Autonieuws

Dacia feitjes

7 dingen die je (nog) niet wist over Dacia

Het van oorsprong Roemeense Dacia lijkt weliswaar een jong merk, maar bestaat al 50 jaar. Het is echter sinds de overname door Renault dat Dacia op de kaart is gezet. Zeker ook in ons land. Tijd om eens wat feitjes over het merk met je te delen. Velen daarvan wist je mogelijk niet eens.

Al 50 jaar oud

Al 50 jaar oud

Op 20 augustus 1968 liep de eerste Dacia – een 1100 – van de band in de fabriek in Roemenië. Een jaar later werd de 1200 aan het gamma toegevoegd, een in licentie gebouwde variant van de Renault 12.

Renault partner sinds jaar en dag

Renault partner sinds jaar en dag

Renault lijkt voor het grote publiek weliswaar pas sinds de overname in beeld, maar al vanaf het begin zijn de Fransen betrokken bij het merk. Het zette sinds de oprichting van Dacia haar expertise in; van de bouw van de fabriek tot aan de keuze van het equipement.

Samenwerking met Peugeot

Samenwerking met Peugeot

Jij dacht dat Renault altijd dé partner is geweest voor Dacia? Niet helemaal juist. Rond midden jaren ’90 hebben de Roemenen ook met Peugeot samengewerkt. Het resultaat was de Dacia Nova, die wel wat weg heeft van een Peugeot 309, maar werd aangedreven door de oude Dacia-motoren.

Meerderheidsbelang voor Renault

Meerderheidsbelang voor Renault

In 1999 kocht Renault de meerderheid van de aandelen van Dacia. Er werd een flinke modernisering doorgevoerd. Eerst op motorisch gebied, maar later werd ook de techniek van Renault volledig beschikbaar gesteld voor haar Roemeense dochter.

5.000 euro-auto

5.000 euro-auto

Weet je het nog? Met de introductie van de Dacia Logan wilde Renault een Europese auto op de markt zetten voor maar 5.000 euro. Helemaal gelukt is dat niet, maar toen de auto in 2004 op de markt kwam, waren er diverse Europese markten waar alsnog een prijskaartje van slechts 7.000 euro op de voorruit kon worden geplakt.

Dacië

Dacië

De naam Dacia komt van Dacië. Het is de benaming voor het huidige Roemenië in de tijd van de Romeinen. Dacia is de Romeinse naam.

655.000 stuks

655.000 stuks

In totaal heeft de Roemeense autofabrikant ruim 7,3 miljoen auto’s geproduceerd sinds de oprichting vijftig jaar geleden. Het best verkochte model is de 1300, die tussen 1969 en 2004 werd geleverd. Hiervan produceerde Dacia er bijna 2 miljoen. Op dit moment ligt de gehele productie op ongeveer 655.000 stuks per jaar (2017).

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Hans Winter
Door Hans Winter

Zoeken

Merk- & modeldossiers