Autonieuws

Vernieuwde Mercedes E-klasse

Na vier jaar productie heeft Mercedes de E-klasse grondig aangepakt. De auto werd niet alleen op uiterlijke kenmerken gefacelift, maar ook onderhuids veranderde het nodige. Met nieuwe motoren, gewijzigde uitrusting en een pak aan veiligheidsvoorzieningen is de E-klasse klaar voor de komende jaren.

De Mercedes E-klasse werd in 1946 geïntroduceerd. Het model is in ruim 60 jaar tijd uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers in het hogere segment. Ruim tien miljoen E-klasse´s werden er geproduceerd. De zevende generatie van de E-klasse kwam in 2002 op de markt. Van dit model zijn inmiddels 1 miljoen sedans en stationwagons verkocht. Daarmee heeft Mercedes in veel landen het marktleiderschap in het segment van de E-klasse.

Op ruim 2.000 punten verbeterd
Vier jaar na de presentatie van de zevende generatie van de E-klasse presenteert Mercedes een vernieuwde versie. Het model is op ruim 2.000 punten verder verbeterd en aangepast. De vernieuwde E-klasse is herkenbaar aan de nieuw vormgegeven grille, voorbumper en koplampen. De koplampen zijn voorzien van LED-lampjes die dienen als parkeerverlichting. Aan de achterkant zien we licht gewijzigde lichtunits en ook de bumper werd aangepast.

Interieur
Het interieur van de E-klasse werd net als het exterieur subtiel gewijzigd. Het meest opvallende is het nieuwe vierspaaks stuurwiel. Verder wijzigde Mercedes de indeling van de climate control. Zoals het bij een facelift hoort zijn er ook nieuwe kleuren en bekledingssoorten leverbaar en zijn de materialen van een betere kwaliteit.

Benzinegamma
Opvallender nieuws vinden we onder de motorkap van de E-klasse. Zes van de tien leverbare motoren zijn nieuw of vernieuwd. Mercedes laat weten dat er veel aan is gedaan om het vermogen en koppel te verbeteren, zonder dat dit ten koste gaat van het brandstofverbruik. De eerste gewijzigde motor is de E 200 Kompressor. De viercilinder benzinemotor levert voortaan ruim 12 procent meer vermogen. De motor is goed voor 184 pk en een koppel van 250 Nm. Compleet nieuw is de 5.5 liter V8 die zijn intrede maakte in de Mercedes S-klasse. De E 500 heeft maar liefst 26 procent meer vermogen en 15 procent meer koppel. Daarbij komen we op een vermogen van 388 pk en een koppel van 530 Nm. De krachtigste E-klasse ooit maakt met de komst van het nieuwe model eveneens zijn intrede. De E 63 AMG beschikt over maar liefst 514 pk aan vermogen en een indrukwekkend koppel van 630 Nm.

Dieselgamma
Op dieselgebied zien we een aangepast E 200 CDI, E 220 CDI en E 320 CDI. De CDI-motoren zijn op diverse punten aangepast om meer kracht te leveren en het verbruik zo gunstig mogelijk te houden. De E 200 CDI is goed voor een vermogen van 136 pk (+ 14 pk) en een koppel van 340 Nm (+ 70 Nm). De E 220 CDI levert voortaan 170 pk vermogen en 400 Nm koppel. De E 200 CDI en E 220 CDI nemen genoegen met 6,3 liter per 100 km. Tot slot werd de E 320 CDI zescilinder ´opgevoerd´ tot 224 pk en 540 Nm. Vanaf modeljaar 2007 zal de E-klasse in de Verenigde Staten ook leverbaar zijn als E 320 Bleutec. Mercedes claimt dat dit de schoonste dieselmotor in zijn klasse is. In Europa zal de Bleutec-versie pas in 2008 op de markt komen.

Veiligheidsvoorzieningen
De vernieuwde E-klasse heeft een flinke sprong voorwaarts gemaakt op het gebied van veiligheidsvoorzieningen. Zo levert Mercedes standaard het veiligheidssysteem Pre-Safe. Dit systeem ´ziet´ een ongeval aankomen en zorgt ervoor dat de gordels worden aangespannen, de stoelen in de juiste stand worden gezet en de ramen worden gesloten. Hierdoor kan volgens Mercedes optimaal worden geprofiteerd van de aanwezige veiligheidsvoorzieningen in de vorm van anti-whiplash hoofdsteunen en de airbags. Zeer innovatief is het Mercedes Intelligent Light System. De adaptieve verlichting past zich aan aan de weersomstandigheden. Het Intelligent Light System omvat de actieve verlichtings- en bochtenverlichtingsfuncties, maar bovendien ook de nieuwe, verbeterde mistlampen die de randen van de weg verlichten waardoor de bestuurder zich beter kan oriënteren wanneer het zicht beperkt is. Bovendien zorgen nieuwe verlichtingsfuncties zoals de plattelands- of de snelwegmodus voor een uitbreiding van het gezichtsveld van de bestuurder tot 50 meter.

Juni 2006
Vanaf juni zal de vernieuwde E-klasse bij de dealers staan. De prijzen en exacte specificaties zullen in aanloop naar de marktintroductie bekend worden gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Koop deze maagdelijke Mercedes-Benz 190 E Evolution II

Autonieuws
> Artikel lezen

Veel bodemvrijheid voor Mercedes E-Klasse All-Terrain

Autonieuws
Veel bodemvrijheid voor Mercedes E-Klasse All-Terrain
> Artikel lezen

Nieuwe dieselhybrides van Mercedes C- en E-klasse

Autonieuws
> Artikel lezen

Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate

Autonieuws
Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate
> Artikel lezen

AMG E 63 4MATIC+ overtreft vorige E-Klasses

Autonieuws
AMG E 63 4MATIC+ overtreft vorige E-Klasses
> Artikel lezen

Prettig gestoorde Mercedes-techneut creëert E-klasse All-Terrain 4x4²

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.