Autonieuws

Fabrieksarbeiders Ford voortaan 'half mens, half machine'

Waar kunnen we solliciteren?

Papa's en mama's die werken aan de Amerikaanse assemblagelijnen bij Ford hebben voortaan wat te vertellen thuis aan de eettafel. Om hun vakmanschap fysiek dragelijk en gezond te houden beschikken ze namelijk sinds kort over een heus exoskelet. Maar de ganse dag Robocop mogen spelen klinkt de kroost natuurlijk veel spectaculairder in de oren. En begrijpelijker.

Onuitputtelijke draagkracht
Er zijn dagen bij dat assemblagemedewerkers in een productiefabriek, zeker zij die werkzaam zijn voor een autoproducent, tot wel 4.000 keer iets boven hun hoofd moeten installeren. Per jaar loopt dat dus in de miljoenen, wat een behoorlijke aanslag op het lichaam is. Maar nu is er een technologie die de Ford-mens dient in de vorm van een exoskelet. Deze vernuftige robotarmen geven de fabrieksarbeider bij het Amerikaanse merk tot wel 7 kilogram aan extra draagkracht. Het gaat weliswaar nog om een proefprogramma, maar die is nu al veelbelovend.

Vanuit de heupen
De technologie is afkomstig van EksoVest. Vermoeidheid en blessures verminderen zijn de voornaamste bestaansreden van de vest. En het exoskelet zelf dan? Die is, zo zegt het bedrijf, relatief licht en daarom comfortabel om dragen. Bovendien wordt de hefkracht die de robo-vest compenseert getransfereerd naar de heupen van de arbeider en daarvan ondervindt de drager veel minder hinder.

De eerste proefresultaten zijn positief en na een pilootprogramma zal Ford een ruimere toepassing overwegen. Momenteel is het gebruik van het exoskelet beperkt tot twee Amerikaanse vestigingen.

Gerelateerde artikelen

Ford geeft al gas met nieuwe Focus ST

Spyshots
> Artikel lezen

Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend

Autonieuws
Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend
> Artikel lezen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Ken Block kiest opnieuw voor klassieke Ford

Autonieuws
> Artikel lezen

Een nieuwe Focus, een nieuwe Ford RS

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.