Tesla Roadster van Elon Musk komt aan bij planeet Mars

Tesla Roadster van Elon Musk komt aan bij planeet Mars

Het voelt als de dag van gisteren, maar het is toch echt meer dan 2,5 jaar geleden dat SpaceX de Tesla Roadster van Elon Musk de ruimte in schoot. De bordeauxrode elektrische sportwagen - met een paspop in ruimtepak aan boord - heeft op het moment van schrijven meer dan 58 miljoen kilometer afgelegd. Ook is hij net dicht in de buurt van de planeet Mars gekomen. 

Hoewel, 'dicht in de buurt' is in dit geval relatief ... Volgens Tesla is de ruimte-Roadster eind vorige week de rode planeet tot op 0,05 AE (astronomische eenheid) genaderd. Dat betekent dat de auto op een afstand van zo'n 8 miljoen kilometer langs Mars scheerde. En om dat een beetje begrijpelijk te maken: 8 miljoen kilometer is ongeveer 20 keer de afstand van de aarde tot de maan.

Tesla Roadster vliegt 24.056 km/h

Sinds Tesla Roadster ruim 58 miljoen kilometer afgelegd (op het moment van schrijven) in zijn baan om de zon. Volgens de website Where is Starman heeft 'de ex van Elon Musk' een snelheid van 24.056 km/h (ten opzichte van de aarde), wat overeenkomt met 6,68 km/s. 


Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Testlancering Falcon Heavy-raket

Het ruimtebedrijf SpaceX gebruikte de Tesla Roadster als testgewicht tijdens de lancering van een Falcon Heavy-raket in 2018. Ze hadden ook gewoon een blok staal kunnen gebruiken, natuurlijk, maar dan hadden SpaceX en Tesla niet zo'n enorme hoeveelheid publiciteit gehad. Want je kunt zeggen van Elon Musk wat je wil, maar een marketinggenie is hij wel.

Space Oddity van David Bowie

Dus werd de Tesla Roadster niet zomaar omhoog gestuurd. Achter het stuur zit een paspop met een ruimtepak aan. Starman - zoals hij wordt genoemd - heeft zijn rechterhand aan het stuur en leunt met zijn linkerarm op het portier. Een andere knipoog naar David Bowie is de muziek die Starman op heeft staan: de nummers Space Oddity en Is There Life on Mars.

Tesla Roadster van Elon Musk komt aan bij planeet Mars
Tesla Roadster van Elon Musk komt aan bij planeet Mars

Kosmische straling en meteorieten 

Het is de vraag hoe Starman en de Tesla Roadster er nu uitzien. Want de elektrische auto en de pop worden in de ruimte genadeloos blootgesteld aan kosmische straling en kleine meteorieten. Naar verwachting is er over enkele jaren weinig meer van over dan een aluminium frame.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties