Autonieuws

Performance crossover: Nissan Murano GT-C

Nissan´s technical centre in Engeland heeft een 340 pk sterke Nissan Murano GT-C ontwikkeld. De crossover van Nissan is flink getuned, voorzien van luxe materialen, een schitterende afwerking en veel luxe opties. De productiekansen zijn zeer reëel.

De letters GT-C staan voor Grand Tourer-Concept. Nissan wil daarmee laten zien dat de Murano GT-C een auto is om zakelijk mee voor te komen rijden, de wekelijkse boodschappen te doen en in het weekend alle remmen los te gooien. Er is alles aan gedaan om het comfort zo veel mogelijk te behouden, maar de rij-eigenschappen naar een sportiever plan te tillen. De conceptcar is ontwikkeld door het Europese Technical Centre van Nissan in het Engelse Bedfordshire. Daar werd de motor getuned, het onderstel aangepast en diverse sportieve en luxe opties toegevoegd.

340 pk V6
Standaard is de 3.5 liter V6 van de Murano goed voor een vermogen van 234 pk. De ingenieurs van Nissan hebben de motor getuned tot 340 pk. Daarvoor werd een turbo gemonteerd, de in- en uitlaatstroom geoptimaliseerd en het motormanagement aangepast. Behalve het fors toegenomen vermogen steeg ook het koppel flink. Standaard ontwikkelt de V6 een koppel van 318 Nm, in de GT-C is dat 360 Nm. In iets meer dan 7 seconden sprint de Murano GT-C vanuit stilstand naar 100 km/h. Daarmee is dit sportieve model dik 2 seconden sneller dan de standaard Murano. De topsnelheid steeg van 200 km/h tot 225 km/h. Het vermogen wordt middels een CVT overgebracht op alle vier de wielen.

Verlaagd onderstel
Passend bij de sportieve inborst van de GT-C is ook het onderstel flink aangepast. Zowel vóór als achter werden de veren en dempers vervangen door stijvere exemplaren. De Murano GT-C ligt 25 mm lager dan zijn standaard broertje. De besturing werd hierdoor directer en gevoeliger en de rij-eigenschappen zijn wat sportiviteit betreft naar een hoger plan getild. Om met hoge snelheid op tijd stil te kunnen staan werd een high performance remsysteem van AP Racing gemonteerd. De vijfspaaks 22 inch lichtmetalen wielen gunnen ons een mooie blik op de remschijven en klauwen. De banden zijn van Dunlop en meten 265/35 ZR22.

Sportieve uitstraling
Dat de Murano GT-C een sportief getint model is wordt meteen duidelijk bij het zien van de SUV. Het exterieur is gespoten in een diepe zwarte metallic lak. De grille, deurgrepen en dakrails hebben een bronzen kleur gekregen. De koplampen zijn van binnenuit donker getint en ook de achterlichtunits zijn donker van kleur. Verder zijn de ramen getint en zijn sportiever vormgegeven bumper gemonteerd. Op de achterklep pronkt een flinke spoiler. De vier dikke uitlaatpijpen ronden de sportieve look af.

Glas, leer en LED-verlichting
Het interieur is vooral gericht op luxe. Diverse soorten leer zijn gebruikt om de stoelen, het dashboard, de deurpanelen en diverse andere onderdelen in het interieur te bekleden. Het leer is van Schotse makelei en geheel met de hand gestikt. De zwart bronzen kleur van het exterieur zien we terug in onder andere de deurgrepen, instaplijsten en op het dashboard. LED-lampjes verlichten ´s avonds het interieur. Heel opvallend is het handgeblazen glas dat we terug zien op onder andere de versnellingspook. Dit glas is afkomstig uit het Italiaanse Murano. Naar dit eiland is de Nissan vernoemd en staat bekend om het prachtige glaswerk. Luxe en comfortverhogende zaken zien we in de vorm van een Bose audiosysteem, climate control, bi-Xenon koplampen, achteruitrijcamera en een DVD-navigatiesysteem.

Productiekansen zeer reëel
Ondanks het feit dat de Murano GT-C een conceptcar is, wil Nissan er alles aan doen om de auto naar het productiestadium te krijgen. Op een aantal minimale wijzigingen na is het volgens Nissan mogelijk om de auto binnen korte tijd in productie te nemen. Die kans is dan ook zeer groot.

Gerelateerde artikelen

Nissan toont eerste foto Murano cabriolet

Autonieuws
Nissan toont eerste foto Murano cabriolet
> Artikel lezen

Nieuwe Nissan Murano scherp geprijsd

Autonieuws
Nieuwe Nissan Murano scherp geprijsd
> Artikel lezen

Maak kennis met de nieuwe Nissan Murano

Autonieuws
Nieuwe Nissan Murano duikt vroegtijdig op
> Artikel lezen

Japanse Quasimodo: Nissan Murano CrossCabrio

Autonieuws
Japanse Quasimodo: Nissan Murano CrossCabrio
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.