Autonieuws

Nieuwe Mini op Zandvoort

De nieuwe Mini is in aantocht! Op het circuit in Zandvoort worden de meningen gepeild van enkele journalisten. De voorlopige conceptauto is nog op enkele punten afgeplakt. Maar het lijkt erop dat de vormgeving nauwelijks verandert.

Toch blijkt geen enkel plaatwerkdeel op de huidige variant te passen. We kunnen dus concluderen dat er wel degelijk een nieuw model op stapel staat, maar die qua vormgeving aansluit bij de verkooptopper van nu. Mini zou ook wel gek zijn om een compleet gewijzigd model op de markt te brengen. In feite flikte Audi dit kunstje ook met de nieuwe TT. De nieuweling is in lengte met zes centimeter gegroeid. Deze extra lengte komt volledig ten goede aan de binnenruimte.
 
Evolutie
Het interieur is net als het exterieur een evolutie van zijn voorganger. De zogeheten ‘Center Speedo’ bevat een analoge snelheidsmeter, entertainment- en naar wens navigatiefuncties. Dit paneel is in formaat iets toegenomen. De typerende metalen schakelaars in de middenconsole komen voortaan ook terug in de dakhemel. En tot slot heeft de middenconsole een afslankkuur ondergaan, waardoor de bestuurder en passagier over meer ruimte beschikken.
Standaard rolt de Mini Cooper op lichtmetalen 15-inchwielen. De Cooper S heeft een maat groter lichtmetaal met runflat banden eromheen.
 
Nieuwe motor
Onder de kap van de nieuwe Mini komt de door BMW en PSA gezamenlijk ontwikkelde 1,6-liter motor, die in de Mini Cooper S met turbo 175 pk levert. Het koppel van 240 Nm blijft tussen de 1.600 en 5.000 tpm vrijwel constant voorhanden. Middels een overboostfunctie neemt de trekkracht bij stevig accelereren kort toe tot 260 Nm, om zo nog betere prestaties te genereren. Natuurlijk komen er ook minder krachtige vermogensvarianten op basis van deze motor. Zonder turbo levert de 1.6 als Mini Cooper namelijk 120 pk. Beide motoren zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Optioneel is een automaat met sportmodus. In deze functie verkort de bak de schakeltijden. Bovendien kan de bestuurder met flippers achter het stuur handmatig van verzet verwisselen.
 
Parijs
Om het afscheid van de huidige Mini gepast in te luiden, lanceerde de fabrikant onlangs nog de gelimiteerde Mini Cooper S met John Cooper Works GP Kit: een rijdend bommetje met 218 pk! Op de Autosalon van Parijs kunnen we de definitieve versie van de nieuwe Mini aanschouwen.  Wellicht dat er dan ook meer duidelijkheid komt over een eventuele ‘station’-variant.

Gerelateerde artikelen

MINI Electric Concept: geruisloze stadsrakker

Autonieuws
> Artikel lezen

Speciale MINI voor Prins Harry en Meghan Markle

Autonieuws
Speciale MINI voor Prins Harry en Meghan Markle
> Artikel lezen

Elke MINI een John Cooper Works met 'OABJCW'

Autonieuws
> Artikel lezen

Moderne MINI brengt ode aan vroegere 1275 GT

Autonieuws
> Artikel lezen

'Mid cycle impulse' voor MINI 5-deurs op til

Spyshots
> Artikel lezen

MINI Hatchbacks en Cabrio bijgepunt en zuiniger

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.