Autonieuws

Compacte SUV: Fiat Sedici

Vanaf de zomer van 2006 staat de Fiat Sedici bij de Fiat-dealers. De Sedici is een compacte SUV. Hij zal leverbaar zijn met twee motoren en beschikt over vierwielaandrijving. Qua afmetingen is de Sedici kleiner dan andere SUV´s.

Met een lengte van 4,11 m, een breedte van 1,76 m en een hoogte van 1,62 m is de Sedici een stuk kleiner dan de gemiddelde SUV´s. Fiat positioneert de auto dan ook niet als een échte SUV, maar vlak daaronder. Toch claimt de Italiaanse autofabrikant dat de Sedici in staat is om wel de prestaties van een SUV te kunnen leveren. Met een bodemvrijheid van 19 cm en de automatisch variabele vierwielaandrijving zal de Sedici zijn mannetje staan op besneeuwde bergwegen en onverharde wegen. Zijn naam Sedici staat in het Italiaans voor zestien, ofwel 4x4 (=16). Onder normale omstandigheden wordt het vermogen van de motor overgebracht op de voorwielen. Met een schakelaar tussen de voorstoelen kan worden gekozen voor de standen 2WD, Auto en Lock. Wanneer de stand ´Auto´ is ingeschakeld zal de elektromagnetisch werkende koppeling tussen de voor- en achteras het vermogen verdeling al naar gelang de behoefte is. Het systeem werkt traploos variabel, oplopend tot een 50/50 verdeling. In de stand ´Lock´ wordt permanent 50 procent van het vermogen naar de voorwielen en de achterwielen gestuurd.
 
Interieur
Het interieur van de Sedici is ontworpen door Giorgetto Guigaro´s Italdesign. Fiat claimt dat de gebruikte materialen van hoogwaardige kwaliteit zijn en een mooie uitstraling hebben. De inzittenden van de Sedici hebben een wat hogere zitpositie. Het interieur is ruim, maar met een inhoud van 270 liter valt de bagageruimte tegen. Deze is te vergroten door de banken neer te klappen, het resultaat; 670 liter inhoud. Om de inzittenden te beschermen bij een aanrijding monteert Fiat tot zes airbags. De actieve veiligheid wordt niet alleen verhoogd door de vierwielaandrijving maar ook door het gemonteerde ESP en ABS met EBD.
 
Twee motoren
Fiat gaat de Sedici leveren met een tweetal motoren, en twee uitvoeringen. De Dynamic en Emotion zullen leverbar zijn met een 1.6 16V benzinemotor en een 1.9 MultiJet 8V dieselmotor. De benzinemotor maakt gebruik van VVT-techniek. Dit houdt in dat de timing van de inlaat- en uitlaatkleppen variabel zijn. De motor krijgt hierdoor een rustige loop, is soepel en krachtig. De 1.6 levert een vermogen van 107 pk en een koppel van 145 Nm. De dieselmotor is de moderne 1.9 Multijet 8-klepper. De motor levert een vermogen van 120 pk en een koppel van 280 Nm. Dankzij een variabele turbogeometrie is 90 procent van het koppel beschikbaar tussen 1.750 en 3.250 toeren per minuut.
 
Olympische Winterspelen
Voordat de Sedici in de zomer van 2006 bij de Fiat-dealers staat, wordt de auto in het voorjaar van 2006 ingezet bij de Olympische Winterspelen in Turijn. De Sedici zal dienst doen als het vervoersmiddel voor de organisatie, sporters en officials. Volgens Fiat is het een goede mogelijkheid om de kwaliteiten van de Sedici te bewijzen.

Gerelateerde artikelen

Ook Fiat start eigen handel in klassiekers

Autonieuws
> Artikel lezen

Fiat presenteert de gefacelifte Sedici

Autonieuws
Fiat presenteert de gefacelifte Sedici
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.