Autonieuws

In detail: Audi A6 Allroad Quattro

Op basis van de A6 Avant presenteert Audi wederom een offroad-versie onder de naam A6 Allroad Quattro. De A6 Allroad Quattro wordt gekenmerkt door een mix van sportieve en offroad eigenschappen.

Het segment waarin de A6 Allroad Quattro wordt gepositioneerd is een klein en redelijk uniek segment. Samen met de Volvo XC70 wordt dit segment door Audi beheerst. Het concept is vrij simpel; neem een grote stationwagon en voeg hier diverse offroad elementen aan toe. Het resultaat is een ruime en stoere stationwagon die meer biedt dan respectievelijk de gewone A6 Avant en V70. Audi spreekt zelf van een auto die verder kan gaan waar het voor de A6 Avant ophoudt.

Chromen grille
Met de vorige generatie A6 Allroad Quattro heeft Audi veel succes geboekt. Reden genoeg voor de fabrikant om ook van de nieuwe A6 Avant een Allroad-versie te maken. De auto werd hoger op de wielen gezet en het koetswerk werd voorzien van de nodige plastic onderdelen om de terreinlook verder uit te bouwen. Heel opvallend is de grote verchroomde grille die Audi op de Allroad Quattro monteert.

MMI
Het interieur van de auto is rechtstreeks overgenomen uit de A6. Dat betekent dan ook dat de auto is voorzien van alle gemakken en moderne systemen die we van Audi kennen. Voor de bediening van een groot aantal elektronische systemen kan de bestuurder gebruik maken van het MMI-systeem. Met een draaiknop en enkele knoppen daaromheen is bijvoorbeeld de climate control, het navigatiesysteem, het audiosysteem en zijn diverse instellingen van de auto te bedienen. De elektronische handrem is te bedienen met een simpele druk op de knop en neemt hierdoor geen ruimte in.

Ruim
Dankzij zijn lengte van 4,93 meter en zijn wielbasis van 2,83 meter biedt de auto comfortabel plaats aan vijf inzittenden. Er is 565 liter bagageruimte wat te vergroten is tot 1.660 liter door de achterbank neer te klappen. Een speciaal systeem met diverse haken, ogen en bevestigingspunten zorgt ervoor dat je de bagageruimte flexibel in kunt delen. Optioneel is een op afstand te openen en sluiten achterklep leverbaar. Dankzij de luchtvering is de achterkant wat te verlagen om het inladen te vergemakkelijken. Aan de andere kant zorgt dat ook voor een goede balans wanneer de auto flink afgeladen is.

Vier motoren
Audi gaat de A6 Allroad Quattro leveren met vier krachtige motoren. De basismotor – voor zover we daar van kunnen spreken – is de 3.2 liter FSI V6. Deze zescilinder is goed voor een vermogen van 255 pk en een koppel van 330 Nm. Een sprintje naar 100 km/h wordt afgelegd in 7,2 seconden en de topsnelheid ligt op 242 km/h. De tweede benzinemotor is de 4.2 liter FSI V8. Dankzij het vermogen van 350 pk en het koppel van 440 Nm is deze achtcilinder in staat om de A6 Allroad Quattro in 6,3 seconden naar 100 km/h te sleuren. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Het dieselgamma begint bij de 2.7 TDI V6. Deze zescilinder dieselmotor levert 180 pk vermogen en een koppel van 380 Nm. Deze motor stelt de auto in staat om in 9,3 seconden de 100 km/h te bereiken en is hiermee de langzaamste van de vier leverbare motoren. De topsnelheid ligt op 215 km/h. Tot slot levert Audi de 3.0 TDI V6. Met een vermogen van 233 pk en een koppel van 450 Nm is het geen probleem om in 7,5 seconden naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid ligt op 231 km/h.

Quattro
Uiteraard zijn alle modellen van de A6 Allroad Quattro uitgerust met Audi’s beproefde permanente Quattro-vierwielaandrijving. Het centrale zelfblokkerende differentieel werkt geheel mechanisch en verdeelt de aandrijfkrachten tussen de voor- en achteras. Standaard wordt 50% naar de voorwielen en 50% naar de achterwielen gestuurd. Indien de situatie erom vraagt kan maximaal 75% naar één van de twee assen worden gestuurd. Dit zorgt op de verharde weg voor optimale grip en in het terrein voor een goede terreinwaardigheid. Ook de standaard gemonteerde luchtvering draagt hieraan bij. Dankzij de luchtvering is de bodemvrijheid variabel met 61 mm te verhogen of te verlagen. Dit is te regelen via het MMI-systeem op het dashboard.

Uitrusting
De Audi A6 Allroad Quattro is standaard rijk uitgerust. Naast het bedieningssysteem in MMI behoren automatische airconditioning en lichtmetalen 17 inch velgen tot de standaarduitrusting. Als extra biedt Audi onder meer de dynamische bochtenverlichting Xenon plus met adaptive light, de Advanced Key sleutelloze ontgrendeling en de handige parkeerhulp Audi Parking System Advanced, dat werkt met behulp van een achteruitrijcamera. Lederen bekleding en houten inleg op het dashboard is leverbaar in allerlei soorten en kleuren.

Prijzen en levering
Prijzen en exacte uitrustingsspecificaties van de A6 Allroad Quattro worden in een later stadium bekend gemaakt. De auto staat na de zomer bij de dealers.

Gerelateerde artikelen

Maak kennis met de nieuwe Audi A6 Allroad

Autonieuws
Maak kennis met de nieuwe Audi A6 Allroad
> Artikel lezen

Vernieuwde Audi A6 Allroad geprijsd

Autonieuws
Vernieuwde Audi A6 Allroad geprijsd
> Artikel lezen

Pure finetuning: de vernieuwde Audi A6-lijn

Autonieuws
Vernieuwde Audi A6-lijn
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.