Autonieuws

Volkswagen Golf VIII

Nieuwe VW Golf krijgt elektrisch steuntje in de rug

Volkswagen zet momenteel vol in op zijn elektrische ID-modellen. Maar ook de nieuwe Golf pikt een graantje mee van de elektrotechniek in de vorm van een mild hybride-systeem.

Nieuwe Golf krijgt elektrisch steuntje in de rug

Bij Volkswagen-dochter Audi deed de mild hybride-techniek al eerder zijn intrede, maar de Golf is de eerste Volkswagen die ermee wordt uitgerust. Om te beginnen in combinatie met de 1,0-liter en 1,5-liter TSI-motoren, die zijn voorzien van de DSG-transmissie met dubbele koppeling. Vervolgens laat Volkswagen de mHEV-technologie geleidelijk doordruppelen naar de rest van het modelprogramma.

Verwar de mild hybrid-technologie niet met plug-ins zoals de Volkswagen Golf GTE en Passat GTE. De elektrische ondersteuning gaat bij mHEV-aandrijving minder ver, maar is tevens stukken goedkoper.

Kinetische energie wordt opgeslagen

De batterij van een mHEV is gekoppeld aan een 48V-startgenerator met 48V-elektromotor. Bij afremmen zet de generator de kinetische energie om in elektrische energie. Vervolgens kan de startgenerator zijn elektro-power via een riem terugleveren aan de krukas, maar ook de 48V lithium-ionbatterij van het systeem wordt ermee geladen.

Zuiniger en feller

De energie uit de 48V lithium-ionbatterij wordt niet alleen omgezet in mechanische aandrijfkracht. Ook de gewone 12V-boordaccu wordt erdoor bijgeladen. Klinkt allemaal mooi, maar wat zijn nou de voordelen? Nou, bijvoorbeeld een lager brandstofverbruik. Volgens Volkswagen kun je er, afhankelijk van de zwaarte van je gasvoet, 0,4 liter benzine per 100 kilometer mee besparen.

Lekker zeilen

En over die gasvoet gesproken: bij stevig accelereren levert de mHEV-techniek een vleugje meer koppel, waardoor de auto vlotter reageert. Het systeem kent ook een zeilmodus. Daarbij wordt de benzinemotor afgezet wanneer de bestuurder het gas loslaat. Op dat moment is het brandstofverbruik dus nul. Klinkt simpel, maar het systeem heeft ook een voorspellende hulpfunctie, die indien gewenst rekening houdt met info uit het navigatiesysteem. Gaat de toegestane maximumsnelheid omlaag? Moet er gas worden teruggenomen voor een bocht? Zeilen maar!

Gert Wegman
Door Gert Wegman
Nieuwe Golf krijgt elektrisch steuntje in de rug
Nieuwe Golf krijgt elektrisch steuntje in de rug
Nieuwe Golf krijgt elektrisch steuntje in de rug
Nieuwe Golf krijgt elektrisch steuntje in de rug

Mis geen belangrijk Volkswagen-nieuws meer

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en mis geen enkel nieuws meer van jouw favoriete merk.

Zoeken

Merk- & modeldossiers