Autonieuws

In detail: de nieuwe Jaguar XK

Begin 2006 staat de compleet nieuwe generatie van de Jaguar XK bij de dealers. Zowel de Coupé als de Convertible van de Jaguar XK stralen sportiviteit en luxe uit. De prijzen beginnen bij € 114.000,- voor de Coupé.

De vorige generatie Jaguar XK kwam in 1996 op de markt en bleef in productie tot juni 2005 en was het best verkochte sportmodel in de historie van het merk. Het team dat de compleet nieuwe XK heeft ontworpen en ontwikkeld zag zich dan ook gesteld voor de enorme uitdaging om dit succes te overtreffen. Dat liefhebbers over de gehele wereld hoge verwachtingen hebben van de nieuwe XK is terecht, het gaat immers om de nieuwe sportauto van Jaguar. Mede dankzij het geavanceerde aluminium chassis, een geraffineerde transmissie en een luxueus interieur gaat Jaguar die uitdaging aan.
 
Premium sportauto
Met de nieuwe XK begint er voor Jaguar een nieuwe periode. Het is de eerste uit een generatie van nieuwe en sierlijke auto’s voor het Britse merk. De XK is gepositioneerd in het segment van grote premium sportauto’s. Dat segment is enorm in beweging en de laatste jaren flink gegroeid. Het aantal verkopen verdubbelde wereldwijd van 48.000 tot 99.000 stuks. Wie voor de XK kiest is op zoek naar de combinatie tussen sportiviteit en luxe. Zowel het in- als het exterieur geven je het gevoel van luxe en sportiviteit en ook de uitrusting en prestaties zijn van dit niveau.
 
E-type
In Coupé-uitvoering heeft hij de XK de afmetingen van een lage coupé, met een lange motorkap, een licht oplopende voor- en achterruit, velgen die de wielkasten vullen en een minimale overhang voor en achter. Een nieuw stijlkenmerk van Jaguar zijn de aan de zijkant geplaatste ‘power vents’, zoals deze voor het eerst te zien waren bij de exclusieve XJ Super V8 Portfolio. Daarbij doen details als de ovale grille, de prominente verhoging op de motorkap en de praktische Liftback achter denken aan de klassieke E-type.
 
Stoffen dak
De XK Convertible is uitgerust met een stoffen dak. Jaguar heeft daar bewust voor gekozen om geen compromissen te hoeven doen aan de styling van het exterieur en de ruimte in het interieur en de kofferbak. Het uit drie lagen bestaande dak biedt uitstekende isolatie tegen wind- en andere rijgeluiden. Met een druk op de knop gaat het dak in minder dan 18 seconden open en dicht.
 
Interieur
Wanneer de kap geopend is heb je een prachtige blik op het exclusieve interieur van de XK. Jaguar heeft veel aandacht besteed aan de ruimte en ergonomie. Het rondlopende instrumentenpaneel sluit aan bij de vormen van het driespaaks stuurwiel en bevat twee klassieke, ronde wijzerplaten met daartussenin een multifunctioneel TFT-informatiescherm.
De lijn van het dashboard loopt van de A-stijl tot de middenconsole, waar via een geavanceerd Touch Screen de belangrijkste functies van de auto worden bediend - met als bijkomend voordeel dat het aantal knoppen en schakelaars op het dashboard tot een minimum wordt beperkt. Ondanks de goede ergonomie moest het dashboard uitstralen waar Jaguar voor staat; stijl en klasse. De interieurs van Jaguar zijn traditiegetrouw afgewerkt met veel leer, hout en chroom en voor de XK levert de Britse autofabrikant ook aluminium op het dashboard.
 
Touch Screen informatiecentre
In de middenconsole is het eerder genoemde Touch Screen informatiescherm opgenomen. Het scherm kan met de vingertoppen worden bediend en omvat niet alleen diverse instellingen van de auto maar ook een audiosysteem, DVD-navigatiesysteem en de bediening van de climate control. Het audiosysteem is afkomstig van Alpine en heft acht speakers inclusief een zeskanaals versterker. Eveneens in het system ingebouwd is een Bluetooth-carkit.
 
Aluminium carrosserie
Belangrijk voor het innovatieve karakter van de nieuwe XK is de baanbrekende aluminium monocoque carrosserie constructie, waarvoor dezelfde techniek werd gebruikt als bij de nieuwste XJ Saloon. Het aluminium chassis van de nieuwe XK is zelfs aanzienlijk stijver en lichter dan het stalen chassis van de vorige generatie. Het chassis van de nieuwe Coupe is ruim 30 procent stijver dan de vorige XK, terwijl dat van de Convertible zelfs 50 procent stijver is. Jaguars Lightweight Vehicle Technology is binnen de auto-industrie uniek omdat een volledig aluminium monocoque carrosserie sterk verschilt van het meer gangbare aluminium spaceframe met separate aluminium panelen. De lichtgewicht carrosserie van de XK heeft ervoor gezorgd dat de Coupé met een gewicht van 1.595 kg en stuk lichter is dan zijn concurrenten. En dat heeft ook weer invloed op de prestaties…
 
4.2 V8 - 300 pk
De nieuwe XK wordt geïntroduceerd met een krachtige 4.2 liter AJ-V8-motor met vier nokkenassen. Deze compacte, lichtgewicht krachtbron is gebaseerd op de motor zoals die wordt toegepast in de nieuwste XJ Saloon. De motor ontwikkelt een maximum vermogen van 300 pk. Het maximale koppel van 411 Nm is voor 85 procent beschikbaar tussen 2.000 en 6.000 toeren per minuut. Met zijn 4.2 liter V8 heeft de XK Coupe een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/h, terwijl de acceleratie van 0 tot 100 km/h 6,2 seconden in beslag neemt. De motor van de nieuwe XK is uitgerust met een ‘drive-by-wire’ elektronische gasklep, zodat de traditionele mechanische verbinding tussen het gaspedaal en de gasklep achterwege kan blijven. Daardoor reageert de motor directer op het gaspedaal. Dankzij de nieuwe Jaguar Sequential zestraps Shift-transmissie kan de bestuurder nu voor het eerst ook schakelen met de paddles aan weerszijden van het stuurwiel. Zowel in Drive als in de Sport Manual Stand verlopen de schakelingen razendsnel – binnen 600 milliseconden – door een korte aanraking van de paddles.
 
Onderstel
Het onderstel van de XK omvat onder meer een nieuwe versie van Jaguars Computer Active Technology Suspension (CATS). Dit in twee fase werkende, adaptieve dempingsysteem zorgt onder alle omstandigheden en bij iedere rijstijl voor een optimale balans tussen rijgedrag en wegligging. Een aantal sensoren verzamelt een reeks gegevens over het wegdek, de snelheid van de auto en de stand van de wielen. Op basis van deze gegevens zorgt het systeem ervoor dat elektronisch aangestuurde kleppen de werking van de schokdempers afstemmen op de omstandigheden. Het CATS-systeem van de vorige XK stuurde de schokdempers voor en achter gescheiden aan. In de nieuwe XK bedient het systeem de schokbrekers elk afzonderlijk, waardoor het stuurgedrag en de wegligging verder worden verbeterd en bovendien nog weer sportiever aanvoelen.
 
Veiligheid
Op veiligheidsgebied heeft Jaguar vooruitstrevende techniek gebruikt. Het Pedestrian Deployable Bonnet System beschermt voetgangers bij een aanrijding.  Jaguar is met deze actieve veiligheidsmotorkap een van de eerste fabrikanten die voldoet aan ‘Fase Een’ van de nieuwe Europese veiligheidswetgeving. Deze nieuwe norm is in het leven geroepen om het letsel van een voetganger bij een aanrijding tussen eerstgenoemde en een motorvoertuig zoveel mogelijk te beperken. In het onverhoopte geval van een aanrijding met een voetganger, komt de motorkap een paar centimeter omhoog om meer ruimte te creëren tussen de motor en de motorkap. Dit gebeurt binnen luttele milliseconden en helpt voorkomen dat de voetganger in aanraking komt met de harde componenten in de motorruimte. In de voorbumper bevindt zich een aantal geavanceerde sensoren die onderscheid kunnen maken tussen een aanrijding met een voetganger en mogelijke andere objecten die een frontale aanrijding kunnen veroorzaken. De inzittenden worden beschermt door de stijve carrosserie en een heel arsenaal aan airbags. De Convertible is tevens uitgerust met uit twee aluminium beugels die automatisch worden geactiveerd zodra sensoren registreren dat de auto over de kop slaat of dreigt te slaan. Om te voorkomen dat het fout gaat zijn diverse actieve veiligheidssystemen gemonteerd. Tractiecontrole voorkomt doorslippen van de wielen, ABS het blokkeren van de wielen en EBD voorkomt onder- en overstuur (ESP-systeem). Maar Jaguar gelooft ook in het maken van veiliger auto’s met een ontspannen rijgedrag. De nieuwe XK is uitgerust met een reeks hulpsystemen die deze filosofie onderschrijven, zoals Cruise Control of Adaptive Cruise Control, Forward Alert, Park Distance Control en automatisch inschakelende koplampen en ruitenwissers. Forward Alert is een onderdeel van ACC, dat met behulp van sensoren de bestuurder waarschuwt voor naderend gevaar.
 
Prijzen
Begin 2006 staan de nieuwe Jaguar XK en XK Convertible bij de Jaguar-dealers. De definitieve prijzen zijn nog niet vastgesteld maar Jaguar Nederland laat weten dat de Coupé begint bij ongeveer € 114.000,- en de Convertible bij € 125.000,-.

Gerelateerde artikelen

‘Jaguar XJ krijgt nog een Coupé-staartje’

Autonieuws
‘Jaguar XJ krijgt nog een Coupé-staartje’
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.