Autonieuws

Hoogtoerige Honda Civic Type R

Honda heeft de meest sportieve Civic - de Type R - onthuld. Na de vijfdeurs en de driedeurs Type S werd het nu echt tijd voor het topmodel van de Civic. Aangedreven door een hoogtoerige 2.0 liter motor zet de Civic Type R heerlijke prestaties neer.

Vooral onder liefhebbers van het Japanse merk is de Type R versie van de Civic een begrip. De hoogtoerige Honda-motoren klinken als geen ander en de reactie op het gaspedaal is fantastisch. Liefhebbers zullen dan ook reikhalzend uit hebben gekeken naar dit moment. Het moment waarop Honda de compleet nieuwe Type R presenteert. Een opwarmertje kregen we begin dit jaar op de Autosalon van Genève. Daar presenteerde Honda de Civic Type R als conceptcar. Dat er weinig zou veranderen aan het design was duidelijk. Om ons nog eens extra warm de laten lopen voor de sportieve Civic presenteerde Honda deze zomer de Type S, ofwel de driedeurs variant van de Civic.

201 pk bij 8.000 tpm
Maar het wachten was natuurlijk op deze Civic Type R. De auto wordt aangedreven door een ongeblazen 2.0 liter DOHC i-VTEC motor. De motor is in staat om een maximaal toerental van 8.000 tpm te draaien. De levendige en hoogtoerige motor is goed voor een vermogen van 201 pk. Het moet daarmee mogelijk zijn om in 6,6 seconden naar 100 km/h te sprinten.

Laag zwaartepunt
De sportieve prestaties moeten uiteraard ook vertaald worden in sportieve rijeigenschappen. Als basis nam Honda de Civic Type S. Die beschikt sowieso als over een 20 mm grotere spoorbreedte achter dan de vijfdeurs Civic. Bovendien werden de vering en demping specifiek voor de Type R ontwikkeld. Door de Civic nog eens 15 mm dichter bij het asfalt te brengen en de brandstoftank gunstig te monteren werd een laag zwaartepunt bereikt. Het overhellen van de carrosserie werd hierdoor tot een minimum beperkt. Directere besturing en een zeer korte schakelweg dragen verder bij aan de sportieve beleving.

Rode Honda-logo´s
Dat de Civic Type R niet over het hoofd kan worden gezien lijkt ons duidelijk. De voorzijde springt in het oog dankzij de diepe voorspoiler, de driehoekige mistlampen en het rode ´H´-logo in de grille. Bovendien heeft de glazen grille plaats gemaakt voor een exemplaar met honingraatgaas. Aan de zijkant springen de 18 inch lichtmetalen wielen direct in het oog. De achterzijde valt vooral op door de spoiler. Verder zien we remklauwen met daarop een logo.

Serienummer
Die sportieve sfeer is ook in het interieur doorgevoerd. De sportstoelen zijn deels met alcantara bekleed en het stiksel is rood van kleur. Het rode stiksel zien we eveneens terug op het met leer beklede stuurwiel en de versnellingspook. Het dashboard komt overeen met de drie- en vijfdeurs Civic, maar kent rode verlichting in de Type R. Om het relatief exclusieve karakter van de Type R te benadrukken monteert Honda een plaatje met het serienummer bij de versnellingspook.

Voorjaar 2007
Vanaf het voorjaar van 2007 zal de nieuwe Civic Type R leverbaar worden. De auto wordt naast de vijfdeurs Civic en de Civic Type S geproduceerd in de Honda-fabriek in het Engelse Swindon.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Honda Civic Type-R spreidt zijn vleugels

Autonieuws
Nieuwe Honda Civic Type-R spreidt zijn vleugels
> Artikel lezen

Snikken om af-fabriek accessoires voor Honda Civic Type-R

Autonieuws
Snikken om af-fabriek accessoires voor Honda Civic Type-R
> Artikel lezen

Honda warmt op voor Civic Hatchback Concept

Autonieuws
Honda Civic Concept
> Artikel lezen

Honda Civic Type-R pakt Ring-record weer terug

Autonieuws
Honda Civic Type-R pakt Ring-record weer terug
> Artikel lezen

Honda hangt prijskaartje aan bloedsnelle Civic Type-R

Autonieuws
Honda hangt prijskaartje aan bloedsnelle Civic Type-R
> Artikel lezen

Honda Civic Type-R Concept ontketend

Autonieuws
Honda Civic Type-R Concept
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.