Autonieuws

Slimme pet van Ford houdt je wakker achter het stuur

Jaarlijks gebeuren er duizenden verkeersongelukken met als oorzaak dat een bestuurder in slaap is gesukkeld. Ford heeft daar een remedie op gevonden in de vorm van de 'SafeCap'.

De Ford SafeCap ziet eruit als elke andere pet die populair is onder met name truckers. Het zit echter tjokvol technologie, bedoeld om de drager ervan – achter het stuurwiel – bij de les te houden zodra deze weg dreigt te dutten. Ernstige ongelukken kunnen hiermee voorkomen worden.

Irritant ding
Wanneer de SafeCap niets doet zit 'ie volgens Ford evenzo comfortabel als iedere andere baseballpet. Echter wanneer – via een ingebouwde acceleratiemeter en een gyroscoop – gedetecteerd wordt dat de gebruiker niet zo alert meer is, wordt de SafeCap een uiterst irritant ding.

Allerlei waarschuwingssignalen gaan af wanneer de 'slimme pet' een gevaarlijke mate aan knikkebollen waarneemt. Hoorbaar via geluid, zichtbaar via licht en voelbaar aan de hand van trillingen; de SafeCap zal er alles aan doen om de drager wakker te houden. En dan maar hopen dat de merkbaar vermoeide bestuurder zo verstandig is z'n vrachtwagen (of auto) aan de kant te zetten voor op z'n minst een powernap. Voorkomen is niettemin nog altijd beter dan genezen.

Waar te koop?
Nou, dat is nog wel een dingetje, want nergens is de SafeCap verkrijgbaar. Vooralsnog is de antislaap-pet een concept dat Ford heeft ontwikkeld om te vieren dat het reeds 60 jaar vrachtwagens maakt in Zuid-Amerika. En of het ooit van serieproductie komt is onbekend.

Gerelateerde artikelen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Een nieuwe Focus, een nieuwe Ford RS

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend

Autonieuws
Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend
> Artikel lezen

Ford geeft al gas met nieuwe Focus ST

Spyshots
> Artikel lezen

Ken Block kiest opnieuw voor klassieke Ford

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.