Autonieuws

Geëvolueerd: Koenigsegg CCX

De Zweedse sportautofabrikant Koenigsegg komt met een nieuwe en supersnelle sportauto op de proppen genaamd CCX. De 806 pk sterke V8 sleurt de Koenigsegg CCX in slechts 3,2 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid ligt boven de 395 km/h.

Een aantal jaren geleden kwam Koenigsegg met CC8S. De Zweedse sportauto brak vele records en was met een topsnelheid van 390 km/h de snelste sportauto ter wereld. Toen Koenigsegg vorig jaar de CCR presenteerde overtrof het bedrijf zichzelf. Een topsnelheid van 395 km/h en een sprint van 0-100 km/h in 3,2 seconden. In 2005 kwam Bugatti met de Veyron, waardoor de Koenigsegg van de eerste plaats werd verstoten. De Veyron behaalt een topsnelheid van 406 km/h en heeft slechts 2,5 seconden nodig om de 100 km/h te bereiken.

> 395 km/h
Ondanks de vele inspanningen die Koenigsegg heeft verricht met de ontwikkeling van deze nieuwe CCX moet het Zweedse bedrijf de Bugatti Veyron voor zich dulden. Onder de glazen motorkap van de CCX ligt dezelfde 806 pk sterke V8 als in de CCR. De motor meet een inhoud van 4.7 liter en bereikt zijn maximale vermogen bij 6.900 tpm. Het maximum koppel van 920 Nm is bij 5.700 tpm volledig voor handen. De sprint vanuit stilstand naar 100 km/h neemt 3,2 seconden in beslag. Koenigsegg geeft een topsnelheid op van meer dan 395 km/h, maar daarmee blijft het raden wat de daadwerkelijke topsnelheid van de snelle Zweed is.

Amerikaanse markt
Het design van de CCX verschilt slechts in detail tot dat van de CC8S en CCR. Het is meer een gefacelifte en verbeterde versie dan een compleet nieuw model. Koenigsegg laat dan ook weten veel te hebben gedaan om de auto voor de Amerikaanse markt geschikt te maken. Zo werd er zijverlichting gemonteerd en is de motor nu ook geschikt voor de Amerikaanse RON 91 brandstof. Bovendien heeft Koenigsegg veel moeten doen om de milieuvriendelijkheid van de motor aan de Californische eisen te laten voldoen.

Lichte wijzigingen
De Koenigsegg is van oorsprong ontwikkeld voor snelheid. Dat straalt de auto dan ook uit. Koenigsegg deelt ons mee dat het model nooit volledig zal worden vernieuwd. Elke vernieuwing is een evolutie van het bestaande model. Koenigsegg zal niet mee gaan doen aan heersende trends op het gebied van design. De CCX verschilt ten opzichte van de twee andere modellen door de nieuwe voor- en achterbumper, extra luchtinlaten voor koeling van de motor en remmen en mistlampen in de voorbumper. De vernieuwde zijskirts zorgen voor een nog betere downforce bij hoge snelheden. Verder werden ook de koplampen licht gewijzigd.

Gewichtsbesparing
Om het onafgeveerde gewicht van de auto verder te verlagen werden de remmen en wielen vernieuwd. Standaard is de CCX uitgerust met keramische remschijven. Deze moeten de CCX binnen no-time doen stilstaan. Om van 100 km/h af te remmen tot stilstand heeft de CCX 31 meter nodig. De keramische remmen besparen totaal 8 kg gewicht. Eveneens gewichtsbesparend zijn de nieuwe lichtmetalen wielen. Bij de CCR worden magnesium wielen gemonteerd, de CCX beschikt over carbon wielen. Deze zijn maar liefst 3 kg er stuk lichter, ofwel een gewichtsbesparing van totaal 12 kg. De carrosserie van de auto is voor een groot deel gemaakt van carbon.

Niet Spartaans
Dankzij het gebruik veel gewichtsbesparende materialen kon de Zweedse sportautofabrikant de CCX uitrusten met alle luxe voorzieningen die de veeleisende klant wenst. Climate control, een volledig lederen interieur, centrale vergrendeling op afstandsbediening, elektrische ramen, stuurbekrachtiging, tractiecontrole met vijf instellingen, radio/CD-speler en een bandenspanningcontrolesysteem. Wie geïnteresseerd is moet € 458.000,- overmaken naar de Zweedse bankrekening van Koenigsegg. Een CCX voorzien van alle leverbare opties kost € 510.000,-. Maar voor dat geld krijg je dan ook parkeersensoren, een achteruitrijcamera, navigatiesysteem en een speciale rijvaardigheidstraining met de auto. Tot slot kun je dan ook de kleur van de carrosserie en van de bekleding geheel naar eigen wens aangeven.

Gerelateerde artikelen

Koenigsegg Agera RS met 447 km/h de snelste auto ter wereld

Autonieuws
Koenigsegg Agera RS met 447 km/h de snelste auto ter wereld
> Artikel lezen

Opnieuw een Koenigsegg armer. Alhoewel…

Autonieuws
> Artikel lezen

Exclusieve diamant: Koenigsegg Trevita

Autonieuws
Exclusieve diamant: Koenigsegg Trevita
> Artikel lezen

Koenigsegg CCXR: 1018 pk op bio-ethanol

Autonieuws
Koenigsegg CCXR: 1018 pk op bio-ethanol
> Artikel lezen

Koenigsegg: "480 km/h in Agera RS niet onmogelijk"

Autonieuws
Koenigsegg: "480 km/h in Agera RS niet onmogelijk"
> Artikel lezen

Koenigsegg CCX en CCXR Limited Editions

Autonieuws
Koenigsegg CCX en CCXR Limited Editions
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.