Autonieuws

Nieuwe Corsa een feit

Foto’s van de nieuwe Corsa waren al getoond, maar nu is Opel met nieuwe informatie over de brug gekomen. Zo is bijvoorbeeld de vanafprijs bekend gemaakt en die bedraagt € 12.395,-.

De nieuwe Corsa is zoals vaak gebruikelijk is in alle richtingen gegroeid. De lengte bedraagt nu 3.999 mm (dit was 3.839 mm) en de hoogte is 1.488 mm (was 1.440 mm). Ook in de breedte is hij gegroeid, de 3-deurs versie meet nu 1.713 mm en de 5-deurs 1.737 mm (waren beide 1.646 mm). Ondanks deze relatief grote buitenmaten ziet de Corsa er slank uit. Opel zegt de 3-deurs te hebben ontworpen als een strak T-shirt over het lichaam van een bodybuilder, met atletische contouren, gespierde schouders en een coupéachtige daklijn. Of het ze gelukt is, dat mag u zelf bepalen. De
5-deurs daarentegen is meer ontworpen voor een ruime achterbank. De ver naar achter getrokken daklijn is special voor de hoofdruimte van de achterpassagiers.
 
Hoge kwaliteit
In het interieur van de nieuwe Corsa is vooral aandacht besteed aan de hoge kwaliteit, aldus Opel. Opel beweert zelfs dat het van een veel hogere kwaliteit is dan doorgaans het geval is in deze klasse. Of dat daadwerkelijk zo is, zal tijdens een rijimpressie ongetwijfeld aan het licht komen. Wel ziet het er allemaal doordacht uit, alleen gaat onze voorkeur niet uit naar het de gebruikte piano hoogglanslak.
 
Uitvoeringen
De nieuwe Corsa is er in vier uitrustingen; te beginnen met het basisniveau Essentia en daarna de Enjoy. Deze is standaard uitgerust met radio/cd-speler Radio CD30 MP3 inclusief bediening vanaf het stuurwiel, elektrisch bedienbare ramen vóór, centrale vergrendeling met afstandbediening, de dubbele DualFloor laadvloer, een asymmetrisch neerklapbare rugleuning van de achterbank en gordijn- en zij-airbags.  Dan volgt de sportieve versie, die ook ‘Sport’ heet. De is uitgerust met onder andere  Adaptive Forward Lighting met donker getinte halogeenkoplampen, 16” lichtmetalen ‘vijf spaaks Twin spoke design’ velgen en een verchroomde uitlaatpijp. Zijn sportieve uitstraling wordt verder versterkt door het verlaagd en sportief afgesteld onderstel, de stuurbekrachtiging met progressieve variabele feedback (een primeur) en kortere versnellingsbakverhoudingen. Als topmodel is er de Cosmo. Bij de Cosmo vermeldt Opel met veel trots dat dit de enige auto in zijn klasse is met deze interieuraccenten. Bij de introductie is er gelijk een speciaal pakket verkrijgbaar tot zijn marktintroductie in begin oktober: klanten die vóór die tijd een Corsa Enjoy bestellen, kunnen kiezen voor het aantrekkelijk geprijsde Launch-pakket. Dit pakket kost slechts 695 euro en bestaat uit airconditioning, mistlampen vóór en 16 inch lichtmetalen velgen.
 
Allrounder
Opel zet de nieuwe Corsa neer als een echte Allrounder. Om dit kracht bij te zetten heeft men bij Opel een paar slimme praktische dingen bedacht. Zo bieden de drie- en vijfdeurs versie een nieuw soort fietsendrager als optie aan. Dit geïntegreerde draagsysteem, dat bijna volledig in de achterbumper verdwijnt, kan gemakkelijk uitgetrokken worden wanneer men het nodig heeft en biedt plaats aan twee fietsen. De extra achterlichten worden in de uitschuifbare drager opgeborgen en kunnen snel gemonteerd worden. Naast dit systeem levert Opel ook het ‘DualFloor’ systeem standaard op de Corsa (behalve op de basisversie). Het systeem biedt een vlakke laadvloer op de hoogte van de laaddrempel. Zo kunnen grote of zware voorwerpen gemakkelijker in- en uitgeladen worden, omdat men ze gewoon in en uit de kofferbak kan schuiven.
 
Motortechnisch
In het begin zal de Corsa leverbaar zijn met een vijftal motoren, waarvan 3 benzine en 2 dieselmotoren. De benzinemotoren zijn de 1.0 met 60 pk, een 1.2 met 80 pk en een 1.4 met 90 pk. Bij de diesels zijn de 1.3 CDTi met 75 pk en de 1.3 CDTi met 90 pk gelijk beschikbaar. Later volgt er een 125 pk sterke 1.9 CDTI dieselmotor. De diesels zijn standaard uitgerust met een dieselpartikelfilter. De 1.3 CDTi met 90 pk en de 1.9 CDTI worden standaard gecombineerd met een zesversnellingsbak. De andere motoren hebben een handgeschakelde vijfversnellingsbak. Als optie is er voor de 1.2 een geautomatiseerde manuele Easytronic versnellingsbak en voor de 1.4 een automatische viertraps versnellingsbak.
 
Rijdynamiek
Ook is er veel aandacht besteed aan het rijgedrag van de Corsa. Opel heeft geprobeerd een goede mix tussen rijdynamiek en veilig rijgedrag te creëren. De ABS- en ESP-systemen (Electronic Power Steering) van de nieuwste generatie kunnen rekenen op bijkomende functies. Zo omvat het ABS-systeem van de Corsa ook een elektronische remkrachtverdeling, een Cornering Brake Control (CBC) en Straight Line Stability Control (SLS). Wanneer men remt in een bocht, verlaagt het CBC de remdruk op het binnenste wiel waardoor het ABS-systeem pas later tussenbeide komt en de remafstand wordt ingekort. Het SLS-systeem voorkomt dat de wielen tijdens het remmen op een rechte weg blokkeren door de remdruk aan één kant van de auto te verminderen. Dit is vooral een voordeel op ongelijke of slecht onderhouden wegen.
 
Veiligheid eerst!
De veiligheid voor de inzittenden staat op een hoog niveau. Twee tweetraps frontale airbags zijn standaard en vanaf Enjoy zijdelingse airbags voor bestuurder en voorpassagier en hoofdairbags die als gordijnen over de hele lengte van het interieur worden ontplooid. Daarnaast beschikt de Corsa over gordelspanners die bij een frontale botsing of een kop-staart-aanrijding de veiligheidsgordel aanspannen door een in de stoel bevestigde pyrotechnische gordelspanner. Vanaf de Enjoy-versie trekt een tweede gordelspanner de heupgordel strakker. Nieuw zijn de adaptieve remlichten, een systeem dat achterliggers waarschuwt door alle drie de remlichten vijf keer per seconde te laten knipperen wanneer het ABS wordt geactiveerd bij snelheden van meer dan 30 km/u. Als bij een ongeval de airbags of gordelspanners in werking treden, worden de waarschuwingsknipperlichten automatisch geactiveerd.
 
Vanafprijs
De vanafprijs voor de driedeurs Corsa met 1.0 benzinemotor van 60 pk is € 12.395,-. De vijfdeurs Corsa is € 600,- duurder. De Enjoy-versie wordt naar verwachting de best verkochte versie, met een prijskaartje van € 13.595,- euro (1.0 met 60 pk). De 1.2 liter benzinemotor met 80 pk heeft een meerprijs van  € 700,-. Andere prijzen zijn nog niet bekend, maar volgen binnenkort.

Gerelateerde artikelen

5 redenen om warm te worden van de nieuwe Opel Corsa

Autonieuws
5 redenen om warm te worden van de nieuwe Opel Corsa
> Artikel lezen

Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is

Autonieuws
Waarom de Online Edition van Opel echt iets voor jou is
> Artikel lezen

Hoe Frans wordt de nieuwe Opel Corsa?

Spyshots
> Artikel lezen

Opel Corsa GSi terug van weggeweest

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe Frans wordt de nieuwe Opel Corsa?

Spyshots
> Artikel lezen

Middeleeuws dorp kleurt geel als reactie op vandalisme

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.