Autonieuws

Mitsubishi Concept-X voorbode nieuwe Lancer Evo

In Frankfurt zagen we de spectaculaire Mitsubishi Concept-Sportback. Op de Tokyo Motor Show presenteert Mitsubishi de Concept-X. De auto is een voorbode van de nieuwe Lancer Evolution.

De reacties op de Concept-Sportback in Frankfurt waren overweldigend. Bijna unaniem waren pers en publiek het eens; deze auto moet in productie. De conceptcar straalt kracht uit en het is een heel ander model dan we van Mitsubishi gewend zijn. Volgens de Japanse fabrikant was de conceptcar een voorbode van een nieuwe designrichting van Mitsubishi. Als Mitsubishi verder gaat op deze ingeslagen weg dan kan er eindelijk een einde komen aan het grijze imago van het merk. En dat gaat nu gebeuren. Op de Tokyo Motor Show presenteert Mitsubishi de Concept-X, wederom een spannende conceptcar met dezelfde kenmerken als de Concept-Sportback.
 
Sequentiële versnellingbak
Mitsubishi laat weten dat de Concept-X een voorbode is van de nieuwe Lancer Evolution. Daarmee zal de tiende versie van de supersnelle Lancer Evolution zijn intrede doen. Hij wordt aangedreven door een 2.0 liter 4 cilinder DOHC motor voorzien van een turbo en intercooler. De motor heeft een zeer vlakke koppelkromme en heeft daardoor veel trekkracht bij een breed toerenbereik. Een handbak ontbreekt dit keer in de Evo. Mitsubishi heeft de motor gekoppeld aan een zestraps sequentiële bak die te bedienen is met flippers aan het stuur. Uiteraard is de Concept-X aangedreven op alle vier de wielen. Het geavanceerde Super All Wheel Control (S-AWC) combineert Active Brake Control, Active Steering System and Rolls Controll Suspension met elkaar. Hierdoor wordt de wegligging onder alle omstandigheden optimaal geregeld.
 
Gewichtsverlaging
Er is veel aan gedaan om de body van de auto zo stijg mogelijk te maken. Voor een gewichtsverlaging is gebruik gemaakt van aluminium. De motorkap, het dak en diverse carrosseriedelen zijn gemaakt van dit lichte materiaal. Door gebruik te maken van aluminium op plaatsen zoals het dak wordt het zwaartepunt een stuk lager. Dit bevorderd de wegligging van de auto.
 
Functioneel interieur
Binnen de Concept-X is veel aandacht besteed een simpele en functionele cockpit. Alles staat volgens Mitsubishi in het teken van de bestuurder die zijn volledige aandacht moet hebben op de weg. Maar dat betekent niet dat Mitsubishi geen luxe zaken heeft gemonteerd. In het dashboard monteerden de Japanners een navigatiesysteem met DVD-speler en achterin hebben de beide achterpassagiers hun eigen LCD-schermpjes.
 
Voorbode Lancer Evo X
Uit alles blijkt dat Mitsubishi met deze Concept-X een hint geeft naar de compleet nieuwe Lancer Evolution X. Het model ziet er productieklaar uit en de specificaties zijn redelijk gedetailleerd. Nu nog wachten op het definitieve productiemodel.

Gerelateerde artikelen

CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'

Autonieuws
CEO Renault-Nissan: 'Wij zijn de allergrootste'
> Artikel lezen

Mitsubishi stippelt toekomstvisie uit met e-Evolution Concept

Autonieuws
Mitsubishi stippelt toekomstvisie uit met Tokyo-concept
> Artikel lezen

Mitsubishi geeft prijzen Eclipse Cross af

Autonieuws
Mitsubishi geeft prijzen Eclipse Cross af
> Artikel lezen

Nog een ronde voor Mitsubishi Outlander PHEV

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.