Autonieuws

Wie koestert wel deze unieke Ferrari-schuurvondst?

Zeldzaam of niet: de eigenaar van deze Ferrari 365 GB4/4 Daytona Berlinetta Alloy by Scaglietti vergat 'm compleet en liet 'm jaren in zijn schuur staan. Maar nu deze mondvolle exoot dan eindelijk weer is opgedoken mag 'ie naar een nieuwe eigenaar die 'm wel koestert. Tegen veel geld ondanks diens erbarmelijke staat.

Veel unieker dan deze schuurvondst wordt het niet. Het begint met de Ferrari 365 GTB/4, waarvan er tussen 1969 en 1973 al niet bijster veel zijn gebouwd: 1.200 stuks. Maar slechts vijf daarvan werden lichter gemaakt en ingezet tijdens de 24 uur van Daytona. En daarmee houdt het nog niet op: van die vijf was er één die ook de openbare weg op mocht. Je raadt het al: dat is de gehavende Ferrari op deze foto's. Binnenkort kan erop geboden worden.

Enige ter wereld
De enige Ferrari 365 GB4/4 Daytona Berlinetta Alloy by Scaglietti (probeer dat eens tien keer hardop achter elkaar op te dreunen) ter wereld kan dus van jou worden. RM Sotheby's organiseert in september een unieke Ferrari-veiling en daar zal ook deze Modenese exoot voorbijkomen. De one-off Ferrari 365 is in compleet originele staat en is dus nooit gerestaureerd. Maar dat vermoeden had je zeer waarschijnlijk al. Heb je er meteen een mooi klusje voor de zaterdagmiddag bij.

Gebouwd in '69
De bijzondere Daytona heeft chassisnummer 12653 en was daarmee vermoedelijk het dertigste exemplaar die van de band rolde. In juni 1969 was 'ie klaar. In tegenstelling tot andere Daytona's kreeg de auto plexiglas koplampen en elektrische bedienbare ramen. De body is volledig gemaakt van aluminium en glansde ooit in Rosso Chiaro. Zoals je ziet moet nog het nodige gebeuren om die glans te herstellen, maar dat terzijde.

Roerige historie
Luciano Conti, oprichter van Autosprint, was in 1969 de eerste koper. Hij verkocht 'm een jaar later alweer aan Guido Maran van Verona, die 'm een maand later doorschoof naar Carlo Ferruzzi. Twee jaar later kwam de Scaglietti-Daytona terecht in Japan, waar eigenaar Makoto Taki 'm ruim veertig jaar verborgen hield. Totdat de Ferrari recentelijk werd ontdekt.

1,7 miljoen
Onderhoud aan dit afdankertje werd er de afgelopen decennia nauwelijks gepleegd. Maar dat betekent niet dat deze Daytona voor een prikkie bij jou in de garage zal staan. Zelfs in deze verwaarloosde staat bedraagt de geschatte waarde tussen de 1,4 en 1,7 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen

Ferrari maakt duikvlucht na aap uit Marchionne's mouw

Autonieuws
Ferrari maakt duikvlucht na aap uit Marchionne's mouw
> Artikel lezen

Zo zag je de Ferrari 812 Superfast nog nooit

Fotogalleries
> Artikel lezen

Studie: Ferrari pakt riant jaarsalaris op elke verkochte auto

Autonieuws
Studie: Ferrari pakt riant jaarsalaris op elke verkochte auto
> Artikel lezen

Ferrari teast nabijheid nieuwe 'F176'

Autonieuws
> Artikel lezen

Ferrari’s 3.9 V8-biturbo beste moment van ’t moment

Autonieuws
> Artikel lezen

50 jaar Dino vieren deed Ferrari zo

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.