Autonieuws

Toyota Concept i-Ride wil beste maatjes zijn

Eind deze maand vindt de tweejaarlijkse Tokyo Motor Show weer plaats en dat zal traditioneel vol staan met kekke auto's zoals ze die Japan graag zien. Toyota heeft hier ook een aandeel in met de alvast gepresenteerde studiemodellen Concept i-Ride en i-Walk.

Het is niet de eerste keer dat Toyota een 'i-concept' naar voren schuift. Begin dit jaar deed het dat ook al eens vanaf de CES, de grootste en belangrijkste elektronicashow ter wereld. En daar moet toenmalige Toyota Concept-i zich opperbest hebben thuisgevoeld, want tjokvol elektronica zat die slimme Prius-achtige studie. Hoofdzakelijk toegestopt om te etaleren hoe 'kunstmatige intelligentie' en de automobiel samen zouden kunnen gaan volgens het Japanse merk. En autonomie ontbrak daarin natuurlijk niet, iets waaraan Toyota een vervolg gaf met de i-TRIL op de Autosalon van Genève, nog zo'n vreemdsoortige concept vol toekomstmuziek.

Weer een stapje verder
Afijn, terug naar het heden. De nu gepresenteerde i-Ride (en i-Walk, een soort Segway-achtige step) heeft dezelfde futuristische insteek als de Concept-i en i-TRIL, maar gaat volgens Toyota nog een stapje verder in kunstmatige intelligentie als die twee.
Dat je dat aanvankelijk niet zouden denken, begrijpen we. De i-Ride is immers nog geen 2,5 meter lang, 1,3 meter breed en 1,5 meter hoog. Toch biedt 'ie nog plaats aan twee inzittenden dankzij een relatief grote wielbasis van 1,8 meter. De i-Ride is zelfs zo geconstrueerd dat het plaats kan bieden aan rolstoelhouders. Vleugeldeuren maken in- en uitstappen extra makkelijk.

Stuurloos
Opvallend aan de i-Ride is dat een stuurwiel ontbreekt, maar ook pedalen. In plaats daarvan beschikt het elektrische stadsautootje over twee joysticks, gefixeerd aan de voorstoel. De Atari-generatie van weleer moet hierin een streepje voor hebben, denken wij dan, want ons lijkt niet zo eenvoudig om op deze manier door het stadsverkeer te loodsen.

Overigens heeft de Concept-i Ride een elektrische actieradius van 100 tot 150 km, en elke keer dat je opnieuw instapt begroet 'ie je vriendelijk, om je bij het telkens uitstappen tot ziens te wensen.

Gerelateerde artikelen

Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje

Autonieuws
Toyota Supra ook op Goodwood nog altijd in een velletje
> Artikel lezen

Toyota verrast en verbaast met nieuwe RAV4

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijskaartjes voor vernieuwde Toyota Aygo

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste blik op nieuwe Toyota Auris Touring Sports

Spyshots
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Toyota ook niet langer de grootste qua marktwaarde

Autonieuws
Toyota ook niet langer de grootste qua marktwaarde
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.