 seconden en een topsnelheid van 220 km/h. Het gemiddelde verbruik ligt op 6,7 liter per 100 km. Vervolgens zien we de 325i Cabrio die wordt aangedreven door een 218 pk en 270 Nm sterke zescilinder. De 325i Cabrio volbrengt de sprint naar 100 km/h in en behaalt een topsnelheid van 245 km/h. Diezelfde motor vinden we ook in de 330i Cabrio, maar dan voorzien van meer vermogen en koppel; respectievelijk 272 pk en 320 Nm. In slechts 6,7 seconden sprint dit model naar 100 km/h en er wordt een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/h behaald. Het absolute topmodel is de 335i Cabrio. Deze motor voorzien van directe brandstofinjectie en een Twin Turbo debuteerde succesvol in de 3-serie Coupé. De hagelnieuwe motor is goed voor een vermogen van 306 pk en een koppel van 400 Nm. Daarmee wordt de 0-100 sprint in 5,8 seconden volbracht. De topsnelheid is uiteraard begrensd op 250 km/h. En tot slot wordt de 3-serie Cabrio net als zijn voorganger leverbaar met een krachtige dieselmotor. De 330d Cabrio beschikt dankzij z´n zescilinder dieselmotor over een vermogen van 231 pk en een koppel van 500 Nm. Daarmee wordt de sprint vanuit stilstand naar 100 km/h in slechts 7,1 seconden afgelegd. De 330d Cabrio heeft een topsnelheid van 245 km/h en combineert deze prestaties met een gemiddeld verbruik van 6,9 liter per 100 km. Alle motoren worden standaard geleverd in combinatie met een handgeschakelde zesbak. Een automaat is optioneel leverbaar.

Onderstel
Groot voordeel van BMW´s achterwielaangedreven concept is dat door (sturende) voorwielen geen hinder ondervinden van de aandrijfkrachten. Uiteraard profiteert ook de 3-serie Cabrio hiervan. Bovendien levert BMW de 3-serie Cabrio met ASF, ofwel Active Front Steering. Deze stuurbekrachtiging past de stuuruitslag aan op de gereden snelheid. Hierdoor is altijd scherp en direct te sturen. Voor de voorwielophanging met dubbele draagarmen en veerpoten is hoofdzakelijk aluminium toegepast. Gecombineerd met een achteras met vijf draagarmen per wiel beschikt de 3-serie Cabrio over een wielophanging die zo licht mogelijk is gehouden. Maximaal rijplezier gegarandeerd!

Veiligheid
Aan de veiligheid is uiteraard ook de nodige aandacht besteed. De 3-serie Cabrio is voorzien van innovatieve systemen als Dynamic Stability Control (DSC), Dynamic Brake Control (DBC), Cornering Brake Control (CBC) en Dynamic Traction Control (DTC). Aangezien BMW de rij-eigenschappen hoog in het vaandel heeft staan laten de veiligheidssystemen wat ´spelen´ toe. Een gecontroleerde drift is met ingeschakelde veiligheidssystemen goed mogelijk. Ook is DSC compleet uit de schakelen. Voor het geval dat het wel fout gaat zijn front-, hoofd- en zij-airbags aanwezig om de inzittenden op te vangen. Achter de achterste hoofdsteunen zijn rolbeugels gemonteerd die bij een ongeval automatisch omhoog schieten.

Voorjaar 2007
De nieuwe BMW 3-serie Coupé-Cabriolet beleeft zijn werelddebuut tijdens de North American International Auto Show (januari 2007) in Detroit. Niet veel later zal het model bij de dealers staan. De prijzen en uitvoeringen worden in aanloop naar de marktintroductie bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Elegant of sportief cabriorijden met BMW Editions

Autonieuws
Elegant of sportief cabriorijden met BMW Editions
> Artikel lezen

BMW 3-serie Coupé en Cabriolet bijgepunt

Autonieuws
BMW 3-serie Coupé en Cabriolet bijgepunt
> Artikel lezen

M Sportpakket voor gefacelifte BMW 3 Coupé & Cabrio

Autonieuws
M Sportpakket voor gefacelifte BMW 3 Coupé & Cabrio
> Artikel lezen

Monsterlijk breed: Vorsteiner M3 GTRS3 Widebody

Tuning & styling
> Artikel lezen

Vernieuwde BMW 3-serie Coupé en Cabrio geprijsd

Autonieuws
Vernieuwde BMW 3-serie Coupé en Cabrio geprijsd
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.