Autonieuws

mondkapje aub!

Corona, autorijden en boetes: met hoeveel personen mag je in de auto? (2de lockdown)

Met hoeveel personen mag je in een auto zitten? Lange tijd moest je 1,5 meter afstand houden - ook in de auto. En kon de politie je een boete geven als je toch met 3 of 4 personen in de auto zat. Met ingang van de tweede lockdown is het dringende advies: draag een mondkapje.

Met hoeveel personen mag je in de auto tijdens de Corona

Update: Persconferentie van 17 november 2020

Buitenshuis mogen weer groepjes gevormd worden van maximaal vier personen uit verschillende huishoudens, terwijl thuis drie gasten uitgenodigd mogen worden. Over hoeveel personen in één auto mogen plaatsnemen, is tijdens de persconferentie van 17 november niets gezegd. Op de website van de politie wordt nu gesproken over maximaal 4 personen uit verschillende huishoudens in één auto.

Of maximaal 2 personen als het voor je werk is en de auto niet groot genoeg is om 1,5 meter afstand te houden.

Het advies blijft dat iedereen in de auto een mondkapje draagt, maar je krijgt geen boete als je dat niet doet.

Corona, autorijden en boetes: met hoeveel personen mag je in de auto? (2de lockdown)

Aangescherpte lockdown november 2020

Aangezien je op straat in groepjes van maximaal 2 personen mag lopen, geldt dit ook voor in de auto. Dus:

Als je niet tot hetzelfde huishouden behoort, dan mogen er maximaal 2 personen in de auto zitten. Draag bovendien allebei een mondkapje. Dit is niet verplicht, maar wel een dringend advies. Je kunt dus geen boete krijgen als je geen mondkapje draagt.

Mensen die tot hetzelfde huishouden behoren, mogen gewoon met elkaar in de auto zitten.

Hieronder lees je de oude regels.

Tweede lockdown oktober 2020

Reis je in een auto met mensen die niet tot jouw huishouden behoren, draag dan een mondkapje. Dit is niet verlicht, maar wel een dringend advies. Je kunt dus geen boete krijgen als je geen mondkapje draagt.

Soepele coronaregels vanaf 1 juli 2020

Vanaf van 1 juli mogen meerdere mensen samen reizen in een auto. Ook als ze uit verschillende huishoudens komen. Het advies is om een mondkapje te dragen, maar dat is niet verplicht.

Kortom, je mag weer met de jan en alleman in de auto stappen. De periode dat je een boete kon krijgen omdat je met teveel mensen in een auto zat, is voorbij. 

Hieronder lees je de oude regels:

Oude coronaregels tot 1 juli 2020

Volgens politie.nl is de basisafspraak dat we áltijd 1,5 meter afstand houden als we niet tot één huishouden behoren (dus een gezin of huisgenoten). Dus het is erg onverstandig om met een vriend, buurman of collega in één auto te zitten. Doordat je zo dicht bij elkaar zit, loop je namelijk een grotere kans om het coronavirus te krijgen én om het te verspreiden. Dat gezegd hebbende: je kunt er geen boete voor krijgen.

Je kunt wel een boete krijgen als je met 3 of meer mensen bij elkaar bent en onvoldoende afstand houdt. En dat geldt ook als je met 3 of meer mensen in een auto zit. De politie zal je eerst aanspreken en waarschuwen. Luister je niet, dan krijg je een boete. Voor 13 t/m 17-jarigen is die 95 euro en voor 18 jaar en ouder is het 390 euro.

Bart Smakman
Door Bart Smakman

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers