Dealer vraagt ineens 300% meer geld voor klassieke Toyota Supra

Zo werd deze puntgave Toyota Supra Turbo uit 1994 enkele weken geleden nog aangeboden voor een ton, en zo wordt er nu een half miljoen voor gevraagd. Bizar! En het is allemaal de schuld van de nieuwste Supra.

Het gemiddelde tweedehandsje daalt doorgaans in waarde wanneer er een nieuw model wordt geïntroduceerd. Gewilde klassiekers zijn gelukkig van dit soort prijsdalingen gevrijwaard. Maar dat de prijs van collectors item subiet met honderdduizenden euro's omhoogschiet wanneer het nieuw model zich heeft aangediend, is ook vrij uniek. Toch gebeurt dit op het moment van schrijven bij een Toyota Supra Turbo die in de VS te koop staat. Daarvan steeg de vraagprijs binnen een paar weken met ruim 300 procent!

Supra is back in business

Na een 'pauze' van twee decennia is de Toyota Supra terug. Het is wederom een volbloed sportwagen geworden, hetzij ditmaal in samenwerking met BMW ontwikkeld en onderhuids grote overeenkomsten vertoont met de eveneens nieuwe Z4. Onder leiding van de huidige directeur en autosportfanaat, Akio Toyoda, wil Toyota weer meer spannende auto's in zijn gamma opnemen. Zo resulteerde dat eerder al de GT86 en de Yaris GRMN, en ook de nieuwe Supra moet het wat duffe imago van Toyota helpen oppoetsen. Naar milieu-ontziende hybridetechniek zoek je dan ook tevergeefs bij de nieuwe Supra; onder de motorkap ligt een geblazen zescilinder-in-lijn, met een inhoud van drie liter en een vermogen van 340 pk. Elektrische hulpmotoren of CVT-achtige transmissies schitteren door afwezigheid. Gelukkig maar.

Tip
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis
Bespaar op je autoverzekering met AutoBewust van Interpolis

Jij maakt zelf keuzes in de dekkingen.
Zo stel je de autoverzekering samen die bij jou past.
En houd je de premie laag.

Wat de gek ervoor geeft

Dat dergelijk Japans huzarenstukje niet goedkoop komt, is logisch. De nieuwe Toyota Supra is er vanaf 82 mille. Dat is echter nog altijd stukken minder dan een Amerikaanse Toyota-dealer voor een Supra Turbo uit 1994 vraagt. Daaraan hangt een prijskaartje van maar liefst 500.000 dollar, omgerekend zo'n 439.000 euro. Dat is eventjes schrikken, hè?! Nou, dat is het helemaal slikken als je je bedenkt dat dezelfde Supra enkele weken geleden te koop werd aangeboden voor 121.000 dollar, circa 106.000 euro. Bij dezelfde dealer. Voor hetzelfde geld koop je 5 gloednieuwe Supra's en houd je nog flink wat zakgeld over voor allerhande race- en/of driftcursussen dan wel -dagen.

Fast and Furious

Waar hebben we het hier over? Het gaat om een Supra van de vierde generatie, onder Toyota-fans bekend als de A80. Opvallendste kenmerk van deze Supra is de 'picknicktafel' achterop. Maar ook de achterlichtunits, elk bestaande uit vier ronde lampen, zijn kenmerkend voor dit model. Doet dit nog steeds geen bellen rinkelen? En had u de auto op de foto's ook niet herkend? Bekijk dan de scènes uit de filmserie The Fast and The Furious hieronder maar even…

Smetteloze staat

Of de Supra in Chicago een half miljoen waard is? Aan het antwoord op die vraag willen we onze vingers niet branden, maar het is wel een bijzonder net exemplaar. De rode lak glimt als een dolle en ook het interieur is smetteloos. En dat terwijl de bekleding lichtbeige is. Gelukkig gaat het om leder, want zeker als je de rijstijl uit de The Fast and The Furious-film hanteert, zal menig passagier wel eens een nat boertje moeten laten… Overigens is die smetteloze staat niet heel verwonderlijk, want er staat niet meer dan 7.111 mijl op de klok. Oftewel: iets meer dan 11.000 kilometer.

Actuele topprestaties

Onder de kap ligt een 3.0 liter turbomotor, net als bij de nieuwe Supra dus. In de klassieke Supra is de zes-in-lijn dubbel geblazen en hij blijft met zijn vermogen van 330 pk maar ietsie achter bij zijn verre nazaat. En door het lagere gewicht kan het 'oudje' in de sprint ook aardig bijblijven. Van 0 tot 100 km/h duurt slechts 4,6 seconden, en dat is maar 0,2 tellen meer dan Toyota opgeeft voor de nieuwe Supra. Laat je echter een tuner flink zijn gang gaan met de oude turbomotor, dan knalt die 'ouwe Jap' alles en iedereen voorbij. Stevig gekietelde Supra's met turbomotor halen zomaar 800 pk of meer… Daarmee kun je je eigen F&F-filmpjes opnemen.

Doelbewust absurd

Maar zelfs met die verleidelijke gedachte in ons achterhoofd, vinden we ruim 4 ton exorbitant veel geld voor deze Japanner. We achten het ook niet uitgesloten dat de betrokken Toyota-dealer in Chicago de prijs kunstmatig heeft opgehoogd. Gewoon, omdat hij de klassieker nog een tijdje in de showroom wil houden om straks de nieuwe Supra te promoten. De tijd zal het leren.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties