Autonieuws

Dacia heeft een nieuwe Duster, écht waar!

Eind 2009 was daar de Dacia Duster. Op het oog nogal een no-nonsens SUV, maar eentje die stilletjes behoorlijk veel om het lijf had. En dat ging menigeen niet onopgemerkt, waardoor de Duster uitgroeide tot een megasucces. Nu is het tijd om dat te prolongeren met generatie twee.

De Dacia Duster is zo'n succes dat sommigen de Roemeense SUV nu al als cult bestempelen. De schare fans is in elk geval omvangrijk en om met name die fanatieke achterban tevreden te houden heeft de Renault-dochter vooral niet te veel aan het model willen veranderen. Immers, pas als je ogen bij de achterzijde zijn beland, ontdek je de significante verschillen.

Zelfverzekerder design
Dat het uiterlijk evolueerde, illustreren de beelden hiernaast des te meer. Voor de niet kenners zal namelijk niet meteen zichtbaar zijn dat de grille prominenter aanwezig is en de koetsproporties volwassener. Daartoe werd zoal de voorruit met 10 centimeter naar voren geschoven. Iets wat ongetwijfeld het ruimtegevoel aan de binnenzijde ten goede zal komen.

Bovendien durft Dacia tegenwoordig ook origineel uit de hoek komen. Richt je ogen maar eens op het ornament direct achter de voorste wielkast. Een opvallend zwart stijlkenmerk moet daar de koets van enig gekkigheid voorzien. En wat ook te denken van de ludieke achterlichtunits? Is het design daarvan geïnspireerd op de jerrycan, een typisch Jeep-ornament en daarmee stiekem afgekeken van de Renegade? Het is onduidelijk, maar speels is het zeker.

Oppervlakkige details
Dacia toont de nieuwe Duster weliswaar in een eerste reeks schetsen en foto's, maar het is nog erg zuinig met details. Voor afmetingen, technische specificaties en motorkeuzes moeten we laten nog eens in onze digitale pen kruipen. De beloften van het merk kunnen we in elk geval al wel notuleren. Maar eigenlijk weet je ook die al, want dat zijn dezelfde als dat elk merk over een nieuwe modelgeneratie rept: groter, beter, luxer en efficiënter.

De nieuwe Duster is Dacia's grote primeur op de IAA Frankfurt. Wellicht vanaf de beursvloer meer informatie over de auto.

Gerelateerde artikelen

Bouwen en verschepen graag: Renault Duster Oroch pick-up

Autonieuws
Bouwen en verschepen graag: Renault Duster Oroch pick-up
> Artikel lezen

Waarom niet: de Dacia Duster als pick-up

Autonieuws
Dacia Duster in Roemenië als pick-up
> Artikel lezen

Productiemodel Renault Duster Oroch onthuld

Autonieuws
Renault Duster Oroch
> Artikel lezen

Kan de nieuwe Duster zich het predicaat budget nog permitteren?

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.