Autonieuws

Straks vierde fabrikant van de wereld

Kogel is door de kerk: Fiat Chrysler en PSA Group gaan fuseren

Fiat Chrysler Automobiles en PSA Group gaan fuseren. De definitieve overeenkomst wordt in de komende weken getekend, al moeten de aandeelhouders nog akkoord geven. Fiat Chrysler en PSA krijgen elk 50 procent van de aandelen in de nieuwe, gecombineerde onderneming.

Kogel is door de kerk: Fiat Chrysler en PSA Group gaan fuseren

Door de fusie ontstaat in één klap de vierde autofabrikant ter wereld, na Toyota, Volkswagen en de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliantie. De nieuwe onderneming krijgt tien directieleden, waarvan vijf van Fiat Chrysler en vijf van PSA. Carlos Tavares – nu baas van PSA – wordt algemeen directeur van het bedrijf. 

Verouderde modellen

Onder Fiat Chrysler vallen de merken Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati en Ram. In Europa hebben de Italiaanse merken het moeilijk. Het modellengamma van Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia en Maserati is grotendeels verouderd en de laatste jaren behoorlijk uitgedund. Fiat Chrysler kan nu gebruikmaken van PSA-techniek om broodnodige nieuwe auto’s te ontwikkelen.

Wonderlijke wederopstanding

PSA stond vijf jaar geleden aan de rand van de afgrond, maar is onder leiding van Carlos Tavares in een rap tempo weer kerngezond geworden. In 2017 volgde de overname van Opel en Vauxhall. En wat General Motors niet lukte – Opel winstgevend maken – lukte PSA wel, in één jaar. De andere merken van PSA zijn Citroën, DS en Peugeot.

Remco Slump
Door Remco Slump

Mis geen belangrijk Alfa Romeo-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers