Autonieuws

Autoverkopen september 2018

Autoverkopen onderuit in september

Maand na maand scoorden de landelijke autoverkopen een vette plus ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Een opsteker voor autodealend Nederland, maar tegelijk bijna te mooi om waar te zijn op de lange duur. Een dip moest een keer komen. En ja hoor, afgelopen september was het zover.

Autoverkopen onderuit in september
Gedurende sommige maanden leek het wel alsof nieuwe auto's gratis werden weggegeven. Zo sterk was de procentuele toename ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Als deze lijn zich tot en met Oudejaarsdag zou doorzetten, zou de totale verkoop over 2018 op zo'n 465.000 nieuwe auto's uitkomen. Fiks meer dan de 415.000 stuks in 2017. Kan nog steeds, maar dan moeten de laatste drie maanden van dit jaar wel voor een knappe eindsprint zorgen. September ging namelijk met liefst 16,7 procent onderuit. Niet meer dan 29.527 nieuwe auto's werden er geregistreerd, bijna 5.000 minder dan in september 2017.

Watskeburt?!

Zo'n duikvlucht komt inderdaad niet vaak en zomaar voor, dus er moet iets aan de knikker zijn geweest. Klopt als een bus. Een zekere oorzaak van de daling is de definitieve invoering van de WLTP-cyclus als vervanger van de NEDC-methode om de af-fabriek verbruik- en emissiecijfers vast te stellen.

Het per 1 september van kracht zijne WLTP zorgt ervoor dat talloze auto's duurder uitvallen. Auto's die nog voor deze datum werden geregistreerd, mochten nog verkocht worden tegen de 'oude' prijzen. Hierdoor ontstond er een piek in de registraties over augustus, maar kaatst die bal nu minstens zo hard terug in september.
De kans is reëel dat deze verstoring ook nog in oktober, november en zelfs december merkbaar is. Een registratie betekent namelijk niet per definitie een handtekening van een eindconsument, maar kan ook bestemd zijn voor een voorraadauto. Elke registratie telt echter wel mee voor de actuele verkoopcijfers.

Scheve top-5

Vanwege bovenstaande kent september een heel andere top-5 van best verkopende merken en modellen dan nomaliter het geval is (met Volkswagen in de kop en Peugeot en Ford in het kielzog). Opel en haar Karl stapten nu ineens op het hoogste ereschavot, gevolgd door BMW die je normaliter zelden tot nooit in de maandelijkse top-5 vindt. De Tesla Model S pakt zelfs het zilver bij de modellen. Liefst 1.052 werden ervan geregistreerd vorige maand. En topfavoriet Volkswagen? Die valt op mekniveau buiten de top-5 en bij de modellen zelfs buiten de eerste tien.
Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers