Autonieuws

Italiaanse Hummer: Fiat Oltre

Fiat presenteert op de Bologna Motorshow een wel heel bijzonder voertuig. De Fiat Oltre is gebaseerd op het legervoertuig LMV van Iveco. Het betreft puur een conceptcar en hij heeft veel weg van de Amerikaanse Hummer.

Zoals gezegd is de Fiat Oltre gebaseerd op de Iveco LMV (Light Multirole Vehicle). Dit militaire off-road voertuig wordt gebruikt door het Italiaanse leger, maar Iveco heeft onlangs ook een contract gesloten met het Britse leger. De Fiat Oltre is technisch nagenoeg identiek aan de Iveco LMV. Dat betekent dat ook de motor van Iveco afkomstig is. De Iveco F1C common rail motor met variabele turbogeometrie en intercooler; een viercilinder 3.0 liter lijnmotor met een maximum vermogen van 185 pk bij 3.700 tpm en een koppel van 456 Nm bij 1.800 tpm. In combinatie met de automatische 6-traps transmissie kan de krachtbron het uitzonderlijke voertuig een topsnelheid van 130 km/h meegeven. De acceleratie van 0-100 km/h van de Oltre is niet bekend maar reken erop dat een voertuig van ruim 7.000 kg wel even nodig heeft om te accelereren.
 
Hoekig
Het bijzondere voertuig wordt gekenmerkt door een zeer bijzonder design. Dat functie voor vorm ging is overduidelijk zichtbaar. Geen sierlijke details maar een hoekige vormgeving, verzonken portiergrepen en flinke wielkasten. Binnenin heeft Fiat er met kleurgebruik nog wel wat van weten te maken. Afhankelijk van de gekozen uitvoering is er plaats voor vier of vijf personen.
 
Bodemvrijheid van 50 cm
De Oltre Fiat is duidelijk ontworpen om kracht en soliditeit uit te stralen en heeft de onderscheidende kenmerken van een legervoertuig, inclusief een permanente vierwielaandrijving die ervoor zorgt dat hij elke situatie en elk parcours aankan. De Oltre heeft een bodemvrijheid van 50 cm en een volledig onafhankelijke ophanging met spiraalveren en coaxiale schokbrekers. De uitzonderlijke verkenners-kwaliteiten van de Oltre worden nog eens benadrukt door het feit dat de vierwielaandrijving automatisch inschakelt indien nodig. Alle drie de differentiëlen zijn blokkeerbaar om zo uitstekende grip in alle situaties te garanderen. Hierdoor kan de Oltre Fiat een dwarshelling van wel 40% aan, de helling op is dit zelfs 80%. Bovendien doorkruist hij met gemak een doorwaadbare plaats van wel 85 cm diep aan (zelfs anderhalve meter als extra buizen worden gebruikt voor in- en uitlaat).

Gerelateerde artikelen

Zo de knetter! Giannini stopt Fiatje liefst 350 pk toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Euro NCAP kent geen genade voor Fiat Punto

Autonieuws
> Artikel lezen

Ook Fiat start eigen handel in klassiekers

Autonieuws
> Artikel lezen

Fiat Fullback als extra stoere Cross

Autonieuws
Fiat Fullback als extra stoere Cross
> Artikel lezen

Fiat peinst erover Alfa Romeo en Maserati te verkopen

Autonieuws
Fiat peinst erover Alfa Romeo en Maserati te verkopen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.