Autonieuws

Frontera-opvolger: Opel Antara

Na veel spyshots en een spannende conceptcar is dit de Opel Antara. Opel´s compleet nieuwe SUV vervangt de inmiddels niet meer leverbare Frontera. Opel levert de Antara met een drietal motoren, vierwielaandrijving en een ruim interieur. Eind dit jaar staat de Antara bij de dealers.

Al sinds 2004 is de Opel Frontera uit productie. Een opvolger was op dat moment niet voor handen. Opel heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt aan een waardige opvolger voor dat model. Al meer dan een jaar geleden doken de eerste spyshots van de nieuwe Opel SUV op. In 2005 presenteerde Opel een spannende conceptcar op de IAA in Frankfurt. Het model werd zeer enthousiast ontvangen en was voor Opel een bevestiging dat de goede weg was ingeslagen. Nu presenteert Opel de Antara. De auto zal in het velbevochten SUV-segment een plaats moeten zien te veroveren. Het segment is sinds 1998 in groei verdubbeld. Het marktaandeel van SUV´s in Europa is momenteel 6%. Vooral de Koreaanse en Japanse autofabrikanten doen het in dit segment heel goed. Opel verwacht als Europese fabrikant flink wat marktaandeel voor zijn rekening te nemen.

Vijfpersoons
De productieversie van de in Frankfurt gepresenteerde conceptcar staat in oktober op de Autosalon van Parijs. Het model heeft vijf deuren gekregen en meet een lengte van 4,57 m, een breedte van 1,85 m en een hoogte van 1,70 m. Daarmee komen de afmetingen nagenoeg overeen met die van de Chevrolet Captiva. Met dat model deelt de Antara een deel van zijn techniek. Volgens Opel is het vijfpersoons interieur flexibel in te delen en zeer ruim. Moderne technieken in de vorm van een uitgebreid infotainmentsysteem met DVD-navigatie en Bluetooth-carkit behoort tot de mogelijkheden. Het dashboard is overduidelijk Opel en veel van de designkenmerken zien we terug in andere Opel-modellen.

Motoren
In eerste instantie zal Opel de Antara gaan leveren met een drietal motoren. Het instapmodel wordt aangedreven door een 2.4 liter viercilinder benzinemotor met een vermogen van 141 pk. Het topmodel is de 3.2 liter V6 benzinemotor, goed voor 224 pk. Standaard is de zescilinder gekoppeld aan een automaat. De hoogste verkoopverwachtingen heeft Opel van de 2.0 liter dieselmotor. De motor is goed voor 150 pk vermogen en standaard gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak. Een automaat is optioneel. Standaard wordt het vermogen verdeeld over de voor- en achterwielen. Het elektronisch geregelde differentieel kan - indien nodig - het vermogen optimaal verdelen. ´Intelligente actieve vierwielaandrijving´ noemt Opel het systeem.

Actieve veiligheid
Aan actieve veiligheid is duidelijk veel waarde gehecht. De Antara is voorzien van ABS met brake assist en ESP. Bovendien is er Active Rollover Protection (ARP) gemonteerd om te voorkomen dat de auto omslaat. Vrij ongebruikelijk voor dit segment is het Descent Control System (DCS). Dit systeem maakt het mogelijk om een stijle afdaling met een constante snelheid te maken. Tot slot is de Trailer Stabilization Assist (TSA) gemonteerd. Dit systeem zorgt voor een goede stabiliteit van een gemonteerde aanhanger of caravan.

Begin 2007
Nadat de Opel Antara in oktober 2006 op de Autosalon van Geneve als wereldprimeur heeft gestaan zal de auto bij de dealers komen. In Nederland en België zal de auto begin 2007 in de verkoop gaan. De prijzen zullen tegen die tijd bekend worden gemaakt. De prijzen in Duitsland beginnen bij € 26.850,-.

Gerelateerde artikelen

Saturn Vue hybride: voorproefje Antara hybride?

Autonieuws
Saturn Vue hybride: voorproefje Antara hybride?
> Artikel lezen

Opel Antara met Irmscher-look

Tuning & styling
Opel Antara met Irmscher-look
> Artikel lezen

Laten de prijzen de Opel Antara opnieuw floppen?

Autonieuws
Laten de prijzen de Opel Antara opnieuw floppen?
> Artikel lezen

Gefacelifte Opel Antara grijpt tweede kans

Autonieuws
Gefacelifte Opel Antara grijpt tweede kans
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.