Autonieuws

Hiermee bestormt Volkswagen Pikes Peak

20 kilometer aan oneindig ogende diepe afgronden, 156 venijnige bochten en al met al een klim van bijna 3 kilometer, naar de top op 4.300 meter boven zeeniveau. Niet voor niets heeft de Pikes Peak-heuvelklim de bijnaam 'race to the clouds'. Volkswagen wil deze helse klus naar de hemel in minder dan 9 minuten klaren. Met de I.D. R Pikes Peak.

Update 19 april 2018 - Volkswagen blijft hoog van de toren blazen over de Pikes Peak R, de eerste vol-elektrische racer van het merk waarmee het eind juni een gooi wil doen naar een nieuw record tijdens de fameuze heuvelklim. Echter over specificaties van de bolide, die tevens als uithangbord voor de toekomstige I.D.-familie dient, nog altijd niets. Wel meer (computer)afbeeldingen. Waaronder de voorzijde van de Pikes Peak R. Aan visueel spektakel geen gebrek in elk geval.

't Is stiller daar boven op die berg
De fameuze klim naar de top van Pikes Peak in Colorado is in korte tijd uitgegroeid tot ambassadeur van wat zoal haalbaar is op het gebied van elektrische aandrijving. Weerkaatste vroeger louter het oorverdovende gebrul van opgefokte V-motoren tegen de overige bergen van de Rocky Mountains, nu blijft het regelmatig fluisterstil als mens en machine zich met een rotgang naar boven suizen. EV's willen tijdens de Pikes Peak International Hillclimb maar wat graag laten zien wat ze in hun mars hebben. In stilte, maar met een verbluffend tempo.

Ruim onder de 9 minuten
Coureur Rhys Millen in de elektrisch aangedreven e0 PP100 klaarde de klus naar de top van Pikes Peak (die start op 2.800 meter hoogte) tot dusver het snelste. In een verbluffende 8 minuten, 57 seconden en een beetje. Maar Volkswagen denkt het nog sneller te kunnen met de vierwielaangedreven I.D. R Pikes Peak.

'Volkswagen wil met de I.D.-familie een voortrekkersrol innemen op het gebied van elektromobiliteit', aldus Frank Welsch, lid van de Raad van Bestuur van Volkswagen en verantwoordelijk voor ontwikkeling. 'Deelname aan de bekendste heuvelklim ter wereld met de I.D. R Pikes Peak heeft niet alleen een symbolische betekenis, het is ook een goede test voor de algemene ontwikkeling van onze nieuwe elektrische modellen.'

Terug van weggeweest
Volkswagen nam in 1987 voor het laatst deel aan de Pikes Peak-heuvelklim. Met een tweemotorige Golf, toen al goed voor een indrukwekkende 652 pk. Desondanks viel het merk niet in de prijzen, maar dat wil het op 24 juni aanstaande rechtzetten.

Gerelateerde artikelen

Compacte Volkswagen T-Cross leeft nog

Spyshots
> Artikel lezen

Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak

Autonieuws
Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak
> Artikel lezen

Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer

Autonieuws
Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer
> Artikel lezen

Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...

Autonieuws
Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...
> Artikel lezen

Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla

Autonieuws
Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.