'Invoering WLTP kost automobilist honderden miljoenen aan extra BPM'

'Invoering WLTP kost automobilist honderden miljoenen aan extra BPM'

De overgang van de NEDC-meetmethode voor verbruik en uitstoot naar de nieuwe, nauwkeurigere WLTP-methode zou “budgetneutraal” gebeuren, aldus het vorige kabinet. Daarmee werd bedoeld dat de overgang ons, als consumenten, niet meer BPM zou kosten. Het tegenovergestelde is echter waar. De overheid harkt vanaf 1 juli 2020 jaarlijks zo'n 200 miljoen euro meer aan belasting binnen dan voor de WLTP.

Dat blijkt uit een rapport van KPMG, dat in opdracht van de Bovag en Rai Vereniging is opgesteld. Een korte uitleg daarover: de WLTP werd op 1 september 2017 ingevoerd en een jaar later verplicht voor alle nieuwe auto’s. Door de strengere meetmethode ligt het gemeten verbruik van een auto dichter bij het werkelijke verbruik en dus een stuk hoger dan het oude NEDC-verbruik. In Nederland wordt BPM geheven op basis van de CO2-uitstoot, die samenhangt met het verbruik.

Overgangsperiode

Tot 1 juli 2020 geldt een overgangsperiode. Het WLTP-verbruik van een auto wordt teruggerekend naar een zogeheten NEDC 2.0-waarde. Die zou in theorie dicht bij de oude NEDC 1.0-waarde moeten liggen, maar dat is in de praktijk niet het geval. Het NEDC 2.0-verbruik ligt hoger, waardoor kopers van nieuwe auto’s veel meer BPM betalen. En dat is in strijd met de belofte van het kabinet om de consument niet de dupe te laten worden van de invoering van de WLTP.

1000 euro meer BPM

KPMG kwam tot de conclusie dat de gemiddelde auto op papier een NEDC 2.0-uitstoot heeft die 7,3 g/km hoger ligt dan de NEDC 1.0-uitstoot. En dat betekent dat voor die gemiddelde auto zo’n 1000 euro meer BPM moet worden betaald. Als de overgangsperiode op 1 juli volgend jaar is afgelopen – en auto’s dus geen NEDC 2.0-verbruik meer krijgen, maar een hoger WLTP-verbruik – wordt de BPM-schade voor de klant nog veel hoger.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

“staatssecretaris Wiebes had beloofd dat de autokoper niet de dupe zou worden”

Onderzoek van TNO

Eerder deed TNO een vergelijkbaar onderzoek in opdracht van het Ministerie van Financiën. Daaruit bleek dat de gemiddelde theoretische uitstoot was gestegen met 5,8 g/km. Volgens Bovag en Rai is het onderzoek van KPMG beter, omdat er door de accountantsfirma 1065 auto’s werden onderzocht, tegen 185 auto’s door TNO. Daarbij zou KPMG zijn resultaten hebben laten doorrekenen door de TU Eindhoven en de hogescholen van Arnhem en Rotterdam.

Overheid negeert uitkomst

Volgens het onderzoek levert de overgang van NEDC naar WLTP de overheid tussen 1 september 2017 en 1 juli 2020 zo’n 650 miljoen euro aan extra BPM op. Bovan en Rai zijn woest. Volgens Rai-woordvoerder Steven van Eijk is het Ministerie van Financiën al weken op de hoogte van het KPMG-onderzoek, maar legt het de uitkomst gewoon naast zich neer. “De nieuwverkopen staan onder druk en dat staat haaks op het streven naar een duurzamer wagenpark, dat minder uitstoot.”

BPM-tabel moet aangepast

De Bovag noemt het handelen van de overheid 'onbestaanbaar'. Volgens de brancheorganisatie is er sprake van een structurele belastingverhoging. En dat terwijl toenmalig staatssecretaris Wiebes van Financiën had beloofd dat de autokoper niet de dupe zou worden van de invoering van de WLTP. De Bovag wil dat de Tweede Kamer het Kabinet aan de eerdere toezeggingen houdt. De BPM-tabel moet worden aangepast en de te veel betaalde BPM moet worden gecompenseerd.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Remco Slump
Door Remco Slump

Voormalig redacteur van Auto Review. Liep in 2005 stage bij het autoblad dat hij als kind las en bleek best een potje te kunnen schrijven. Heeft dringend een hoger salaris nodig, aangezien youngtimers uit de 90s en 00’s akelig duur zijn geworden. Kwijlt zonder schaamte als er een BMW 850CSi langsrijdt. Lees meer »

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties