Autonieuws

BMW neemt waterstofauto in productie!

Binnen twee jaar tijd neemt BMW een waterstofaangedreven auto in serieproductie. Daarmee heeft de autofabrikant uit München de primeur. BMW is de eerste autofabrikant die een waterstofauto zal gaan produceren.

Dat daar aan ontwikkeling heel wat vooraf gegaan is staat buiten twijfel. Al jaren experimenteert BMW met waterstof. Met op waterstof rijdende 7-serie’s heeft BMW zelfs in de praktijk testen uitgevoerd. De auto’s werden in een kleine serie geproduceerd om daarna in het dagelijkse leven ingezet te worden. De testen verliepen voorspoedig en BMW was al een paar jaar geleden druk doende om de overheden te overtuigen van de waterstofauto. Ondanks de vele inspanningen van BMW zijn er nog nauwelijks waterstoftankstations.

H2R
Vorig jaar sprak BMW tot de verbeelding met de H2R. Deze sportauto werd aangedreven door een aangepaste benzinemotor uit de 760i. Nadat de motor was aangepast om op waterstof te kunnen rijden en de ontwikkeling van de speciale recordauto klaar was kon BMW het circuit op. Er werden maar liefst 9 records neergezet. De 285 pk sterke V12 was in staat om de H2R boven de 300 km/h-grens uit te laten komen. En een sprintje vanuit stilstand naar 100 km/h was binnen 6 seconden een feit. Het was duidelijk, BMW is klaar voor serieproductie.

7-serie waterstof
Na jaren van ontwikkeling, testen en vele gesprekken met overheden is BMW zo ver; de waterstofauto gaat in serieproductie. Binnen twee jaar tijd (in 2008) zal de eerste waterstofauto van de band lopen. BMW zal de huidige 7-serie als basis gaan gebruiken. Veel van de knowhow die men heeft opgebouwd met de testwerkzaamheden en de H2R zullen in de auto verwerkt worden. Het grootste voordeel van waterstof is dat de luchtvervuiling wordt verdreven. Het enige dat uit de uitlaat komt is water. Er is wel één nadeel; er zijn nog maar nauwelijks waterstoftankstations. BMW hoopt echter dat deze aankondiging de overheden aanspoort om actie te ondernemen. Zodra er meer tankstations zijn voor waterstof, zullen er ook meer autofabrikanten komen met een dergelijk product.

Gerelateerde artikelen

'Mid-cycle facelift' voor BMW 7-serie in aantocht

Spyshots
'Mid-cycle facelift' voor BMW 7-serie in aantocht
> Artikel lezen

100 keer BMW Individual 7-serie The Next 100 Years

Autonieuws
BMW Individual 7 Serie THE NEXT 100 YEARS
> Artikel lezen

Diamanten-inleg voor BMW 750Li Individual

Autonieuws
BMW 750Li xDrive Individual
> Artikel lezen

M760Li xDrive: de Alpina B7 van BMW

Autonieuws
BMW M760Li xDrive
> Artikel lezen

BMW viert jubileum 7-serie met Edition 40 Jahre

Autonieuws
BMW viert jubileum 7-serie met Edition 40 Jahre
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.