Autonieuws

Volvo S80

Dit is de nieuwe Volvo S80

Op de Autosalon van Genève presenteert Volvo de compleet nieuwe S80. De auto is dynamischer vormgegeven, leverbaar met een V8 en voorzien van de luxe zoals we die in deze klasse mogen verwachten.

Dit is de nieuwe Volvo S80

Bij zijn introductie in 1998 zorgde de S80 voor de nodige opschudding. Het was de eerste Volvo die de nieuwe designrichting van het merk toonde. In de jaren erna werden de S60, V70, XC90 en de nieuwe S40 en V50 gepresenteerd. Allen droegen de nieuwe designrichting van de Zweedse autofabrikant. Op dit moment is deze bijzondere vormgeving alom geaccepteerd en kunnen we ons niet meer voorstellen hoeveel opschudding Volvo destijds veroorzaakte. Acht jaar later staan we aan de vooravond van de komst van een compleet nieuwe S80. Het model is geëvolueerd en vooral dynamischer vormgegeven. Volvo wil met haar nieuwe topmodel een groot aantal nieuwe kopers aanspreken.

Duidelijk Volvo
Zowel van binnen als van buiten is de S80 duidelijk herkenbaar als lid van de Volvo-familie. De gebruikte materialen in het interieur zijn typische Zweeds. Volvo wil zich duidelijk onderscheiden door een simpele en moderne vormgeving, gecombineerd met luxe materialen. Luxe vinden we onder andere in de vorm van een audiosysteem afkomstig van Alpine. De speakers zijn van de Deens audiospecialist Dynaudio.

Vier motoren waaronder een V8
In eerste instantie zal de S80 leverbaar zijn met drie benzinemotoren en één diesel. De bekende 200 pk sterke 2.5T zal het basismodel vormen. Daarna vinden we een compleet nieuwe motor, de 3.2 liter zes-in-lijn. Deze zescilinder levert een vermogen van 235 pk en een koppel van 300 Nm. Eveneens nieuw is de komst van een V8 in de S80. Volvo lepelt de V8 uit de XC90 in de nieuwe S80. De motor levert een vermogen van 315 pk en een koppel van 440 Nm. Standaard zal deze motor zijn vermogen overbrengen op alle vier de wielen. Daarvoor monteert Volvo haar AWD-systeem (Al Wheel Drive). De laatste motor is een dieselmotor die inmiddels ook een bekende is in het Volvo-gamma. De D5 levert een vermogen van 185 pk en een koppel van 400 Nm.

Veiligheid
Volvo en veiligheid staat synoniem voor elkaar. Met de veiligheidsvoorzieningen zal het in de S80 dan ook wel goed zitten. Adaptieve bi-Xenon koplampen zijn nieuw voor het Zweedse merk. Innovatief is het Collision Warning systeem dat gebruik maakt van de radar van de Adaptive Cruise Control. Collision Warning ziet dat de afstand tussen de S80 en een voorligger te snel kleiner wordt een waarschuwt de bestuurder voor een dreigend ongeval. Brake Support zorgt ervoor dat de bestuurder van de S80 altijd voldoende gebruik maakt van de remkracht. Heel bijzonder is Personal Car Communicator (PCC). Het systeem kan letterlijk met de auto communiceren. Als eigenaar van de S80 kun je op afstand bekijken of je auto op slot is of dat het alarm afgaat. Dankzij een hartslagdetector kun je zelfs nagaan of er iemand in de auto zit.

Autosalon van Genève
De compleet nieuwe Volvo S80 zal op de Autosalon van Genève zijn werelddebuut beleven. Eind dit jaar zal de S80 bij de Volvo-dealers staan.

Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Dit is de nieuwe Volvo S80
Dit is de nieuwe Volvo S80
Dit is de nieuwe Volvo S80

Zoeken

Merk- & modeldossiers