Autonieuws

In detail: vernieuwde Mazda3

De gefacelifte Mazda3 werd op de Autosalon van Genève gepresenteerd. In aanloop naar de marktintroductie maakt Mazda alle details bekend van de vernieuwde 3. De auto is op diverse punten verbeterd en bijgeschaafd.

In september 2003 presenteerde Mazda de 3. Het model was de opvolger van de populaire 323 en moest een plaatsje veroveren in het zeer druk bevochten C-segment op de Europese automarkt. In 2005 was dat segment goed voor 20% van de totale automarkt. Wereldwijd verkocht Mazda tot op heden maar liefst 920.000 modellen van de Mazda3. De hatchback neemt het grootste deel van de verkopen tot zijn rekening. In heel Europa is de Mazda3 hatchback veruit het meest favoriet. In Nederland is de hatchback goed voor 70% van de verkopen.

Minimale wijzigingen
De uiterlijke wijzigingen van de vernieuwde 3 zijn minimaal, maar zorgen ervoor dat het model weer helemaal bij de tijd is. De voor- en achterbumper werden licht gewijzigd. Aan de achterkant werden de bumperreflectoren iets dichter naar de kentekenplaathouder verplaatst en kreeg de facelift nieuwe zwarte sierringen rond de achterlichten. In aanvulling daarop heeft de nieuwe Mazda3 nieuwe lichtmetalen wielen en zeven nieuwe lakkleuren, waarmee het totaal op twaalf komt. Voor een betere herkenbaarheid van de verschillende carrosserievormen kreeg de sedan een chroomstrip boven de grille en heeft de hatchback nu een grille deels in carrosseriekleur. In navolging van de Mazda6 is de Mazda3 ook leverbaar in een GT-M uitvoering, met onder meer nieuwe 17 inch wielen, rechthoekige mistlampen, GT-M vóór- en achterbumper, zijskirts en een achterspoiler. Voor een meer gedistingeerde uitstraling beschikt de GT-M over achterlichten met LED-technologie.

Interieur
Ook het interieur werd niet ongemoeid gelaten. In de nieuwe Mazda3 zijn nieuwe interieurkleuren en –materialen verwerkt die samen met aluminiumaccenten voor een hoger afwerkingsniveau zorgen. Speciaal voor de GT-M is een sportieve grijs-zwarte bekledingscombinatie leverbaar. De Exclusive, Touring en Executive kregen meters met witte wijzerplaten en indirecte blauwe verlichting voor betere afleesbaarheid tijdens de schemering. Optioneel levert Mazda een Bose geluidsinstallatie met zeven speakers en een versterker met 222 Watt. Om meer rust en stilte in het interieur te realiseren werden diverse dempende materialen gemonteerd. Mazda claimt dat er minder motorgeluid en minder rijgeluiden hoorbaar zijn.

Vier motoren
Motorisch zijn de wijzigingen minimaal. De vernieuwde Mazda3 beschikt over dezelfde motoren als zijn voorganger. Deze zijn echter wel licht aangepast om iets alerter te reageren en een lager brandstofverbruik op papier te zetten. De basismotor is de 1.4 viercilinder met een vermogen van 84 pk en een koppel van 122 Nm. In 14,9 seconden accelereert dit model naar 100 km/h en wordt een topsnelheid van 169 km/h genoteerd. Het brandstofverbruik is teruggedrongen van 7,1 naar 6,7 liter per 100 km. De 1.6 liter viercilinder - die goed is voor een vermogen van 105 pk en een koppel van 145 Nm - is de populairste motorisering voor de Mazda3. De 1.6 zet een acceleratietijd van 0-100 km/h in 11,5 seconden neer en behaalt een topsnelheid van 185 km/h. Het verbruik van deze motor werd met 4,2% teruggedrongen tot 6,9 liter per 100 km. Wie graag wat meer sportiviteit wil kan terugvallen op de 2.0 liter benzinemotor. Met deze motor onder de kap zijn 9,1 seconden nodig om vanuit stilstand de 100 km/h te bereiken. Een topsnelheid van 209 km/h is haalbaar. Ook de 2.0 liter kreeg iets gunstigere verbruikscijfers en neemt genoegen met 7,9 liter per 100 km, een verbetering van 3,6%. Zakelijke rijders kunnen kiezen voor de 1.6 liter CiTD dieselmotor. Met 109 pk en een koppel van 240 Nm is dit geen strepentrekker, maar een acceleratie van 0-100 km/h in 11,5 seconden is een net gegeven. Het verbruik is slechts 4,8 liter per 100 km.

Stijvere carrosserie
De koets van de Mazda3 werd plaatselijk versterkt om de auto structureel nog stijver te maken. De wielophanging werd aangepast om iets meer nadruk op sportiviteit te leggen. Op veiligheidsgebied beschikken de inzittenden over vóór- en zijairbags, gordijnairbags, gordelspanners met spankrachtbegrenzers en een wegklapbaar rempedaal. Nieuw is het waarschuwingssysteem voor de autogordels voor alle inzittenden. Op een display boven de binnenspiegel wordt aangegeven dat alle inzittenden hun gordel hebben vastgemaakt. Er klinkt een geluidssignaal als dat niet het geval is. Verder zien we ABS met EBD en DSC (ESP).

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Mazda3 debuteert op Tokyo Motor Show

Autonieuws
> Artikel lezen

Mazda dipt vele modellen in sportsaus

Autonieuws
Mazda 2 en CX-3
> Artikel lezen

Mazda Kai Concept hint naar nieuwe Mazda3

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.