Autonieuws

BMW X3

Hybride-aangedreven BMW X3 EfficientDynamics

Ook BMW moet eraan geloven en presenteert een hybrideaangedreven auto. De Concept X3 EfficientDynamics wordt aangedreven door een benzine- en elektromotor, maar presteert zoals je dat van een BMW verwacht.

Hybride-aangedreven BMW X3 EfficientDynamics
Bij BMW staat de ontwikkeling van een nieuw model altijd in het teken van sportieve en dynamische eigenschappen. BMW´s onderscheiden zich door hun prima sportieve rij-eigenschappen, in combinatie met veel comfort. Bij de ontwikkeling van de Concept X3 EfficientDynamics is BMW erin geslaagd om de auto zijn sportieve rij-eigenschappen te laten behouden en het vermogen en de prestaties zijn bovendien verbeterd. Dat in combinatie met een gunstiger verbruik moet genoeg reden zijn om hybride te gaan rijden.
 
Zestraps automaat
Het BMW Active Hybrid systeem neemt minimale ruimte in. De brandstof- en elektromotor hebben een plaatsje gevonden onder de motorkap. De Active Transmission (versnellingsbak en elektronische controle unit) liggen op de plaats waar normaal de gewone versnellingsbak ligt. Grote concurrent van de X3 Hybride is de Lexus RX400h. Het verschil tussen beide modellen is dat de Lexus gebruik maakt van een CVT-versnellingsbak terwijl de X3 een zestraps automaat heeft. Bovendien kan de X3 worden aangedreven door diverse motoren en zit je niet gebonden aan de brandstofmotor die in deze conceptcar ligt.
 
Terugwinnen van energie
De elektromotor van de Concept X3 levert een vermogen van 41 pk en door middel van een overboost is er 82 pk beschikbaar. Bij lage toerentallen worden de brandstofmotor en elektromotor gecombineerd en wordt een maximum van 600 Nm opgewekt. Bij accelereren vanuit stilstand wordt in principe gereden op de elektromotor. Op dat moment is de brandstofmotor uitgeschakeld. Is er meer vermogen nodig, dan wordt de brandstofmotor automatisch gestart. Rij je op een stoplicht af en laat je het gas los dan schakelt de brandstofmotor automatisch uit. De elektromotor gaat op dat moment als generator werken en wekt energie op waarmee de accu´s weer worden opgeladen.
 
Prestaties
Over het verbruik van de auto zijn geen concrete cijfers bekend. Wel laat BMW weten dat de auto zo´n 20 procent zuiniger is dan een vergelijkbare X3. Dat de auto snel is blijkt wel uit de cijfers. Nul naar 100 km/h sprint de auto in 6,7 seconden en de topsnelheid ligt op 235 km/h. Voor een SUV zijn dit prachtige waarden.
 
Ontwikkeling sinds 1990
BMW is al sinds 1990 bezig met de ontwikkeling van hybrideaandrijving. Het hoge gewicht en de flinke afmetingen van de accupakketten waren voor BMW enkele jaren geleden een reden om nog geen model te presenteren. Nu de techniek een stuk verder is ontwikkeld komt BMW met deze eerste BMW Hybride. Of de auto in productie gaat is nog niet bekend.
Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Hybride-aangedreven BMW X3 EfficientDynamics
Hybride-aangedreven BMW X3 EfficientDynamics
Hybride-aangedreven BMW X3 EfficientDynamics
Hybride-aangedreven BMW X3 EfficientDynamics

Zoeken

Merk- & modeldossiers