Autonieuws

Nederlanders betalen meer dan ooit vo...

Nederlanders betalen meer dan ooit voor nieuwe auto

​De autoverkopen zitten weer in de lift. Maar dat is niet het enige lichtpuntje voor de Nederlandse autobranche. Ook het feit dat er meer geld dan ooit tevoren is uitgegeven per nieuwe auto is een opsteker.

Nederlanders betalen meer dan ooit voor nieuwe auto
Nooit eerder gaf men bij de Nederlandse dealer zoveel geld uit aan een nieuwe auto, zo blijkt uit onderzoek van de RAI Vereniging. Zo steeg in 2017 de gemiddelde aanschafwaarde naar € 31.498,-. De totale verkoopomzet van nieuwe personenauto's steeg over vorig jaar met 1,3 miljard euro tot 13 miljard euro. Een absoluut record.

Particuliere vs zakelijke markt

Uit dezelfde analyse blijkt dat deze opsteker voor de Nederlandse autobranche vooral te danken is aan de particulier. In vergelijk met tien jaar geleden geeft die heden gemiddeld maar liefst zesduizend euro meer uit aan een nieuwe auto, te weten € 29.596,- versus € 23.272,-. Dat auto's duurder zijn geworden heeft hier ongetwijfeld mee te maken, maar niet alles. De zakelijke autokoper gaf juist minder uit per auto, maar het verschil is niet zo gigantisch als bij de particulier: € 33.574,- in 2017 ten opzichte van € 34.569,- in 2007.

Compacte SUV's meest gewild

Niet verrassend, maar bij deze door de RAI bevestigd is dat van alle modelvarianten de SUV het meest gewild is momenteel. De verkoop ervan neemt inmiddels ruim een vijfde van het totaal in met een aandeel van 21%. Met name kleinere SUV's zijn populair. Helemaal op de particuliere markt.

2018 begint goed

Of 2018 de boeken ingaat als een verkoopjaar met records zal de tijd leren. Het nieuwe verkoopjaar is in elk geval goed begonnen met 16,1% meer nieuw verkochte auto's dan in januari 2017. In totaal werden 59.367 nieuwe personenauto's op kenteken gezet ten opzichte van 51.121 in dezelfde maand vorig jaar.

Sinds 2012 was het niet meer voorgekomen dat men zoveel nieuwe auto's kocht in de eerste maand. Mede hierdoor en het toenemende vertrouwen in betere economische omstandigheden geeft de brancheorganisatie reden om de prognose over gans 2018 op 430.000 stuks te zetten.
Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers