Autonieuws

Audi R8

420 pk V8: Audi R8

De Autosalon van Parijs vormt voor Audi het podium om de R8 te presenteren. Dit sportieve model wordt geleverd met een in het midden geplaatste 420 pk sterke V8 FSI motor, de quattro vierwielaandrijving en een volledig zelfdragende aluminium carrosserie. De eerste exemplaren worden begin 2007 afgeleverd en zijn verkrijgbaar vanaf € 146.200,-.

420 pk V8: Audi R8
Vorsprung durch Technik is inmiddels bij Audi uitgegroeid tot filosofie. Audi wist met deze zienswijze tal van successen te boeken in de racerij. Hierbij vormde de lange afstandsracerij de grootste uitdaging voor de technici en met de R8 raceversie wist het team van Audi de 24 uur van Le Mans vijf keer te winnen. Het niveau van de R8 kenmerkte een aantal cruciale eigenschappen die zijn doorvertaald naar een sportauto voor de openbare weg. Volgens Audi staat de productieversie van de R8 dan ook voor het hoogste niveau van prestaties, rijeigenschappen, betrouwbaarheid en uithoudingsvermogen.

Exterieur
De karakteristieke vormgeving van de R8 wordt hoofdzakelijk bepaald door de centrale plaatsing van de motor. Hierdoor ontstaat er een nagenoeg perfecte gewichtsverdeling (44% voor en 56% achter) en is een absolute must voor de rijeigenschappen. De carrosserie is zeer compact en de R8 staat breed op de wielen. De afmetingen zijn die van een echte sportauto: 1,90 meter breed, 4,43 met lang en slechts 1,25 meter hoog. De wielbasis bedraagt 2,65 meter en hierdoor ontstaat een relatief grote interieurruimte. De voorzijde en het dak zijn in één vloeiende lijn getekend, wat de Audi direct als tweezitter kenmerkt. Ook het zijaanzicht is typisch Audi, met het dynamische lijnenspel, deuren met luchtinlaat en de ronde wielkasten met daarin grote wielen. De cockpit is ver naar voren geplaatst en achter de cabine is de V8 gemonteerd, die bovendien van binnen en buiten zichtbaar is. De voorkant is voorzien van een trapeziumvormige single frame grille, met aan weerszijden grote luchtinlaten. Een primeur voor Audi is de montage van de vier ringen boven op de neus in plaats van op de grille. Een andere primeur is dat Audi de verlichting vóór volledig in led-uitvoering kan leveren. Een spectaculair driedimensionaal ontwerp dat bovendien doet denken de Sydney Opera House. Het hart van de auto is voor de toeschouwer een oogstrelend kunstwerk. Zelfs in het donker is het mogelijk de V8 te zien door de optionele indirecte verlichting van het motorcompartiment. De techniek en aërodynamica van de R8 raceversie heeft er voor gezorgd dat de productieversie eveneens met twee grote diffusers in de achterbumper is uitgerust. Om een groter zuigende effect te creëren monteert Audi op de R8 een volautomatische spoiler die optimaal gebruik maakt van de rijwind. De volledige aluminium carrosserie wordt gebouwd volgens de Audi Space Frame technologie (ASF). Zo ontstaat er een perfecte balans tussen gewicht en maximale stijfheid en vormt de basis voor superieure rijeigenschappen.

Interieur
Het sportieve interieur is geheel afgestemd op de bestuurder en daardoor functioneel en ergonomisch. Een kenmerkend detail is daarbij de vlakke onderzijde van het stuurwiel, waardoor men eenvoudig kan in- en uitstappen. De gebruikte materialen zijn van topkwaliteit en perfect afgewerkt. De sportstoelen worden standaard geleverd in een combinatie van leer en alcantara en volgens Audi ligt het niveau van het comfort ver boven wat normaal is in topklasse-sportauto´s.

De aandrijflijn
De specificaties van de R8 indiceren een prachtig potentieel van de achtcilinder en levert onder vrijwel alle omstandigheden volop kracht. Bij 7800 RPM levert de 4.2 liter motor 309 KW (420 pk), waarbij het maximum koppel van 430 Nm wordt bereikt tussen 4500 en 6000 RPM. In het gebied tussen 3500 tot 7000 RPM is niet minder dan 90% van het maximumkoppel beschikbaar. De V8 met directe benzine-inspuiting accelereert in 4,6 seconden van 0 tot 100 km/h en de hoogtoerige machine zou een topsnelheid moeten hebben van 301 km/h. Het voordeel van dit type motor is dat er bij hoge snelheden nog volop vermogen aanwezig is. Wij hebben het nog niet gehoord, maar het geluid zou niet moeten onderdoen voor dat van de raceauto. Een andere techniek uit de racerij is de ‘dry-sump’ smering. Hierdoor is het mogelijk ‘ruw’ met de auto om te gaan zonder het risico dat de motor tijdelijk zonder smering draait. De R8 is leverbaar met een handgeschakelde zesbak of –als extra- de Audi R tronic sequentiële transmissie. De transmissie met korte pook en flippers aan het stuurwiel is ook al weer een kenmerk uit de racerij. De R8 wordt geleverd met de bekende Quattro permanente vierwielaandrijving, die het vermogen variabel over vóór en achterwielen verdeelt via een Visco-koppeling.

Het onderstel
De optimale rijeigenschappen worden versterkt door de combinatie van rondom triangelvormige draagarmen van gesmeed aluminium en de stijve afstelling van het veer-dempsysteem. Desondanks is volgens Audi een hoog niveau van comfort bereikt dat helemaal kan worden bereikt wanneer men kiest voor het ‘Audi Magnetic Ride’ systeem. Met behulp van een combinatie van elektromagneten en sensoren wordt er meer of minder stroom gebruikt om de vloeistof de juiste dichtheid te geven en het dempersysteem zo in milliseconden aan te passen aan de omstandigheden. De bestuurder kan hierbij kiezen voor een comfortabele of sportief programma.

Uitvoering en bekleding
Standaard wordt de R8 geleverd met onder andere Xenon voorverlichting, led-achterverlichting, 19 inch metalen velgen (banden 235/35 voor en 285/30 achter), een audiosysteem met 6,5 inch monitor en lederen bekleding gecombineerd met alcantera. De diverse optiepakketten zijn teveel om op te noemen, maar voor elke liefhebber heeft Audi wel iets. En de geen liefhebbers raken bij het zien van de Audi R8 vanzelf overtuigd van de schoonheid van deze sportauto…

De prijs van Audi R8 met handgeschakelde zesbak bedraagt € 146.200,-  en de versie met de R-Tronic bedraagt € 156.400,-. Vanaf begin november 2006 is de R8 te bestellen.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk Audi-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

420 pk V8: Audi R8
420 pk V8: Audi R8
420 pk V8: Audi R8
420 pk V8: Audi R8

Zoeken

Merk- & modeldossiers