Autonieuws

Rinspeed zaZen met doorzichtig dak

De Zwitserse Porsche-tuner Rinspeed komt in Genève met een bijzondere conceptcar. De zaZen heeft een compleet glazen dak, is afgewerkt met kristallen en toont een stukje toekomstvisie.

Het is inmiddels een traditie van Rinspeed om elk jaar in Genève met een bijzondere creatie te komen. Op de 2006-editie van de Autosalon van Genève presenteert Rinspeed de zaZen. De naam zaZen is ontleend aan een Boedistische manier van leren. Het staat voor een leerproces waarbij je hedendaagse denkwijzen achter je kunt laten.
 
Doorzichtig dak
Rinspeed ontwikkelde de zaZen in samenwerking met diverse technische partners. Het grootste deel van de ontwikkeling deed Rinspeed samen met Bayern. Bayern is één van de grootste fabrikanten van plastic en stond garant voor het dak. Het dak van de zaZen is gemaakt uit één stuk plastic (polycarbonaat) en geheel doorzichtig. Met een druk op de knop kun je de doorzichtigheid veranderen en wordt het dak ondoorzichtig. Hierdoor heb je als inzittenden toch de mogelijkheid om enige privacy te hebben.
 
Swarovski-kritallen
In het interieur is niet gestreefd naar een huiskamer-sfeer. De stoelen zijn gemaakt van doorzichtig plastic en afgewerkt in een zacht oranje kleur. Verder is het interieur opgeleukt met Swarovski-kristallen die zijn verwerkt in de lak waarmee het interieur is afgewerkt. Het instrumentenpaneel is met een druk op de knop uit te schakelen. Alleen de noodzakelijke instrumenten blijven dan verlicht.
 
Supersnelle sportauto
Technisch is de zaZen gebaseerd op de Porsche 911 (997) Carrera S. De 355 pk sterke boxermotor moet de zaZen in staat stellen om in 4,8 seconden naar 100 km/h te sprinten. De topsnelheid wordt geschat op ruim 290 km/h. Via een handgeschakelde zesbak wordt het vermogen overgebracht op de achterwielen.
 
Toekomstvisie
Nadat de zaZen in maart 2006 zal worden gepresenteerd op de Autosalon van Genève zijn er verder geen plannen met de conceptcar. Toch laat Rinspeed weten alle mogelijkheden open te laten. Misschien zien we er in de toekomst wel een paar van rijden op de openbare weg, aldus de Zwitsers.

Gerelateerde artikelen

Rinspeed showt interieur van autonome XchangE

Autonieuws
Rinspeed showt interieur van autonome XchangE
> Artikel lezen

Rinspeed Budii: rijderswissel van de wacht

Autonieuws
Rinspeed Budii
> Artikel lezen

Fantasie in Rinspeed Etos laat je mond openvallen

Autonieuws
> Artikel lezen

Rinspeed richt Tesla Model S in als rijdend penthouse

Autonieuws
RinSpeed
> Artikel lezen

Rinspeed borduurt verder op autonome autoconcepten

Autonieuws
Rinspeed borduurt verder op autonome autoconcepten
> Artikel lezen

Opvouwbaar stuurwiel in autonome Rinspeed Etos

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.