In detail: Suzuki SX4 (Grip)

De Suzuki SX4 is volgens Suzuki een Sport Crossover voor vier seizoenen. De auto is leverbaar als tweewielaangedreven variant en als vierwielaangedreven SX4 Grip. Beide modellen sluiten aan bij de designrichting die Suzuki met de nieuwe Swift en Grand Vitara in heeft gezet.

De SX4 is ontwikkeld in samenwerking met Fiat Auto. De auto debuteerde op de Autosalon van Genève tegelijk met de Fiat Sedici. Het is een kleine SUV die de praktische mogelijkheden van een ruime hatchback combineert met de terreinvaardigheid van een middelgrote SUV. Suzuki levert de SX4 in twee verschillende uitvoeringen. Het eerste model - te zien op de eerste twee foto´s - is de ´standaard´ SX4. Het model is voorwielaangedreven en vooral gericht op een publiek dat geen behoefte heeft aan vierwielaandrijving en de daarbij behorende stoer uitstraling.

Eigentijdse SUV
De SX4 Grip is de vierwielaangedreven variant. De SX4 4Grip onderscheidt zich in de eerste plaats met het uiterlijk van een eigentijdse SUV. Kunststof wielkastverbreders, dorpellijsten, beschermingsprofielen aan de onderzijde van voor- en achterbumper, dakreling en van privacy glass voorziene achterzijruiten zorgen voor een robuuste uitstraling
en zijn tegelijkertijd functioneel doordat ze in het terrein de carrosserie beschermen.

All Wheel Drive
Een bodemvrijheid van 190 mm en een bijzondere aandrijflijn maken dat de Suzuki SX4 4Grip ook op ongebaande paden uitstekend uit de voeten kan. op gladde ondergrond bewijst de 4Grip zijn meerwaarde dankzij de All Wheel Drive, kortweg i-AWD. Deze innovatieve vorm van vierwielaandrijving is in drie standen instelbaar: de 2WD-mode, de 4WD Auto-mode en de 4WD Lock-mode. Onderdeel van i-AWD is een elektronisch aangestuurde, elektrisch bediende meervoudige natte platenkoppeling die zorgt voor een juiste verdeling van de aandrijfkracht. De 2WD-mode (voorwielaandrijving) wordt vooral gekozen bij lange afstanden en zorgt voor een lager brandstofverbruik. In de 4WD Auto-mode wordt het vermogen onder normale omstandigheden ook niet op de achterwielen overgedragen. Pas als de voorwielen grip verliezen, wordt een deel van het koppel naar de achterwielen  gedirigeerd, zodat de grip en stabiliteit worden hersteld. Wanneer de bestuurder met zijn Suzuki SX4 de gebaande paden verlaat, komt de 4WD Lock-mode tot zijn recht. Met deze instelling beschikt de SX4 bij snelheden lager dan 60 kilometer per uur altijd over vierwielaandrijving. Zodra de auto sneller rijdt, schakelt het systeem automatisch over op de 4WD Auto-mode. Dankzij i-AWD heeft de Suzuki SX4 4Grip onder vrijwel alle omstandigheden optimale wegligging en grip.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Motoren
Suzuki levert de SX4 met twee benzinemotoren en één dieselkrachtbron. De SX4 Grip wordt geleverd met één benzine- en één dieselmotor. De basismotor (niet voor de SX4 Grip) is een 1.5 liter viercilinder met een vermogen van 99 pk en een koppel van 133 Nm. Met deze motor sprint de SX4 in 11,0 seconden naar 100 km/h en is een topsnelheid van 175 km/h haalbaar. De tweede benzinemotor is een 1.6 liter viercilinder. De motor is goed voor een vermogen van 107 pk en een koppel van 145 Nm. De sprint naar 100 km/h wordt in 10,7 seconden (SX4 Grip: 11,5 seconden) afgelegd en de topsnelheid ligt op 180 km/h (SX4 Grip: 170 km/h). Tot slot levert Suzuki een moderne common-rail dieselmotor. De 1.9 liter dieselmotor is 120 pk sterk en beschikt over een koppel van 280 Nm. In 10,5 seconden (SX4 Grip: 11,2 seconden) sprint de SX4 1.9 D naar 100 km/h en de topsnelheid ligt op 190 km/h. De dieselmotor wordt standaard gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Uitrusting & Interieur
Het interieur van de SX4 biedt plaats aan vijf personen en 270 liter bagage. De achterbank is in twee ongelijke delen neerklapbaar waardoor maximaal 625 liter bagageruimte ontstaat. Het interieur van de SX4 is standaard in zwart en grijs uitgevoerd. De vormgeving is geheel in lijn met de Swift en Grand Vitara. De SX4 is leverbaar in drie verschillende uitrustingsniveaus: Base, Comfort en Exclusive. Vanaf de comfort monteert Suzuki standaard onder meer elektrische ramen vóór, airco en elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels. De Exclusive beschikt verder over zaken als een met leder bekleed stuur, climate control, keyless-go, lichtmetalen velgen en mistlampen in de voorbumper. Op veiligheidsgebied monteert Suzuki op elke SX4 ABS met EBD, twee airbags en Isofix-bevestigingspunten. Bij de EuroNCAP crashtesten werd de SX4 beloond met vier sterren voor de veiligheid van de inzittenden.

Prijzen
De prijslijst van de SX4 begint bij € 13.999,- voor de SX4 1.5 Base. De SX4 1.9 D Base kost € 11.899,-. Wie de vierwielaangedreven SX4 Grip wenst te bestellen moet € 19.199,- betalen voor de SX4 Grip 1.6 Comfort. De vierwielaangedreven variant met dieselmotor kost € 23.899,- in Comfort-uitvoering.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties