Autonieuws

Sportieve MPV: Ford S-Max

Ford presenteert de S-Max, een MPV met veel ruimte en volgens Ford een sportieve uitstraling en wegligging. De S-Max wordt gepositioneerd onder de nieuwe Galaxy en is een ander soort MPV dan we gewend zijn.

De nieuwe Ford S-Max is het eerste productiemodel van Ford dat elementen bevat van de ´kinetische designtaal´ die door Ford Europa is ontwikkeld. Tijdens de Autosalon 2005 in Genève waren de opvallende lijnen van deze ontwerprichting voor het eerst te zien, en wel in de Ford SAV Concept. Ford gooit het met de S-Max over de sportieve boeg. Alle vooroordelen van de huidige MPV’s moeten met de S-Max overboord worden gezet. De auto heeft een sportieve uitstraling, en rijdt ook nog eens sportief.

PrecisionDrive
Ford PrecisionDrive is een samenvattende term voor de sportievere afstelling van de rijeigenschappen. Een sportieve demperafstelling en handelbaarheid moeten volgens Ford de sportieve klant aanspreken. Het CDC (Continuously Controlled Damping) zorgt voor een continue aanpassing van de dempers en zorgt daardoor voor meer sportiviteit en tegelijk voor meer comfort.

Sportieve zitspositie
De bestuurderpositie in de S-MAX heeft meer een ´cockpitachtige´ uitstraling dan die in een traditionele MPV. Ter versterking van het cockpitgevoel, beschikt de Ford S-MAX over een sportstoel voor de bestuurder die (optioneel) elektrisch op 8 manieren verstelbaar is. Vergeleken met de vorige Galaxy, biedt de S-MAX passagiers op de tweede rij 64 mm meer zithoogte, 60 mm meer beenruimte (1062 mm) en meer schouderruimte (1535 mm tegenover 1523 mm in de vorige Galaxy). Daaruit blijkt al dat de S-Max, ondanks zijn positionering onder de nieuwe Galaxy, ruimer is dan de vorige MPV van Ford.

FoldFlaySystem
De stoelen van de tweede rij en van de optionele derde rij hoeven niet te worden verwijderd om meer bagageruimte te creëren. De stoelen kunnen worden opgeborgen zodat er een vlakke vloer ontstaat (Ford FoldFlatSystem). In de S-MAX kan optioneel nog een derde rij stoelen worden geplaatst, waardoor er een 5+2-zitter ontstaat. Passagiers met een lengte tot 1,80 meter kunnen comfortabel plaatsnemen op de derde rij. Als alle stoelen in positie zijn gezet biedt de S-Max 285 liter bagageruimte. De maximum bagagecapaciteit bedraagt niet minder dan 2000 liter (hierbij zijn alle stoelen opgeborgen en is de auto tot aan het dak geladen). Als alle achterstoelen zijn opgeborgen, heeft de laadvloer een oppervlak van 2 bij 1,5 meter. Klanten kunnen desgewenst in plaats van de derde rij ook kiezen voor een optioneel laadplatform wat uit kan schuiven en daardoor zware spullen inladen vergemakkelijkt.

Entertainment-systeem
De S-MAX beschikt op de  Nederlandse markt standaard over een radio/ cd-speler. Optioneel is er keuze uit een 6 cd-wisselaar, een DVD navigatiesysteem met 7" touch screen en cd-wisselaar, een 4" navigatiesysteem met cd-wisselaar en een Family Entertainment System, dat bestaat uit twee LCD-schermen die in de achterkant van de hoofdsteunen op de voorstoelen zijn geïntegreerd.

Veiligheidsvoorzieningen
De Ford S-MAX is uitgerust met diverse actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen – een groot aantal hiervan is nog niet eerder toegepast in een Ford. De S-MAX is uitgerust met een uitgebreide versie van het IPS (Intelligent Protection System), met onder andere een nieuwe airbag op kniehoogte voor de bestuurder. Tot de nieuwe veiligheidssystemen die voor het eerst in de S-MAX zijn toegepast, behoren ESP (Electronic Stability Program) met CCD (Continuously Controlled Damping). Dit wordt ook wel Interactive Vehicle Dynamics Control genoemd, een gloednieuw actief ophangingssysteem waarin het CCD, bandenspanningscontrolesysteem en hill-launch-assist is geïntegreerd.

Motor uit de Focus ST
De S-MAX is leverbaar met twee Duratec-benzinemotoren en een Duratorq TDCi-diesel. Het neusje van de zalm is de 220 pk, Duratec 2.5 liter 5-cilinder turbomotor die ook wordt gebruikt in de Focus ST. Deze motor past volgens Ford perfect bij het sportieve karakter van de Ford S-MAX. De 2.0 liter Duratec 145 pk benzinemotor en de 2.0 liter Duratorq TDCi 140 pk dieselmotor met standaard DPF maken het aanbod compleet.
Prijzen bekend

Vanaf 33 mille
In Nederland zal de S-MAX naar verwachting eind mei in de showroom van de Ford-dealers staan. Klanten kunnen echter al eerder de auto bestellen, de pre-sell is vanaf heden begonnen. De S-MAX wordt in Nederland leverbaar vanaf € 33.050. Deze prijs geldt voor de 5-zits variant met 2.0 liter benzinemotor. Standaard is onder andere: DEATC, knie-airbag, cd-speler, 17" lichtmetalen wielen, elektrische ramen rondom en het FoldFlatSystem.

Gerelateerde artikelen

Ook (toekomstige) Ford S-Max gaat super-de-luxe als Vignale

Autonieuws
Ford breidt Vignale-lijn uit met S-Max Vignale Concept
> Artikel lezen

De nieuwe Ford S-Max: het recept verbeterd (update)

Autonieuws
De nieuwe Ford S-Max: het recept verbeterd (update)
> Artikel lezen

Ford steekt Galaxy en S-Max 10 mille aan opties toe

Autonieuws
Ford steekt Galaxy en S-Max 10 mille aan opties toe
> Artikel lezen

Acceptabele meerprijs voor Ford S-Max Vignale

Autonieuws
Ford S-Max Vignale
> Artikel lezen

Ford Vignale-trim voor S-Max, Edge en Kuga

Autonieuws
Vignale-trim voor Edge, Kuga & S-Max
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.