Autonieuws

mondkapje aub!

Corona, autorijden en boetes: met hoeveel personen mag je in de auto? (update: 19-2)

Met hoeveel personen mag je in een auto zitten? Lange tijd moest je 1,5 meter afstand houden - ook in de auto. En kon de politie je een boete geven als je toch met 3 of 4 personen in de auto zat. Maar hoe zit het nu, na de aanpassing van de regels?

Met hoeveel personen mag je in de auto tijdens de Corona

Verlengde lockdown vanaf 12 januari 2021 (update 19 februari)

Opvallend hoe vaak de regels over autorijden en corona veranderen. Nu wordt aangeraden om geen mensen van buiten je eigen huishouden in de auto mee te nemen, maar het mag wel. Zit je in de auto met huisgenoten, dan hoef je geen mondkapje te dragen. Zit je in de auto met mensen die niet tot jouw huishouden behoren, dan wordt aangeraden om wél een mondkapje te dragen. Kun je een boete krijgen als je dat niet doet? Nee. 

Maximaal twee passagiers in de auto, was voorheen het advies, maar nu is er geen maximumaantal meer

Je krijgt op dit moment ook geen boete als je met meerdere mensen uit verschillende huishoudens in een auto onderweg bent. Maar hang je met je vrienden in en rond een auto, op een parkeerplaats of zo, dan kun je nog steeds een boete krijgen. Voor groepsvorming buiten, of voor het niet voldoen aan 1,5 meter afstand.

Bij bedrijfsmatig vervoer moet je - als er meer dan 2 personen in de auto of het werkbusje zitten - een mondkapje dragen. Er geldt geen maximaal aantal passagiers in bedrijfsbusjes.

Corona, autorijden en boetes: met hoeveel personen mag je in de auto? (2de lockdown)

Hieronder lees je de oude regels.

Volledige lockdown vanaf 15 december 2020

Over hoeveel personen in één auto mogen plaatsnemen, is de politie duidelijk: maximaal 2 personen uit verschillende huishoudens in één auto. Behoor je tot hetzelfde huishouden? Dan mag je gewoon met elkaar in de auto zitten.

Het advies blijft dat iedereen in de auto een mondkapje draagt. Kun je een boete krijgen als je dat niet doet? Daar is de politie op dit moment niet duidelijk over.

Bij bedrijfsmatig vervoer moet je - als er meer dan 2 personen in de auto of het werkbusje zitten - verplicht een mondkapje dragen.

Aangescherpte lockdown november 2020

Aangezien je op straat in groepjes van maximaal 2 personen mag lopen, geldt dit ook voor in de auto. Dus:

Als je niet tot hetzelfde huishouden behoort, dan mogen er maximaal 2 personen in de auto zitten. Draag bovendien allebei een mondkapje. Dit is niet verplicht, maar wel een dringend advies. Je kunt dus geen boete krijgen als je geen mondkapje draagt.

Mensen die tot hetzelfde huishouden behoren, mogen gewoon met elkaar in de auto zitten.

Tweede lockdown oktober 2020

Reis je in een auto met mensen die niet tot jouw huishouden behoren, draag dan een mondkapje. Dit is niet verlicht, maar wel een dringend advies. Je kunt dus geen boete krijgen als je geen mondkapje draagt.

Soepele coronaregels vanaf 1 juli 2020

Vanaf van 1 juli mogen meerdere mensen samen reizen in een auto. Ook als ze uit verschillende huishoudens komen. Het advies is om een mondkapje te dragen, maar dat is niet verplicht.

Kortom, je mag weer met de jan en alleman in de auto stappen. De periode dat je een boete kon krijgen omdat je met teveel mensen in een auto zat, is voorbij. 

Hieronder lees je de oude regels:

Oude coronaregels tot 1 juli 2020

Volgens politie.nl is de basisafspraak dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of huisgenoten). Dus het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Dat gezegd hebbende: je kunt er geen boete voor krijgen.

Je kunt wel een boete krijgen als je met 3 of meer mensen bij elkaar bent en onvoldoende afstand houdt. En dat geldt ook als je met 3 of meer mensen in een auto zit. De politie zal je eerst aanspreken en waarschuwen. Luister je niet, dan krijg je een boete. Voor 13 t/m 17-jarigen is die 95 euro en voor 18 jaar en ouder is het 390 euro.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers