Autonieuws

In alles gegroeid: Land Rover Freelander

Land Rover presenteert de compleet vernieuwde Freelander 2. De nieuwe compacte SUV van Land Rover is in alle opzichten fors gegroeid. Vooral de interieurruimte nam toe. Ook het vermogen van de motoren, de rij-eigenschappen en het design zijn naar een hoger plan getild.

De oorspronkelijke Freelander werd in 1997 gepresenteerd. Het model was gedurende vijf jaar lang de best verkochte 4x4 in Europa. In Engeland is de Freelander dat nog steeds. Met de komst van de nieuwe Freelander presenteert Land Rover het vierde nieuwe model binnen vier jaar tijd. In 2002 zagen we de nieuwe Range Rover, in 2004 de nieuwe Discovery 3 en vorig jaar presenteerden de Britten de Range Rover Sport.

Herkenbaar design
Het design van de Freelander 2 is herkenbaar en typisch Land Rover. Volgens de ontwerpers is er bewust voor gekozen om designelementen uit de oorspronkelijke Freelander over te nemen. Bovendien is heel duidelijk gekeken naar de Discovery 3 en Range Rover Sport. De nieuwe Freelander is dan ook een mix tussen deze auto´s en zijn voorganger. De auto oogt duidelijk modern en is zijn ronde vormen wat verloren.

Fors meer binnenruimte
Het interieur van de Freelander 2 werd in grote mate verbeterd t.o.v. de vorige generatie. Hoewel de nieuwkomer slechts 50 mm langer is, biedt hij meer hoofdruimte, meer schouderruimte en meer beenruimte, zowel voor- als achteraan. De grote glasoppervlakken benadrukken het ruimtegevoel en vormen een uitstekende aanvulling op de verhoogde rijhouding – een handelsmerk van Land Rover – en de ‘stadiumzetels’, waarbij de achterpassagiers iets hoger zitten dan de voorste inzittenden en zo een beter uitzicht rondom genieten. Ook qua bagageruimte scoort hij als de beste in zijn segment: de koffer is 38% groter dan in het vorige model (met de achterzetels rechtop – 755 vs. 546 liter).

Luxe opties
Standaard dan wel optioneel levert Land Rover luxe comfortverhogende zaken op het nieuwe model. Neem bijvoorbeeld de Keyless entry, cruise control, Bi-Xenon koplampen, adaptieve koplampen, regensensor, parkeersensoren vóór en achter en climate control. Een navigatiesysteem voorzien van een touchscreen display en DVD-technologie is eveneens leverbaar. Verder kunnen diverse audiosystemen worden geleverd. Standaard hebben alle systemen een AUX-aansluiting om een iPod of MP3-speler op aan te sluiten.

Benzine- en dieselmotor
Land Rover levert de Freelander 2 in den beginne met twee nagelnieuwe motoren. Het betreft een 3.2 liter zes-in-lijn (afkomstig van Volvo) en een 2.2 liter viercilinder dieselmotor (Ford). De zescilinder benzinemotor meet een inhoud van 3.2 liter en is goed voor een vermogen van 233 pk. Het koppel van 317 Nm zorgt voor soepele tussensprints. Met de zescilinder aan boord zijn slechts 8,9 seconden nodig om vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid van dit model ligt op 200 km/h. Wanneer er gekozen wordt voor de 2.0 liter dieselmotor worden er 160 paardenkrachten overgebracht op de wielen. Indrukwekkend is het koppel van 400 Nm. In 11,7 seconden volstaat deze Freelander de sprint vanuit stilstand naar de honderd. De Freelander TD4 wordt in België ook nog leverbaar in een minder krachtige variant. De motor levert dan 150 pk.

Allround capaciteiten
Volgens Land Rover kan geen enkele andere compacte 4x4 tippen aan zijn allround capaciteiten. Land Rover is ervan overtuigd dat geen enkele andere compacte 4x4 er zo goed in slaagt om het beste van beide werelden samen te brengen. De wielophanging is volledig onafhankelijk en maakt gebruik van de modernste stabiliteitscontrolesystemen waaronder het Roll Stability Control systeem (RSC), een nieuwe, geavanceerde technologie die het risico van een koprol helpt te beperken. Het unieke Terrain Response™ systeem van Land Rover is standaard (behalve op de instapversie) om off-roaden te vergemakkelijken. Met een draaiknop kan een terrein worden gekozen. Wordt er bijvoorbeeld gereden in mul zand, op sneeuw of in het bos. Dan worden de respons van de motor, de versnellingsbak, de centrale koppeling en het chassis aan de eisen van het terrein aangepast. Het koppel wordt variabel over de voor- en achterwielen verdeeld op basis van de rijomstandigheden. In normale omstandigheden, zoals een vlakke asfaltweg, wordt er slechts een klein deel van het koppel naar de achterwielen overgebracht, maar in moeilijke off-road omstandigheden kan indien nodig bijna al het koppel naar de achterwielen worden gestuurd.

Gerelateerde artikelen

Eerste resultaat van Land Rover Discovery-label gespot

Spyshots
Eerste resultaat van Land Rover Discovery-label gespot
> Artikel lezen

Geen 6-cilinder meer voor verfijnde Land Rover Freelander 2

Autonieuws
Geen 6-cilinder meer voor verfijnde Land Rover Freelander 2
> Artikel lezen

Nieuwe Land Rover Freelander begin 2015

Spyshots
Nieuwe Land Rover Freelander begin 2015
> Artikel lezen

Nieuwe Land Rovers krijgen Discovery-label

Autonieuws
Nieuwe Land Rovers krijgen Discovery-label
> Artikel lezen

Aanlokkelijke pakketten voor Freelander en Evoque

Autonieuws
Aanlokkelijke pakketten voor Freelander en Evoque
> Artikel lezen

Land Rover’s modellen worden allemaal submerken

Autonieuws
Land Rover’s modellen worden allemaal submerken
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.