Autonieuws

Droomoccassions

Vijf klassieke Porsche's om (realistisch) van te dromen

Redactie20 maart 2018

Een klassieke Porsche bezitten, wie droomt er niet van? Vanwege de enorm gestegen prijzen van de klassiekers, vrezen velen dat het bij een jongensdroom blijft. Maar, wie beweert eigenlijk dat het per se een 911 moet zijn?! Porsche heeft door de jaren heen zoveel spraakmakende auto’s voortgebracht, en laat die nu juist extra begeerlijk zijn geworden doordat Porsche’s grootste icoon alle aandacht naar zich toetrekt. Een Porsche is en blijft immers een Porsche. Dus sla je slag nu het nog aantrekkelijk is.

Porsche 924 1

Porsche 924

Tegenwoordig onvoorstelbaar dat Porsche in de jaren '70 behoorlijk aan de grond zat. Zou het daarom zijn dat de 924 ook wel de 'Poor Man's Porsche' wordt genoemd? Het design en met name de bouwwijze van het model hebben de tongen destijds in elk geval behoorlijk los gemaakt. Echt flitsend was de koets niet en met name de verplaatsing van de motor naar een plek vóór de stoelen deed puristen zowat trillen van woede. 'Wat bezielt Porsche?!' vroegen menigeen zich af. En toch is de 924 tot op de dag vandaag een van succesvolste Porsches allertijden. Met een schare fans die alsmaar groter wordt. Hoor jij hier binnenkort ook bij? Een zoektocht op GasPedaal leert ons dat je al een 924 kunt bezitten met prijzen tussen de 5.000 en 10.000 euro.

Porsche Boxster 2

Porsche Boxster

De Boxster kent al net zo'n levensverhaal als de 924. Niet zo gek, want alles wat ook maar iets leek op de 911 kon bij voorbaat de goedkeuring niet verdragen van trouwe Porsche-aanhangers. Totdat men ging rijden met de Boxster. En nog altijd is het zusje (dankzij het compacte formaat en bovenal middenmotor concept) een feest om mee te toeren. Van de eerste tot de nieuwste generatie. Sterker nog, volgens menigeen stuurt de Boxster beter dan diens roemrijke broer. Voor minder dan 10.000 euro kun je er al eentje bezitten van de eerste generatie.

Porsche 914 3

Porsche 914

Een tot voor kort nog verguisde Porsche is de 914. Wanneer je het model in ogenschouw neemt, begrijp je waarom. Het model is verre van een klassieke schoonheid. Eerder een merkwaardig geval. Echter heeft ook dit het tij doen keren door de oververhitte prijzen voor een klassieke 911. Sommigen beschouwen de 914 juist als mooi door z'n eenvoud, terwijl het onderhuids wel een echte Porsche betreft (hetzij voorzien van diverse Volkswagen-onderdelen). De midscheepse motor en het feit dat het dakpaneel afneembaar is, maken ook veel goed. Net als de charmante klapkoplampen. Grijp je kans nu het nog kan, want de 914 wordt gezien als een slimme investering.

Porsche 928 4

Porsche 928

Geloof het of niet, maar Porsche heeft eind jaren '70 zowaar een poging gedaan de 911 te overtreffen met de 928. Of dat gelukt is? Ja en nee. a omdat de 928 z'n zaakjes op vrijwel alle fronten beter voor elkaar had. Het heeft hem zelfs de titel 'Auto van het Jaar' opgeleverd in 1978, en zeer waarschijnlijk is de 928 de enige sportwagen ooit die deze autoprijs op zijn naam mag schrijven. En nee omdat het een feit blijft dat de 928 nooit de waardering van het publiek kreeg die hij verdiende. Het was en bleef 911 voor en 911 achter. Zonde. Maar daardoor kun je nu wel voor rond de 10.000 euro in het bezit geraken van een fraaie 928!

Porsche 996 5

Porsche 996

Toch nog een 911 in dit rijtje. We kunnen het niet laten. En het betreft hier zeker niet de minste. Althans, qua techniek en rijeigenschappen. De 911, type 996, is namelijk aanzienlijk moderner dan de zeer begeerde 993-generatie en rijdt daarnaast een stuk strakker. Alleen al die koplampen; net spiegeleieren die liggen te bakken op een stompe bumper. Twee details die de 996 lang impopulair maakten met een relatief lage prijs Voor minder dan 20 mille heb je er al eentje, en de keuze is reuze op Gaspedaal.nl.

Gerelateerde artikelen

Koop de traagste Porsche ooit gebouwd

Autonieuws
> Artikel lezen

'Nederlandse' Ferrari Sergio voor 4,3 miljoen euro van jou

Autonieuws
Sergio
> Artikel lezen

Eerste Mercedes-AMG Project One staat alweer te koop

Autonieuws
> Artikel lezen

Wees slim en koop deze puntgave Audi RR Quattro 20v

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Aston Martin DB11 nu te koop met bijpassende schoenen

Lifestyle & design
Aston Martin DB11 nu te koop met bijpassende schoenen
> Artikel lezen