Autonieuws

Vernieuwde Lotus Elise en Exige

Lotus heeft voor de Lotus Elise en Exige tal van wijzigingen doorgevoerd. De standaarduitrusting van zowel de Elise als de Exige zijn uitgebreid en er zijn een aantal extra´s aan de optielijst toegevoegd.

Om te beginnen hebben de Lotus Elise en Exige standaard LED achterlichten gekregen. Daarmee zorgt Lotus niet alleen voor een gewichtsbesparing van 36%, maar de LED-verlichting vergroot bovendien de veiligheid doordat de achterlichten 0,2 seconden eerder oplichten, wat bij 70 km/u gelijk staat aan de lengte van een Elise. Diezelfde Elise beschikt vanaf nu standaard over Yokohama Neova AD07 LTS banden, die voor extra feedback zorgen. De Exige staat standaard op Advan A048 LTS banden, eveneens afkomstig van Yokohama. Bovendien heeft Lotus de reeks carrosseriekleuren voor de beide modellen uitgebreid, waarmee het totaal aantal mogelijkheden nu op 21 komt, naast de speciale, individuele kleurmogelijkheden. Overigens is er voor de Elise vanaf 2006 ook een nieuwe hardtop leverbaar.
 
Interieurwijziging
In het interieur van de Elise en Exige heeft Lotus vooral aandacht besteed aan het comfort. Zo zijn de twee modellen vanaf nu voorzien van nieuwe raamrubbers, die de geluidsisolatie in het interieur aanzienlijk verbeteren. Daarnaast hebben de twee Lotus-modellen nieuwe pedalen gekregen die lichter zijn en beter bereikbaar. Centrale deurvergrendeling is vanaf nu standaard en de Elise en Exige hebben allebei een non-lineaire toerenteller gekregen, waarbij de ruimtes tussen 3.000 en 10.000 toeren groter zijn dan bij de lagere toerentallen. Airconditioning is optioneel leverbaar. Eveneens nieuw voor zowel de Elise en Exige is het Lotus Traction Control systeem, dat de auto’s in het goede spoor houdt door in te grijpen via het motormanagement wanneer dat noodzakelijk is. Het systeem is uitschakelbaar door een druk op een knop en is vooral bedoeld als aanvulling op de rijprestaties van de bestuurder, in plaats van het rijplezier te bederven. In combinatie met LTC kunnen Lotus-rijders nu ook kiezen voor een Torsen-type limited slip differentieel. Dit alles maakt de Elise en Exige een stuk minder Spartaans dan de auto’s al vanaf het begin zijn.
 
ProBax-autostoelen
Geheel nieuw en revolutionair zijn de nieuwe ProBax stoelen in de Elise en Exige, die Lotus wereldwijd als eerste autofabrikant levert. Dankzij de welving in de rugleuning zorgen de stoelen er voor dat de natuurlijke kromming van de ruggenwervel gehandhaafd blijft. De stoelen zijn daardoor niet alleen comfortabel, maar zorgen ook nog eens voor een groot medisch voordeel. Deze positie stimuleert namelijk de doorbloeding van het lichaam van de bestuurder, met als gevolg snellere reactietijden, een grotere alertheid en aanzienlijk minder belasting voor de spieren. Testen van Lotus met de nieuwe stoelen hebben aangetoond dat de doorbloeding met 30 procent verbetert ten opzichte van de huidige situatie. Standaard zijn de stoelen met stof bekleed, maar bij de speciale packs is leder standaard.
 
Optiepakketten
Per modeljaar 2006 introduceert Lotus tevens nieuwe optiepakketten voor de Elise en Exige. Zo is er vanaf nu een Touring Pack leverbaar, met onder meer elektrisch bedienbare ramen, een volledig lederen interieur (Elise) of een zwart suède interieur met leeraccenten voor de Exige, bodem-bekleding, een geavanceerde audiosysteem met CD/MP3 speler en speciale geluids- en temperatuur-isolatie.
Het Super Touring Pack voegt daar bovendien airbags voor de bestuurder en passagier aan toe, evenals een met leder bekleed stuurwiel en dito handremgreep en pookknop, speakers in de boven-kant van het dashboard, een startknop voor de motor, een bekerhouder en opbergvak en een speciale mattenset waarin het logo is geborduurd.
 
Voor de meer op sportiviteit geënte Lotus-rijders is er het Sports Pack, met onder meer dubbele oliekoelers en het uitschakelbare Traction Control systeem, een sportonderstel met opgewaardeerde Bilstein dempers en stijvere veren van Eibach, en ultralichte zevenspaaks wielen met Yokohama Neova AD07 LTS banden. Verder voorziet het Sports Pack in sportstoelen, een stalen T45 roll bar en voorbereiding voor de montage van een vierpunts harnas voor op het circuit.
Het Super Sports Pack gaat op basis daarvan nog een paar stappen verder, met speciale zevenspaaks 6,5J wielen (een gewichtsbesparing van 1,2 kilo per wiel), een speciale wielophanging voor het circuit, high-performance Yokohama Advan A048 LTS banden en een volgens autosportspecificatie ontworpen T45 roll bar, die in combinatie met de door Lotus Sport ontwikkelde zespunts rolkooi FIA-goedgekeurd is.
 
Motorisch
Motorisch zijn de Lotus Elise en Exige voor 2006 ongewijzigd gebleven.

Gerelateerde artikelen

Lotus Exige 380 is de allersnelste ooit

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE

Autonieuws
Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE
> Artikel lezen

Lotus Exige Sport 410 kan er eigenlijk niet meer bij

Autonieuws
> Artikel lezen

Genève decor voor 'spannende Lotus'

Autonieuws
Genève decor voor vernieuwde Lotus
> Artikel lezen

Lotus Exige verder uitgemolken als Cup 430

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.