Autonieuws

In detail: de nieuwe BMW X5

BMW heeft de prijzen van de compleet nieuwe X5 bekend gemaakt. De prijzen beginnen bij € 69.500,-. De nieuwe X5 staat vanaf maart 2007 bij de dealers, maar is vanaf te bestellen. BMW levert een zescilinder benzine- en dieselmotor en een V8 benzinemotor.

Na 6 jaar trouwe dienst vond BMW het tijd om met een opvolger voor de huidige X5 te komen. Ruim 580.000 exemplaren rolden er van de band. De SUV heeft destijds nieuwe maatstaven neergezet in dit segment. BMW bewees namelijk met de X5 dat ook een ´terreinauto´ dynamische rijeigenschappen kan combineren met comfort, veel ruimte en lichte terreincapaciteiten. Maar in de afgelopen jaren heeft ook de concurrentie niet stil gezeten. Mercedes presenteerde nog niet zo lang geleden de compleet nieuwe ML-klasse en Audi kwam met de langverwachte Q7. Vooral de concurrent uit Ingolstadt heeft BMW ongetwijfeld angstig gemaakt. Audi is er namelijk eveneens in geslaagd om een SUV met dynamische rijeigenschappen te ontwikkelen. Maar BMW is klaar voor de confrontatie. De compleet nieuwe X5 beloofd namelijk een zeer dynamische SUV te zijn. Volgens BMW legt de X5 de lat in het segment opnieuw hoger.

Geheel nieuw
Hoewel het exterieur anders doet vermoeden is de X5 compleet nieuw. BMW heeft duidelijk gekozen voor een doorontwikkeling van de huidige X5 dan voor een compleet nieuw designthema. Sommigen zullen van afstand zelfs twee keer moeten kijken om de nieuwe X5 van het vorige model te onderscheiden. Het meest kenmerkend voor het model zijn de koplampen en de grote nieren in de grille. Binnenin zien we een variatie op een bestaand thema. Van diverse huidige BMW-modellen zijn wel elementen te herkennen.

Dynamische rijeigenschappen
Rijdynamiek is voor BMW altijd één van de belangrijkste punten bij de ontwikkeling van een nieuw model. Ook bij de X5 hebben de rijeigenschappen weer een belangrijke rol gespeeld. Als eerste auto in dit segment levert BMW Active Front Steering op de X5. Daarmee kan nog scherper en directer worden gestuurd. Adaptive Drive combineert een systeem van rolstabilisatie en adaptieve schokdempers met elkaar. In combinatie met xDrive vierwielaandrijving resulteren deze systemen in een dynamisch weggedrag.

7-zitter
Vergeleken met zijn voorganger is de nieuwe BMW X5 18,7 centimeter langer en 6,1 centimeter breder. De extra lengte komt grotendeels ten goede van de interieurruimte. Voor het eerst biedt BMW dan ook de mogelijkheid om de X5 met zeven zitplaatsen uit te rusten. Worden deze zitplaatsen gebruikt dan is slechts 200 liter bagageruimte over, maar met de derde zitrij neergeklapt is 620 liter beschikbaar.

Motoren
In eerste instantie wordt de nieuwe X5 leverbaar met een drietal motoren. De eerste is een 3.0 zescilinder dieselmotor goed voor een vermogen van 231 pk en een koppel van 520 Nm. Met deze zelfontbrander aan boord sprint de X5 in 8,3 seconden naar de honderd en wordt een topsnelheid van 210 km/h behaald. Het benzinegamma bestaat uit twee motoren waarvan de 3.0 liter zescilinder de basis vormt. De motor ontwikkelt een vermogen van 272 pk en een koppel van 315 Nm. Iets meer dan acht seconden (8,1) zijn er nodig om de honderd te bereiken en de X5 3.0si behaalt een snelheid van 210 km/h. Absoluut topmodel is de 4.8 liter V8. De achtcilinder weet met zijn vermogen van 355 pk en koppel van 475 Nm een 0-100 sprint neer te zetten in 6,5 seconden. Een topsnelheid van 240 km/h moet haalbaar zijn.

Prijzen

Alle BMW X5 modellen zijn voortaan standaard voorzien van automatische transmissie, 18 inch lichtmetalen wielen met Runflat banden, automatische airconditioning, deels elektrisch bedienbare stoelen, vernieuwd iDrive en DSC met diverse uitgebreide functionaliteiten. De prijzen beginnen bij € 69.500,- voor de X5 3.0i. De X5 4.8i en X5 3.0d kosten respectievelijk € 90.900,- en € 71.600,-. De nieuwe X5 staat vanaf maart 2007 bij de dealers maar is vanaf heden te bestellen.

Gerelateerde artikelen

Soft Close-portieren BMW X5 amputeren duim

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.