Tesla maakt wéér winst, maar niet door auto's te verkopen

Tesla maakt wéér winst, maar niet door auto's te verkopen

Tesla schrijft al vijf kwartalen achter elkaar zwarte cijfers. Over de maanden juli, augustus en september bleef onder de streep 331 miljoen dollar over. Maar die winst heeft Tesla niet te danken aan de verkoop van auto's, maar aan de verkoop van zogeheten emissie-credits. 

In 2019 betaalde Fiat Chrysler Automobiles honderden miljoenen aan Tesla om een boete van de Europese Commissie te ontlopen. Het werkt als volgt: simpel gezegd stoten de auto's van FCA gemiddeld te veel CO2 uit. En aangezien de elektrische modellen van Tesla helemaal niets uitstoten, betaalt FCA honderden miljoenen euro's aan het merk van Elon Musk om die bij zijn vloot te mogen optellen. Daarmee gaat de gemiddelde CO2-uitstoot van FCA omlaag en ontloopt het bedrijf een boete.

Tesla gaat dit jaar voor het eerst winst maken

Met een soortgelijke deal - we weten niet of het met FCA was - heeft Tesla in het afgelopen kwartaal 397 miljoen dollar verdiend. Zonder dat bedrag had Tesla in juli, augustus en september dus geen 331 miljoen dollar winst gemaakt. De omzet van Tesla kwam in de voorbije drie maanden uit op 8,7 miljard dollar. In totaal heeft Tesla dit jaar 451 miljoen dollar winst gemaakt. Het moet wel heel raar lopen wil de fabrikant niet afstevenen op zijn eerste winstgevende jaar sinds de oprichting van het bedrijf in 2003.  

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Doel van 500.000 Tesla's in 2020 is in zicht

Tesla leverde in juli, augustus en september 44 procent meer auto's af: 139.000 exemplaren ten opzichte van 97.000 stuks in dezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl de wereldwijde automarkt het moeilijk heeft vanwege de aanhoudende uitbraak van het coronavirus. China is een erg belangrijke markt voor Tesla en daar is de economie alweer aan het herstellen van de coronacrisis. Tesla zegt op koers te zijn om dit jaar 500.000 auto's af te leveren.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties