Autonieuws

Compleet nieuwe Jeep Wrangler

Je moet twee keer kijken maar Jeep heeft zijn legendarische Wrangler compleet vernieuwd. De nieuwe Wrangler is in alle opzichten verbeterd, maar nog steeds een ster in het terrein. Hij komt in 2007 naar Europa.

De nieuwe Wrangler is binnen de Jeep line-up de meest directe afstammeling van de stamvader van alle 4x4’s: de Willy’s MB uit 1941. Bij de ontwikkeling van de nieuwe Wrangler was er eigenlijk maar één uitgangspunt: het moest gewoon weer de allerbeste 4x4 worden. Uiteraard met behoud van de kenmerkende Wrangler-uitstraling en de bijbehorende praktische eigenschappen.
 
Legendarische uitstraling
Al op het eerste gezicht is duidelijk dat Jeep het design van de Wrangler heeft willen behouden. Het nieuwe model is meer een facelift dan een compleet nieuwe auto. Het kenmerkende karakter wordt benadrukt door de zichtbare deurscharnieren, de neerklapbare voorruit en de uitneembare deuren.
 
Jeep Trail Rated
Bij de ontwikkeling van de Wrangler stond voorop dat de auto nog beter in het terrein moest presteren dan zijn voorganger. De starre assen en de verbeterde bodemvrijheid vormen de basis voor zijn goede terreineigenschappen. Daarbij is hij voorzien van de nieuwe Off-Road Rock-Trac™ reductiebak met elektronische sperdifferentiëlen voor de vóór- en achteras. Een noviteit is de toepassing van het Active Sway Bar System (ASBS). Dit systeem maakt het mogelijk de stabilisator vóór elektronisch uit te schakelen. Hierdoor worden de veerwegen verlengd en verbetert de terreinvaardigheid. Door dit alles is de nieuwe Wrangler Jeep Trail Rated. Deze aanduiding geeft aan dat hij optimaal presteert onder de zwaarste (offroad) omstandigheden.
 
Comfortabeler en stabieler on-road
De sterk toegenomen torsiestijfheid, de vergrote wielbasis en spoorbreedte en de verbeterde ophanging en stuurinrichting, zorgen samen voor een comfortabeler en stabieler weggedrag. De stabiliteit van de Wrangler wordt verder vergroot door het speciale offroad ABS en ESP-systeem met drie standen: aan, uit of gedeeltelijk aan. Overigens hebben alle verbeteringen nog een bijkomend voordeel: een vermindering (met 20%) van het interieurgeluid.
 
3.8 V6
De nieuwe Wrangler is voorzien van een nieuwe 3.8 V6. Hij levert een vermogen van 205 pk en is standaard aan een handgeschakelde zesbak gekoppeld. Tegen meerprijs is een viertraps automaat leverbaar. De nieuwe zescilinder is niet alleen krachtiger dan zijn voorganger, maardoor de V-configuratie ook compacter – de vierliter zescilinder van zijn voorganger, was een lijnmotor. In Europa zal de Wrangler mogelijk ook leverbaar worden met een dieselmotor.
 
Ruimte en open lucht
De passagiers voor- en achterin hebben in de Nieuw Wrangler in alle opzichten meer bewegingsvrijheid en ook de inhoud van de bagageruimte is toegenomen. In het interieur veel aandacht besteed aan praktische aspecten. Het nieuwe dashboard is overzichtelijker en makkelijker te bedienen en de stoelen zijn bekleed met vlekkenwerende stof. Onder bagagevloer is een extra opbergruimte gecreëerd, waar kleine voorwerpen uit het zicht te blijven. Dankzij drie eenvoudig afneembare panelen zijn er diverse gradaties van open rijden mogelijk. Tegen meerprijs is een softtop met geïntegreerd open dak leverbaar.
 
Maximaal veilig
De nieuwe Wrangler heeft een zeer uitgebreide veiligheidsuitrusting. De exacte specificaties voor de Nederlandse markt zijn nog niet bekend, maar tot de standaard of optionele uitrusting behoren airbags, zijairbags, ABS, Brake Assist en ESP. Daarnaast is het unieke Rollover Mitigation System beschikbaar. De sensors van dit systeem herkennen kritieke situaties. Door ingrepen in motormanagement en/of de remmen wordt de auto vervolgens in een vroegtijdig stadium gestabiliseerd om over de kop slaan te voorkomen.
 
Wrangler: waar en wanneer?
De nieuwe Jeep Wrangler, die in Toledo (Ohio) wordt geproduceerd, komt in 2007 in Europa op de markt en zal mogelijk ook beschikbaar zijn met een dieselmotor. Prijzen en specificaties worden later bekend gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Jeep blijft koel met Wrangler Polar Edition

Autonieuws
Jeep blijft koel met Wrangler Polar Edition
> Artikel lezen

Jeep Wrangler Unlimited X: stoer, maar luxe

Autonieuws
Jeep brengt speciale versie van Wrangler, de Unlimited X
> Artikel lezen

Black Badass: Jeep Wrangler Nighthawk

Autonieuws
> Artikel lezen

Ook LEGO Jeep Wrangler laat je weer kind voelen

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Jeep heeft een nieuwe Wrangler, echt waar!

Autonieuws
> Artikel lezen

Jeep bruint de Italiaanse Carabinieri deze zomer

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.