Autonieuws

Superzuinige brandstofcel: Mercedes F 600 Hygenius

In de ontwikkeling van de brandstofcel draagt Mercedes een aardig steentje bij. In Tokyo presenteert het Duitse merk de F 600 HyGenius. Het model verbruikt slechts 2,9 liter brandstof per 100 km en heeft geen schadelijke uitstoot.

Tijdens de Tokyo Motor Show presenteert Mercedes-Benz de F 600 HyGenius. Dit studiemodel wordt aangedreven met behulp van brandstofceltechnologie, goed voor een vermogen van 115 pk. De auto geeft geen schadelijke uitstoot, verbruikt 2,9 liter brandstof per 100 km en heeft een actieradius van 400 km. Dit model is volgens Mercedes een belangrijke stap op weg naar het productierijp maken van de brandstofceltechnologie. Het is hun doel dit ergens tussen 2012 en 2015 te bereiken.
 
Brandstofcel
Brandstofcellen maken gebruik van de chemische reactie tussen waterstof en zuurstof om elektriciteit op te wekken in een proces waarbij geen uitstoot ontstaat. In vergelijking met eerdere versies is de brandstofcel in de F 600 HyGenius circa 40 procent kleiner en functioneert effectiever dan ooit. Ook de eigenschappen bij de koude start zijn goed. Dit is te danken aan innovaties zoals de nieuw ontworpen brandstoftanks, een elektrische turbocompressor en een nieuw be- en ontvochtigingssysteem. Het totale vermogen dat op de wielen wordt overgebracht is 115 pk. De brandstofcelaandrijving zelf is goed voor een constant vermogen van 82 pk en een koppel van 250 Nm. Overtollige energie wordt opgeslagen in een krachtige lithium-ion-accu, net zoals bij hybride-aandrijving. Afhankelijk van de rijomstandigheden wordt de optimale krachtbron gekozen. Wanneer er bijvoorbeeld geparkeerd wordt, haalt de motor zijn kracht uitsluitend uit de accu, terwijl de brandstofcel en de accu samen voor de aandrijving zorgen bij het optrekken. De elektromotor fungeert ook als een generator die de accu voedt wanneer de auto remt door de daarbij vrijkomende energie te regenereren.
 
Ruimte
Ondanks de carrosserielengte van slechts 4.348 mm is de ruimte binnenin indrukwekkend als we Mercedes mogen geloven. De ruimte tussen de voor- en achterstoelen, een belangrijke graadmeter voor bewegingsvrijheid, bedraagt 945 mm en kan zelfs met maximaal 400 mm worden vergroot door de afzonderlijke achterstoelen nog verder naar achteren te schuiven. Voor de bestuurdersstoel heeft Mercedes-Benz een revolutionaire rugleuning in twee delen ontworpen die de bewegingen van het bovenlichaam volgt en de belasting van de tussenwervelschijven vermindert, ongeacht de positie van de stoel.
 
Moderne technologie aan boord
Camera’s in de behuizing van de zijspiegels houden het verkeer naast en achter de F 600 HYGENIUS  in de gaten, zelfs wanneer de auto geparkeerd staat. Wanneer er van achteren een fietser nadert, blokkeert het systeem voor een paar seconden de vergrendeling van de portieren om zo een mogelijke aanrijding bij het openen van de portieren te voorkomen. Bovendien wordt de bestuurder die van rijbaan wil wisselen gewaarschuwd wanneer er van achteren een auto nadert. De achterklep van de F 600 HYGENIUS  is uitgevoerd in twee delen. Wanneer er weinig ruimte is, wordt het onderste deel automatisch naar binnen geklapt, zodat er veel minder ruimte nodig is om de klep te openen. Hierbij klapt de achterbumper naar beneden om het inladen te vergemakkelijken. Ook de voorportieren van het nieuwste Mercedes-Benz studiemodel hebben een systeem dat het in- en uitstappen in nauwe ruimtes makkelijker maakt: de deuren scharnieren schuin naar boven open, waardoor ze bij het openen minder zijwaartse ruimte nodig hebben dan tot nu toe gebruikelijk.
 
Command-systeem
Om alle functies in het interieur te kunnen bedienen heeft Mercedes een bedieningssysteem ontwikkeld dat is gebaseerd op het Command-systeem uit de nieuwe S-klaase. Knoppen op een controlepaneel in het midden van het dashboard zijn voor de meest gebruikte voorzieningen zoals de radio, de airconditioning, de autotelefoon en de navigatie. De centraal op het controlepaneel geplaatste druk- en draaiknop herkent zelf of deze door de bestuurder of de passagier voorin wordt bediend, zodat beide hun eigen voorkeur voor de klimaatregeling kunnen instellen. De herkenningsfunctie is gebaseerd op de elektrische signalen die de menselijke huid uitstraalt.Voor de bediening van het COMAND systeem is dezelfde regelknop aangebracht als in de nieuwe S-Klasse. De beelden op de beide hoogresolutie kleurenschermen op het dashboard worden omgeleid via twee spiegels voordat ze geprojecteerd worden op een punt dat zich 1,40 meter voor de bestuurder bevindt. Deze virtuele weergavetechnologie van Mercedes-Benz betekent een belangrijke bijdrage tot meer veiligheid en minder vermoeidheid voor de bestuurder.
 
Veiligheid
Mercedes heeft veel aandacht besteed aan de veiligheid. Het Pre-Safe systeem bekend uit diverse andere modellen is in de F 600 HyGenius nog verder doorontwikkeld. Er zijn twee nieuwe functies toegevoegd: actieve kniebescherming voor de passagier voorin en hoofdsteunen met automatisch uitklappende zijstukken die het hoofd op zijn plaats houden. Samen met de andere PRE-SAFE voorzieningen worden deze functies geactiveerd om zo de inzittenden voor te bereiden op het dreigende ongeval.

Gerelateerde artikelen

Volgende Mercedes B-klasse toch weer een MPV

Spyshots
Volgende Mercedes B-klasse toch weer een MPV
> Artikel lezen

Ook Daimler komt met elektrische trucks

Autonieuws
> Artikel lezen

Mansory-saus voor Mercedes-AMG C 63 Coupé

Tuning & styling
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT S Roadster doet aan ellenbogenwerk

Autonieuws
Mercedes-AMG GT S Roadster doet aan ellenbogenwerk
> Artikel lezen

Boat tail: dé autotrend van de jaren twintig

Autonieuws
Boat tail: dé autotrend van de jaren twintig
> Artikel lezen

Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen

Spyshots
Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.