Autonieuws

Lotus Exige verder uitgemolken als Cup 430

Afgelopen zomer werd de Evora GT430 naar voren geschoven, naar eigen zeggen de krachtigste en snelste Lotus ooit. Nu gaan de Britten op herhaling met de Exige.

De Lotus Exige behoort tot de meeste waanzinnige auto's ooit waarin wijzelf gas hebben gegeven. En destijds had 'ie nog maximaal 350 pk. Nu, ruim vier jaar later, is dat – via de Exige Sport 350, Sport 380 en Cup 380 – gestegen naar 436 stuks en hebben de Engelsen ook de algehele afstelling van hun straatracer maximaal op scherp gezet. Je raadt al wel: de Lotus Exige Cup 430 is de natte droom van iedere snelheidsduivel.

Misselijkmakende cijfertjes
De Exige Cup 430 is omringd door cijfertjes die je maag doen omkeren wanneer je ze aanspreekt. Het aantal paardenkrachten, 430 stuks in horsepower, hebben we al genoemd. Maar wat ook te denken van een koppel van 440 Nm, een knaltijd van 3,3 seconden en een top van 290 km/h.

Natuurlijk zijn er auto's die zich hieraan kunnen meten, maar daarvan zijn de portieren net kluisdeuren en zit je niet ettelijke centimeters boven het asfalt. Bij de Exige Cup 430 doe je dat wel en is de ganse carrosserie nauwelijks dikker dan een kartonnen doos. Maar daardoor is 'ie wel vederlicht voor een V6-aangedreven supercar: 1.056 kilogram.

Spartaans
Om de Exige Cup 430 zo licht mogelijk te krijgen, is er amper luxe aan boord. Ook niet naderhand verkrijgbaar. Enkel airco, vloermatten, enige geluidsisolatie en cruise control staan voor meer comfort op de optielijst. Standaard is dan weer een ESP voorzien van zes standen: 1%, 3%, 6%, 9%, 12% en Off. Hebben!

Gerelateerde artikelen

Genève decor voor 'spannende Lotus'

Autonieuws
Genève decor voor vernieuwde Lotus
> Artikel lezen

Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE

Autonieuws
Dikke Porsches pesten met Lotus Exige 350 SE
> Artikel lezen

Lotus Exige Sport 410 kan er eigenlijk niet meer bij

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige LF1 superstrak voor de lens

Fotogalleries
Lotus Exige LF1 superstrak voor de lens
> Artikel lezen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige 380 is de allersnelste ooit

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.