Autonieuws

De nieuwe Audi S6 en S6 Avant

Met in het vooronder een 420 pk sterke V10 presenteert Audi de nieuwe S6 en S6 Avant. De sportieve A6-modellen worden gekenmerkt door een sportieve en tegelijk exclusieve uitstraling en dito uitrusting.

In 2004 presenteerde Audi de compleet nieuwe A6, die kort daarna werd gevolgd door de introductie van de A6 Avant. Al lange tijd is duidelijk dat er twee sportieve modellen op stapel staan. Na vele spyshots van gecamoufleerde testmodellen presenteert Audi nu de S6 en S6 Avant.
 
420 pk sterke V10
Net als de S8 wordt ook de S6 aangedreven door een V10 afkomstig uit de Lamborghini Gallardo. In de S6 levert deze 5.2 liter V10 een vermogen van 420 pk bij 6.800 toeren per minuut. Het maximum koppel van 540 Nm is beschikbaar tussen 3.000 en 4.000 tpm. Al bij 2.500 tpm is 500 Nm aan koppel beschikbaar. De direct ingespoten V10 sleurt de S6 in slechts 5,2 seconden (S6 Avant: 5,3 sec) naar 100 km/h. Zijn topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Met een gewicht van 1.910 kg heeft elke pk 4,55 kg mee te sleuren. Dat zijn cijfers waar menig sportauto jaloers op kan zijn.
 
Quattro-vierwielaandrijving
Het vermogen van de V10 wordt middels een zestraps automaat overgebracht op alle vier de wielen. Schakelen kan met de pook of met de flippers op achter het stuurwiel. Audi maakt voor de S6 gebruik van de laatste generatie Quattro-vierwielaandrijving. Standaard wordt 40 procent van het vermogen overgebracht op de voorwielen en 60 procent op de achterwielen. Indien de situatie erom vraagt kan maximaal 65 procent naar de voorwielen worden gestuurd of 85 procent naar de achterwielen. Een centraal differentieel regelt de verdeling van het vermogen over de voor- en achteras. Wanneer één wiel grip verliest stuurt het Electronic Differential Lock (EDL) het vermogen naar de wielen met de meeste grip.
 
Comfort en sportiviteit
Behalve de aandrijving heeft Audi ook het onderstel en de remmen aangepast om het hoge vermogen en de hoge snelheden aan te kunnen. De Duitse autofabrikant monteerde flinke remschijven om de S6 op tijd stil te doen staan. De snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging werd aangepast om een directer stuurgedrag te realiseren. De vering en demping werden zodanig aangepast dat zowel sportiviteit als comfort op een zo hoog mogelijk niveau liggen.
 
LED-dagrijverlichting
Aan de buitenkant is de S6 aan diverse zaken herkenbaar. Zo zijn de wielkasten 14 mm verbreed, zijn er 19 inch lichtmetalen wielen gemonteerd en werden de voor- en achterbumper gewijzigd. Aan de voorkant valt niet alleen de gewijzigde bumper met luchtinlaten op, maar ook de single-frame grille met S6-logo springt in het oog. Opvallend is de dagrijverlichting die Audi heeft gemonteerd in de voorbumper van de S6. Aan beide kanten van de bumper werden 5 witte LED-lampjes gemonteerd. Deze verlichting draagt niet alleen bij aan de sportieve uitstraling, maar ook aan de veiligheid. Aan de achterkant zien we vier vuistdikke uitlaatpijpen, een S6-badge op de achterklep en een geïntegreerde spoiler. Bij de S6 Avant is een dakspoiler gemonteerd. De aluminium-spiegelkappen, zijskirts en V10-badge op de zijschermen maken het sportieve plaatje compleet.
 
Leer, alcantara, carbon en aluminium
Het interieur ademt een luxe sfeer uit. De nieuw ontwikkelde sportstoelen zijn bekleed met een mix van leer en alcantara. Het dashboard is voorzien van aluminium en carbon materialen. Deze materialen zien we ook terug in de deurbekleding. Het driespaaks sportstuurtje is voorzien van een S-logo en bij het starten van de S6 verschijnt het S6-logo op het MMI-display. Dit 7 inch TFT-scherm herbergt een groot deel van de elektronische systemen in de auto, waaronder de links en rechts gescheiden climate control, de radio, het navigatiesysteem en de instellingen van onder andere de verlichting, Bluetooth-carkit, DVD-speler en CD-wisselaar.
 
Veiligheid
De veiligheid van de S6 ligt op een hoog niveau. Actieve veiligheid vinden we in de vorm van diverse elektronische systemen waaronder ESP, het eerder genoemde EDL, ASR, ABS en zaken als Quattro-vierwielaandrijving en flinke remmen. Mocht het onverhoopt toch fout gaan dan zorgt aluminium body voor een sterk schild, vangt een heel leger aan airbags de passagiers op en houden de gordels met gordelspanners je op de juiste positie.
 
Voorjaar 2006
Audi zal de S6 gaan leveren vanaf het voorjaar van 2006. De prijzen en exacte uitrusting is op dit moment nog niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Ingepakte Audi S6 en S7 razen over de Ring

Spyshots
> Artikel lezen

Abt AS6-R klapt over Audi RS 6

Tuning & styling
Abt AS6-R klapt over Audi RS 6
> Artikel lezen

Pure finetuning: de vernieuwde Audi A6-lijn

Autonieuws
Vernieuwde Audi A6-lijn
> Artikel lezen

Spyshots: Audi S6 laat zijn gezicht zien op de Nordschleife

Spyshots
Spyshots: Audi S6 laat zijn gezicht zien op de Nordschleife
> Artikel lezen

RS 6-power voor Abt Audi S6 Avant

Tuning & styling
Abt Audi S6 Avant
> Artikel lezen

Pure finetuning: de vernieuwde Audi A6-lijn

Autonieuws
Vernieuwde Audi A6-lijn
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.