Autonieuws

Audi's nieuwe motoraanduidingen

'Rode I en D' keren terug bij Audi

Weet je nog? Het era waaraan anderen konden aflezen met welk stuurheertje ze te maken hadden aan de hand van het aantal rode letters achterop diens Volkswagen. In bezit van een rode I, rode D en óók een rode T en je kon helemaal met opgeheven hoofd en de borst vooruit door de staten. Een leuke tijd voor petrolheads was dat. En nu is het Audi die dat terug wil.

'Rode I en D' keren terug bij Audi
Het leveringsprogramma van Audi beslaat heden tientallen modellen. Nog maar te zwijgen over de talloze en uiteenlopende motorvarianten. De consument ziet door deze vele bomen het bos niet meer en een A- en Q-reeks alleen volstaat hierin niet langer, menen ze in Ingolstadt. En daarom gaat het merk met de vier ringen voortaan weer specifieke aanduidingen hanteren voor vermogensklassen.

Geen kleurtjes, maar cijfers

Helaas, de rode letters keren niet terug. In plaats van een kleurtje gaat Audi cijfercombinaties gebruiken. Iets dat BMW en Mercedes al veel langer doen. Zo zal bij Audi het getal '30' verwijzen naar motoren met een vermogen van 110 tot 130 pk. 45 staat voor de vermogensrange van 230 tot 250 pk, en de krachtpatsers met meer dan 545 pk zullen worden aangeduid met het getal '70'.

Enkele praktijkvoorbeelden

De nieuwe naamgeving bij Audi is van toepassing voor alle aandrijfvormen: van modellen met verbrandingsmotor tot en met de e-tron-uitvoeringen met hybride of elektrische aandrijving. Oftewel, de cijfercombi's worden weergegeven in combinatie TFSI, TDI, g-tron of e-tron. Kun je het nog volgen? Geloof ons, het zal een kwestie van wennen zijn.

Om het evenwel toch nog iets lastiger te maken laat Audi weten dat de nieuwe cijfercombinaties oplopen in stappen van vijf. Op deze manier geven ze de plaats in de modelserie en in de gehele modellenrange aan. Enkele voorbeelden: de nu geheten A8 3.0 TDI wordt A8 50 TDI. En de A8 3.0 TFSI heet voortaan A8 55 TFSI.

Vanaf modeljaar 2019

Waarom we de A8 als primair voorbeeld gebruiken? Simpel, dat is de eerste Audi die hiermee te maken krijgt, in de loop van volgend jaar gevolgd door andere modelserie, zodra bij Audi modeljaar 2019 aanbreekt. Overigens blijven de S-, RS- en R8-modellen hun klassieke naam gewoon behouden.
Redactie
Door Redactie

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers